Orban: Zapad na korak od slanja vojske u Ukrajinu, EU se igra vatrom

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na svojoj Facebook stranici da je Zapad na korak do slanja vojnika u Ukrajinu, dodavši da “Budimpešta to ne želi”.

U objavi se požalio na, kako navodi, “militaristički osjećaj koji prevladava u europskoj politici”.

Europski čelnici duboko su zaronili u rat, tretiraju rat kao vlastiti rat i vode ga kao vlastiti rat, objavio je Orban, dodavši da je Zapad isprva namjeravao Ukrajini poslati samo kacige, da bi potom Rusiji uveo oštre sankcije, a Ukrajini sad šalje borbene avione i milijarde eura.

Dodao je da se “svjetski ratovi nikad ne nazivaju odmah svjetskim ratovima”.

Šalje se novac, novac i oružje, ali situacija se ne popravlja, dapače, postaje sve gora. Na korak smo od toga da Zapad pošalje vojsku u Ukrajinu. Ovo je vrtlog rata koji bi mogao povući Europu u dubinu. Bruxelles se igra vatrom, napisao je.

Krišto s Orbanom o unapređenju suradnje i europskom putu BiH

Mi Mađari znamo što je rat. Dosta nam je toga. Uvjeren sam da se moramo kloniti ovog rata. Ovo nije naš rat. Ne želimo rat i ne želimo da Mađarska ponovno postane igračka velikih sila. Stoga se moramo zalagati za mir – kod kuće, u Bruxellesu, u Washingtonu, u UN-u i NATO-u, dodao je.

Ranije ovog tjedna tijekom govora u Budimpešti, Orban je optužio europske čelnike da koriste “ratnu logiku” usred ruske invazije na Ukrajinu. Dao je niz kontroverznih izjava o Ukrajini, nazivajući je “protektoratom Zapada”.

Orban je također ponovio svoj prijedlog da Ukrajina treba biti “tampon zona” između Rusije i zemalja NATO-a.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Bojiš se ti za milijarde iz Brisela na koji toliko psuješ i pjeniš se, dosada ste u plusu preko 100 milijardi. Ukrajina svojom borbom brani Europu i treba joj pomoći nastaju mogući način. Europa neće slati vojnike u Ukrajinu, ali hoće milijarde. To tebe boli, izgubićeš izbore, a onda bajbok majstore, to tebe čeka…

  • Kako misliš brani EU ?Aku su ti mediji i politika nametnuli Rusiju kao protivnika idi uzmi pušku i na bojište.Ne znam šta je Rusija napravila Europi ili nekoj državi u Europi da se je se gleda kao neprijatelja

  • Kad sam derao teren i bio u rovu s puskom nije mi pomogao ni Rus ni Ukrainac.
    Dapače bili su na srpskoj strani.
    Dakle zaboli me k…. i za jedne i za druge.Najgore tek dolazi ili je u tijeku a to je ratno profiterstvo,pljačkanje itd.
    I oni će imati i imaju već ” Dodu, Duuuboookooo uvjerenog i riđobradog trezoraša zvanog respirator”.Odje.ite u skokovima od mene i svih nas a kome se ratuje neka se prijavi i zgrne lovu.plaćaju ljudi dobro samo ko ostane bez jaja nema poslije kmee kmeee..

  • Ne seri govno jedno mađarsko , do jučer vas rus trao dok ste bili pod sovjetima a sad ližeš guzicu putinu koji želi opet uspostaviti nešto na sssr. A moreš nositi robu na sebi gdje je nacrtana hrvatska pod mađarskom. Ne seri a nastavi dalje razvijati saveze sa srbima. Nabijem ti ga nani i svakom ovde što te podržava , izrode mađarski.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.