Pogledajte omjer prosječne plaće i troškova života u BiH

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec svibanj 2024. godine iznosi 2.950,10 KM.

Istovremeno, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec ožujak 2024. iznosila je 1.335 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH iznosi 619 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom tako iznosi tek 45,25%. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 20,98%.

Hrana postala luksuz: Cijene u BiH kao na Zapadu

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak zastupljenosti pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici):

 • Prehrana – 43,84%
 • Stanovanje i komunalne usluge – 13,06%
 • Higijena i održavanje zdravlja – 8,59%
 • Obrazovanje i kultura – 10,85%
 • Odjeća i obuća – 12,20%
 • Prijevoz – 4,68%
 • Održavanje domaćinstva – 6,78%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

BiH: Prosječna plaća ne pokriva ni polovicu potrošačke košarice

(www.jabuka.tv)

2 komentara

 • Zašto ovi sindikalisti već jedno ne postanu transparentni s ovom potrošačkom košaricom. Neka napišu tih 86 artikala u prehrani i količine koji oni ovdje računaju.
  Po ovom ispada da je stanovanje i komunalne usluge 400 KM mjesečno.
  Prijevoz 138 KM, odjeća 360 KM…..
  A prehrana 1300 KM.
  Jedino da u prehranu svrstavaju i cigarete i alkohol. A to su radili prije

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.