Grlić Radman u Stocu: Neprihvatljivo je Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman prisustvovao je u nedjelju središnjoj komemoraciji za žrtve Blajburške tragedije u Stocu.

Izjavio je kako Vlada RH neće dopustiti da Hrvati u Bosni i Hercegovini budu zakinuti, inzistirajući da oni imaju pravo birati svoje legitimne predstavnike vlasti bez preglasavanja.

Kao hrvatska Vlada mi ne možemo dopustiti da hrvatski narod u BiH bude zakinut u temeljnim pravima koja je ostvario i Daytonskim sporazumom. Hrvati u BiH trebaju zadržati vlastiti identitet i imaju pravo na legitimitet biranja vlastitih predstavnika, rekao je novinarima hrvatski šef diplomacije upitan o izbornoj reformi u toj zemlji.

Ministar Grlić Radman dodao je kako će hrvatska država nastaviti pomagati bosanskohercegovačkim Hrvatima “ne samo u razvojnoj pomoći, nego i politički”. Ponovio je da službeni Zagreb podupire daytonski ustroj BiH kao jedne država s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, institucionalno funkcionalnu i naprednu, onda se mora donijeti Izborni zakon koji će jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda i svim njezinim građanima, istaknuo je.

Hrvatski šef diplomacije u Stocu je bio izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na obilježavanju 76. godišnjice Bleiburške tragedije i križnoga puta. Na lokalnom mjesnome groblju položio je vijenac i zapalio svijeće za žrtve komunističkih zločina, priopćeno je iz Grada Stoca.

Grlić Radman je također komentirao hrvatski glas u Generalnoj skupštini UN-a za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i promociju knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu, poručivši da je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH.

Govoreći o Rezoluciji, istaknuo je da hrvatsko stajalište počiva na međunarodnom pravu, podsjetivši pri tom na presudu Međunarodnog suda iz 2007. godine koje je potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

To je bila zaštićena UN zona. Uz genocid i glorificiranje zločinaca, jednak je zločin poricati istinu i povijesne činjenice. U Rezoluciji se pravno ništa ne mijenja, nijedan narod nije optužen, nego isključivo počinitelji tih zločina. Na ovaj način su reafirmirana načela UN-a i načela o ljudskim pravima što je poruka budućim naraštajima da zločini nisu ničim opravdani. Učimo buduće generacije da žive u slozi i miru, da poštuju jedni druge te da nitko nema pravo ubiti drugoga, rekao je Grlić Radman.

Podsjetio je da je Hrvatska bila kosponzor Rezolucije, što znači da je sudjelovala u izradi teksta te da je lobirala za njegovo usvajanje. Stoga je izrazio čuđenje zbog promocije knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu, koja se organizirala dva dana nakon usvajanja Rezolucije.

Imate promociju knjige gdje se promovira narativ koji iskrivljuje činjenice i povijesnu istinu. Neobično nam je da se to događa u trenutku usvajanja Rezolucije. Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne Bosne i Hercegovine. To je činjenica. Hrvatska je među prvim zemljama priznala neovisnu i suverenu BiH i aktivno je sudjelovala u održivoj BiH, podsjetio je Grlić Radman.

Smatra da svatko ima pravo objavljivati svoju knjigu, naglasivši da se svaki povijesni događaj treba promatrati kritički, ali znanstveno utemeljeno.

Ali ako ovdje imate predstavnike jednoga naroda, a nemate drugoga naroda, automatski to aplicira na tezu i poruku da sudionici i autor ove knjige negiraju postojanje druga dva naroda. Ne znam što je bilo na promociji i što je tko govorio, ali sama činjenica da u promociji knjige imate takva sugestivna pitanja, to Hrvatskoj nije prihvatljivo, poručio je hrvatski ministar, izvijestila je Fena.

Bošković: Želimo da Radimlja postane simbol svih križnih puteva u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Grad Stolac)

8 komentara

  • Sto si dosada uradio pozitivno za Hrvatski puk, konkretno, fakticki da se ocigledno vidi i osjeti svakodbevno u BiH?. Obicni demagog i postavljeni klaun, koji svoj narod u zdrav mozak siluje. Sto traziz u Stocu, kada si isto dio oni, koji ne zele pokopati krscanski ostatke 500.000-600.000 tisuca ubijeni Hrvata od petokrake i kokarde. Koji govore o “rezimima”, a svoju duhovnu titoisticku genetiku ne odbacivaju. Ako bi imali muda, onda bi i Bosnjacima svakodnevno u brk rekli, da su oni etnicko cistenje i takoder genocid nad Hrvatima izvrsavali, dok ste ih naoruzavali, ljecili i 100tisuca njihovi zena i djece u doba rata ugostili, da svoje zivote spase. Dosta vas je vise, gubo izdajnicka.

  • Jel vam sad jasnije ko su poturice?Njima se nikad ne smije vjerovati…poturicama ovo nije pametno ali oni nisu baš poznati po intelegenciji…muje i sulje..

  • Jedite govna gospodine Grlicu. Pa bosnjaci hrvate vise mrze od srba, uzurpirali su sve dto pripada hrvatima i vi im opet podilazite. Tebi Grlicu Radmane bosnjacki vrh vise mrzi od Vucica to zapamti. Ti i Vulin ste u njihovim ocima i glavi isti. Jadna je politika RH koja hrvate BiH tretira tko koleteralna stetu. Plenki se vise brine za Pupovca nego za sve hrvate u BiH. Sto ste pozitivno nspravili u zadnje 2-4 god vašeg mandata i obecanja. Gdje su hrvati jednakopravni. Mogu li birati hrv.vlana presjednistva. Ustavnog sudca, delegate u dom naroda gdje tek slijedi završni udarac bosnjacke politike. Zivi bili pa vidjeli. Uzimaju nam Dom naroda.

  • Boŝnjaci koriste rezoluciju da steknu političku prednost nad Hrvatima…zato uspoređuju Srbe i Hrvate jednako krivim za Rat u BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.