Maslinari iz Čitluka osvojili zlato i srebro na Festivalu maslina u Zagrebu

Na 9. Festivalu maslina koji je prošlog vikenda održan u Zagrebu dva maslinara iz Čitluka, Ilija Miletić iz Donjeg Velikog Ograđenika i Marin Primorac iz Vionice okitili su se zlatnom, odnosno srebrnom medaljom.

U Zagrebački maslinarski institut ove godine je pristiglo 308 uzoraka maslinovih ulja.

Uzorci su pristigli iz nekoliko zemalja – 285 uzoraka iz Hrvatske, 16 uzoraka iz Bosne i Hercegovine,  6 iz Slovenije te iz Crne Gore i Italije po jedan uzorak.

Svi uzorci su potom podvrgnuti kemijskim analizama i analizi certificiranih senzorskih analitičara koji se bave kušanjem maslinovog ulja, a to je OLEA ZADAR. Zlatom se ove godine okitilo 70 sudionika, srebrom 85, a broncom 71 sudionik. U kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja svrstano je 226 ulja, dok je kategoriji djevičanskih ulja pripalo 61 ulje.

Kvalitetom maslinovog ulja ove godine su se istaknula dvojica Brotnjaka – Ilija Miletić i Marin Primorac.

Marin Primorac, jedan od nagrađenih, ističe da mu je nagrada veliki poticaj da i ubuduće nastavi kvalitetno raditi.

Nagrada je srebrna medalja zlatnog sjaja. Pola boda mi je nedostajalo do zlata, ali to je samo veći poticaj da se nastavi kvalitetno raditi. Ulje je ekstra djevičansko što govori sve o njegovoj kvaliteti, a parametri su svi vrhunski, kazao je Marin Primorac za portal Jabuka.tv.

Marin Primorac

U maslinarstvo je krenuo 2011. godine s prvih 15 zasađenih maslina, da bi stigao do današnjih 180 stabala. Ističe da su hercegovačka maslinova ulja zaista vrhunska.

To dokazuju mnoge medalje s raznih festivala maslina, od Hercegovine, Hrvatske i drugih krajeva svijeta. Hercegovci su počeli dosta kvalitetno raditi u svojim maslinicima. Dosta se naučilo u početničkim greškama tako da se kvaliteta iz godine u godinu podiže, a kvalitetom smo među liderima. Količine još nemamo, ali kvalitetu sigurno imamo, kazao je Primorac.

Napominje da je maslinovo ulje nutritivno hranjivo i veoma zdravo, a važno je napomenuti da ga mogu koristiti i djeca budući da je lako probavljivo pa se preporučuje česta konzumacija.

Maslinarstvo ima perspektivu u Hercegovini. Ovo je podneblje u kojem masline imaju najbolje postotke nezasićenih masnih kiselina i daju ekstra djevičanska maslinova ulja izuzetne kvalitete.

Maslinarstvo u Hercegovini posljednih godina proživljava pravi procvat. Uzgoj maslina postao je trend te je prema mišljenjima stručnjaka maslina kultura budućnosti. To je zahtjevna kultura koja iziskuje rad, trud i znoj, ali jako brzo i nagradi sa svojim plodom, kazao je Primorac za portal Jabuka.tv.

Novim maslinarima preporučuje da ne žure u samu sadnju te da se obrate stručnim agronomima oko odabira sorte broja oprašivača.

U samim počecima prije 15-20 godina glavna sorta je bila oblica za koju sada vidimo da nije rodna svake godine tako da se maslinari okreću nekim drugim sortama koje su podobne za naš kraj, a to su talijanske, španjolske, grčke i hrvatske sorte, kazao je Primorac, a ističe pozitivnu ulogu koju za maslinarstvo radi Federalni agromediteranski zavod.

Što se tiče same prodaje i izvoza morati ćemo brendirati naša ulja na čemu rade udruge maslinara i agro-mediteranski zavod iz Mostara sa stručnim radionicama te upoznaju maslinare s prednostima brendiranja ulja.

Ovim putem bi pohvalio rad agro-mediteranskog zavoda iz Mostara koji organiziraju razne radionice na temu maslinarstva pa je tako nedavno bila održana radionica rezidbe maslina koja se održala na njihovom poligonu na Buni. Tu je profesor Marijo Leko na dosta kvalitetan način svim okupljenima pokazao samu rezidbu maslina uz stručno predavanje objašnjavajući svaki učinjeni rez na maslini, kazao je Primorac.

Zaključuje da maslinarstvo u Hercegovini ima odličnu perspektivu.

Znate kako kažu stihovi Mate Bulića – “kamen, krš i maslina, vino, ganga, Neretva – sve to ima zemlja ta, moja Hercegovina”. Uz već razvikano vinogradarstvo, mislim da i maslina ima sjajnu budućnost u Hercegovini.

A perspektiva u Hercegovini postoji jer su poljoprivrednici zainteresirani za sadnju maslina. Dokaz je evo i moje malo selo Vionica koje broji preko 2.000 stabala, a kolega maslinar Ivan Kordić napravio je i mini uljaru što će pomoći svima nama iz mjesta u što bržoj preradi da skratimo put od branja do prerade, što će kvalitetu ulja još poboljšati, zaključio je Marin Primorac u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Hercegovačko maslinovo ulje uskoro prepoznatljiv brend

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.