Cijene peleta u padu: Građani već nabavljaju ogrjev za narednu sezonu

Iako se tek izlazi iz sezone grijanja, veliki broj građana koji koriste pelet uveliko se sprema za narednu sezonu, upravo zbog nižih cijena ove vrste ogrjeva.

Potvrdili su to za Nezavisne novine iz tvrtki koje se bave proizvodnjom peleta.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Igor Andrić, tajnik Udruženja šumarstva i prerade drveta u Gospodarskoj komori Republike Srpske, na tržištu je povećana ponuda peleta u odnosu na potražnju.

To je utjecalo na cijenu, koja je, zavisno od proizvođača do proizvođača, raznolika, tako da se kreće od 400 do 420 KM po toni, kazao je Andrić i istaknuo da postoji nekoliko proizvođača koji su cijenu spustili čak i ispod 400 KM po toni.

Što se tiče prognoze za neko naredno razdoblje, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima peleta, a što ide na ruku kupcima, kazao je Andrić i dodao da se cijene i u narednoj sezoni ne bi trebale mijenjati, jer kako kaže, upravo zato što proizvođači imaju velike zalihe.

Provjerili smo cijene peleta i drva za ogrjev

Prema njegovim riječima, većina proizvođača peleta izvozno je orijentirana, ali uslijed energetske krize u zapadnoj Europi nabavljene su velike količine i skladišta su puna.

I zbog prethodne slabije zime nije došlo do potrošnje, tako da je sve to zajedno uvjetovalo nižu cijenu, pojasnio je Andrić.

Darko Partalo, direktor kompanije “Drvoprodex” Banja Luka, kazao je da je kod njih cijena tone peleta 360 KM plus PDV i plus prijevoz.

Mi trenutno nemamo peleta na lageru u velikim količinama, ali jedan dio, oko 20 do 30 posto, i izvozimo, odnosno onoliko koliko procijenimo da neće ugroziti poslovanje u Srpskoj, kazao je Partalo i istaknuo da cijena za izvoz iznosi 180 eura po toni, pišu Nezavisne novine.

Kako je rekao, ne očekuju da će u narednoj sezoni grijanja podizati cijene.

Ne vjerujem da će se cijene mijenjati, odnosno vjerojatno će sadašnja cijena biti i na jesen, jer na taj način čuvamo naše kupce, kazao je Partalo i dodao da su kod njih kupci uglavnom iz banjalučke regije.

Iz tvrtke “Ensa BH” iz Srpca kazali su da su skladišta ovih poduzeća puna upravo zbog prošlogodišnje zabrane izvoza, ali da od 1. ožujka pa do 1. rujna oni imaju ljetne cijene, te da sada tona peleta košta oko 420 KM.

Proizvođači peleta i drva za ogrjev snižavaju cijene

Veliki dio naših stalnih kupca već sada uveliko kupuje pelet za narednu sezonu, upravo zbog nižih cijena, kazali su iz ove tvrtke i dodali da oni korigiraju cijenu u odnosu na cijene sirovina na tržištu.

Iz tvrtke “bioConcept” Novi Grad ističu da su i kod njih cijene peleta u padu te da su na lagerima velike količine.

Kod nas je trenutno cijena peleta 380 KM sa prijevozom, a veliki broj kupaca upravo sada kupuje pelet zbog nižih cijena, istaknuli su iz ove firme.

Građani u Republici Srpskoj su ovu vijest dočekali sa velikom radošću, jer, kako kažu, nakon svih poskupljenja sa kojima se skoro svakodnvno susreću, ovo pojeftinjenje je vrlo značajno.

Naravno da je veoma bitno, a posebno kad znamo da nam je grijanje jedna od najvećih i najskupljih stavki u kućnom proračunu, tako da ćemo sada moći kupiti pelet koji je jeftiniji nego inače, rekao je Mirko S., prenose Nezavisne novine.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

 • Što se tiče peleti za poremećaj na tržištu isključivi krivac je firma Drvosječa čiji je gazda Šefik Džaferović i gle čuda naša Ina i velike hrvatine u njoj s njima sklapaju ugovore o prodaji i sad na svakoj njihovoj pumpi imate njihove boksove gdje je izložena njihova pelet za prodaju!!! Žalost i tuga šta nam rade prodane duše!!!

 • Cijene su bile sulude. Silom prilika se prešlo na drugu goriva. I sad se vidjelo da se može lijepo i jeftinije ogrijati 🙂

 • Do 300 KM je OK..Preko toga se ne isplati, jer struju doziraš, plaćaš račune mjesečno, ne čistiš peć, ne istovaraš, ne treba ti skladište i ne smaraš se.
  Pa da je i skuplje mjesečno 100 maraka ali brate gospodski je!!!

 • Za 10:43
  Koristim ga i ja ali ne možeš tako ni ti pričati bzvz.
  Ljudi ( proizvođači) imaju troškove ,ne kradu baš svi drvo.Strojevi troše dosta struje u proizvodnji, pa sami strojevi su skupi pa amortizacija istih ,plaće ljudima , doprinosi itd.
  Trebaju i oni zaradit i imat normalnu dobit kao i svi koji nešto rade.
  Dakle, ne možeš lupetat tako i nesuvislo pisati samo da se nešto piše.
  300 KM je OK i to ću uvjek platit i to bi onda bilo realno i narod bi koristio taj ogrijev kao i prije.
  Svaka avantura (kao onda u koroni) nije ok i upropastit će ih potpuno kao proizvođače ako to ponovno urade.Volio bih da ovo pročitaju i sami proizvođači a i potrošači.LP.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.