Nezaobilazan blagdanski ukras Vašeg doma

Omiljena božićna biljka, prekrasnih crvenih ili bijelih cvjetova ukras je svakog doma u blagdanskim danima.

Božićna zvijezda, podrijetlom iz Meksika, već duži niz godina, udomaćila se i kod nas kao sve omiljenija božićna biljka, prekrasnih crvenih, bijelih ili prošaranih cvjetova. Za kupnju božićne zvijezde, mnogi se odlučuju upravo u ovo predblagdansko vrijeme. Nažalost, nerijetko se dogodi da brzo uvene, pa donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako što duže sačuvati svježinu i ljepotu božićne zvijezde.

Već pri kupnji, na putu od trgovine do kuće, treba paziti da se ne izlaže velikim temperaturnim razlikama. Božićna zvijezda ne podnosi temperaturne šokove pa je obavezno treba zašiti od hladnoće. Unošenjem u dom, potrebno je prvo postaviti na mjesto gdje će se polako priviknuti na promjenu temperature. Ne preporučuje se stavljati kraj izvora topline, ispod klima uređaja ili uz radijatore.

Najbolja temperatura za održavanje je 20°C. U zatvorenom prostoru joj naviše smeta visoka temperatura i suh zrak. Što se tiče količine svjetlosti, ona mora pratiti ritam dana, pa kada je vani dan, zvijezda mora imati svjetlost, a kada je mrak, treba biti u mraku. Božićna zvijezda zahtjeva veliku vlažnost, pa se preporučuje prskanje zelenih dijelova biljke svaki dan. Traži umjereno zalijevanje, više puta s manjom količinom vode.

Ako su listovi žuti, otpadaju i suše se, biljci vrlo vjerojatno ne odgovara temperatura u prostoriji, zrak ili mjesto. Vrlo je važno redovito obavljati prehranu namjenskim Green Garden gnojivom za božićne zvijezde, čime se osigurava dugotrajna svježina i biljka održava sve do naredne godine.

Tekuće gnojivo za božićnu zvijezdu dostupno u svim Agrocentrima Sjemenarne

U ožujku, božićna zvijezda najčešće ostaje bez cvjetova, pa je to vrijeme idealno za orezivanje na 10-15 cm visine iznad mjesta grananja, kako bi se omogućila cvatnja iduće godine jer se cvijet formira na jednogodišnjim granama.

(www.jabuka.tv)