Bošković: Želimo da Radimlja postane simbol svih križnih puteva u BiH

Na Radimlji kod Stoca u nedjelju je održana središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.

Tom prigodom, gradonačelnik Stjepan Bošković izrazio je želju da Stolac bude mjesto sjećanja na sve žrtve Blajburške tragedije, križnih puteva toga vremena te da bude mjesto mira i pijeteta prema žrtvama.

Radimlja je simbol tragedije, mjesto gdje su do 1998. godine prilikom iskapanja pronađeni ostaci poginulih iz toga vremena, a istraživanja su nastavljena i 2022. godine. Radimlja će biti mjesto gdje će svi ti ostaci biti pohranjeni, gdje će se moći doći za njih pomoliti i na njih se sjetiti. Želimo da Radimlja postane simbol svih križnih puteva u BiH, rekao je Bošković.

Napomenuo je da je u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji evidentirano 4 i pol tisuće ljudi, imenom i prezimenom, koji su pobijeni ili nestali u Drugom svjetskom ratu.

Samo župa Stolac broji 680 žrtava. To su ogromna stratišta, ali ne radi se ovdje samo o Stocu, nego o svim križnim putevima u BiH. Želimo da Radimlja bude mjesto na kojem ćemo se svih njih prisjećati, rekao je Bošković.

Komemoraciji je nazočio i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručivši da je važno njegovati sjećanje i održati ga živim, kako se takvo nešto više nikada ne bi ponovilo.

Radimlja je simbol stradanja i mjesto pijeteta gdje komemoriramo žrtve Križnog puta koje su bile izložene torturama, masovnim likvidacijama, bez optužnice, bez suda. Osuđujemo sve zločine počinjene u vrijeme svih totalitarnih režima, a osobito neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata i u poraću, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da su ovdje izvršene egzekucije, brutalne likvidacije u kojima je stradalo jako puno civila, djevojaka, žena.

Važno je njegovati sjećanje i kolektivnu memoriju. Poginulima i nestalima ne znamo grobišta, ne postoji upisano mjesto njihovog ukopa. Govorimo o masovnim grobnicama, jamama. Za vrijeme komunističkog sustava o tome se šutjelo, nije se smjelo govoriti. Tek nakon raspada bivše države i slobodnih, demokratskih izbora njihovi potomci su obilazili, tražili mjesta da bi zapalili svijeću, za njih se pomolili. Ovo je tužna obljetnica, zaključio je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

U povodu obilježavanja 79. obljetnice Bleiburške tragedije i žrtava Križnog puta, svetu misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

(Fena)

4 komentara

  • Ako mislite posteno, onda pokopajte krscanski sve hrvatske zrtve, koje dan danas leze u mocvarama, sumama, jamama, tavanima, spiljama, rudnicima, kraj autoputa. I proglasite genocid i democid izvrsen nad 500.000-600.000 tisuca likvidirani Hrvata, jer to je genocid i democid. Takoder proglasite genocidom sve ubijene Hrvata od ruke Srba i Bosnjaka od 1991-1995.

  • nije profesionalno a niti hrvatski…. braniti sebe od bilo koga a mjeŝati u to treću stranu.

    Treba se obraniti od lažnih napada Žena Srebrenice iza kojih stoji velikoboŝnjačka politika i koristi sve načine da podjarme Hrvate u BiH.

  • Pobijeni pobijeni… A ni rijeci da si ih pobili partizani i ime propale juge i kkmunizma. Za mlade generacoje koje ne znaju..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.