Kosovo za 20 godina izgubilo 300.000 stanovnika

Broj stanovnika Kosova znatno se smanjio u prošlom desetljeću, prema preliminarnim rezultatima nacionalnog popisa stanovništva u zemlji, iako je broj mogao biti iskrivljen bojkotom srpske manjine.

Popisi stanovništva su delikatna pitanja u mnogim balkanskim zemljama, gdje pad nataliteta, masovna migracija i etničke napetosti potkopavaju napore da se dobiju točni podaci o stanovništvu.

Još je neizvjesno je li srpska manjina bojkotirala prvi nacionalni popis stanovništva na Kosovu od 2011. godine, koji je završio u petak u ponoć, navodi se u priopćenju nacionalne Agencije za statistiku, prenosi Klix.

Inače, “prebrojavanje stanovništva … unatoč izazovima i složenosti s kojima se susrelo, obavljeno je s velikim uspjehom“, dodaje se.

Prve projekcije pokazuju da Kosovo ima preko 1,5 milijuna ljudi, rekao je novinarima direktor ASK-a Avni Kastrati. Do masovnog odljeva je došlo zbog potrage za poslom u inozemstvu, a stanovništvo je otišlo uglavnom u zemlje Europske unije.

Albanci čine veliku većinu stanovništva Kosova, ali Srbi su većina u četiri općine na sjeveru. Neizvjesno je bilo hoće li srpska manjina sudjelovati ili bojkotirati popis, zbog nedavnih napetosti s vlastima u Prištini.

Kosovo izbacuje srpski dinar iz platnog prometa, reagirao Vučić

Jedan faktor koji je rasplamsao napetosti bila je provedba kontroverznog novog zakona u veljači, koji je euro učinio jedinom legalnom valutom na Kosovu, čime je srpski dinar zapravo zabranjen.

Taj je potez potaknuo najveću srpsku stranku na Kosovu — Srpsku listu — da pozove pristaše na bojkot popisa. Srpski nadzornici i popisivači na sjeveru podnijeli su ostavke samo dan nakon početka popisa 5. travnja.

Službenici za popis stanovništva rekli su da će moći potvrditi razmjere eventualnog bojkota nakon obrade prikupljenih podataka. Srpska zajednica od oko 100.000 pripadnika bojkotirala je prethodni popis stanovništva 2011. godine.

Taj popis je pokazao da je Kosovo dom za 1,8 milijuna ljudi od kojih su više od 93 posto bili etnički Albanci.

Šaroliko glasanje Predsjedništva BiH u vezi prijema Kosova u Vijeće Europe

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Kosovo se treba konačno ujediniti sa Albanijom da napokon oživi velika Albanija. Eee daje živ Enver Hodža pa da vidi šta su mu djeca skoro ostvarila.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.