Ništa od neradnog dana u BiH zbog izbora u Hrvatskoj

Srijeda, 17. travanj, dan kada će se održati hrvatski parlamentarni izbori ipak neće biti neradan kao što je to najavio predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Naime, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike oglasilo se priopćenjem te obavijestilo javnost da prema važećem zakonodavstvu Federacije BiH, proglašavanje neradnih dana u vezi s izborima u drugim državama nije moguće.

Sa aspekta nadležnosti ovog ministarstva, ističemo da se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona (“Službeni list RBiH”, broj: 2/92), odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom (“Službeni list RBiH”, broj: 13/94), u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao federalni zakon primjenjuje Zakon o praznicima (“Službeni list SFRJ”, broj: 6/73). U skladu s navedenim, u Federaciji Bosne i Hercegovine se obilježavaju Nova godina i međunarodni praznik rada – Prvi svibnja.

Osim navedenoga, u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi su i Zakon o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95) i Zakon o proglašenju 25. studenoga Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95).

Što se tiče odredbi iz Zakona o radu, odredbom člana 54. stav 3. Zakona o radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 26/16, 89/18 i 44/22), propisano je da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće, odnosno plaćeno odsustvo.

Shodno navedenom, a s obzirom da je pravo na korištenje spomenutog odsustva utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, mišljenja smo da bi se isto moglo koristiti u razdoblju kada se u skladu sa vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski praznici, kao i drugi kulturno-tradicijski događaji, navode iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

S obzirom na to da o pravima i obavezama radnika iz radnog odnosa odlučuje poslodavac, Ministarstvo smatra da bi radnik i u slučaju namjere korištenja spomenute vrste odsustva bio u obavezi da na vrijeme informira poslodavca.

Naime, praznici i po njima temeljeni neradni dani u Federaciji BiH određuju se shodno navedenim zakonskim propisima, a s obzirom na to da u propisima nema predviđene odredbe o neradnim danima za dane izbora, odluke o proglašenju praznika po tom osnovu nisu u skladu s postojećim pravnim okvirom FBiH. Stoga, svi pravni subjekti i građani Federacije pozivaju se da se pridržavaju zakonskih propisa u vezi s radnim danima i praznicima, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Podsjetimo kako su u ponedjeljak iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH pozvali na prethodnu registraciju državljane Republike Hrvatske koji namjeravaju glasovati na biračkim mjestima u BiH.

Poziv biračima na prethodnu registraciju za izbore u Hrvatskoj

Čović o izborima u Hrvatskoj: Bit će i za nas neradni dan, samo će to kod nas biti svetkovina

(www.jabuka.tv)

27 komentara

 • Pa sto su dosada Hrvatima sve poklonili, ostvarili i obecali ?. Nemaju ni tv-kanal na hrvatskom jeziku. Televiziju koju MORAJU placati. Ovi izbori ce biti manipulirani, kao u America. Iza Jugovande stoji EU, WEF, Vasington.

 • Ma kakvo fuj Ministarstvo, rješit ce se to na nivou Heregovackoneretvanske, Zapadnohercegovacke, Hercegbosanske, Srednjobosanske i Posavske županije + Žepče i Usora.
  Koliko Vlada RH kroz ured za Hrvate izvan BiH ulozi u većinska hrvatska mjesta od Posavske županije, srednje Bosne i Hercegovine. Koliko je obnovljeno skola, domova zdravlja, crkvi, raznih centara, itd… ili napravljeno na novo. Silan novac Zagreb proslijedi. I trebao bi biti ne radni dan u sve 24 općine / grada s Hrvatskom većinom.

  • De pajdo ne seri i ne lupetaj jedno sa drugim nema veze ,nas dragi voda lupetaj gluposti ko i ti proglasiti cemo svetac ,svetci se ne izmišljaju zna se sta su neradni svetci i to je to ,i ko ce privatnike natrat da ne rade u Sirokom rade na veliki petak a ne da tad ne rade i ko je voljan da glasa jami odmor i izvoli idi glasat

 • Eto po tom receptu vuče za nos naivne sve ove godine.
  Što prije sjaši bolje za nas.
  Ako se vodi nekom logikom zašto bi bio neradni dan.Ko ima namjeru glasovati on će naći načina da glasuje a i da radi.

 • -“DA SAM HTIO TREĆI IMALI BI GA”
  -DA SAM HTIO STOLNI BIO BI
  -DA SAM HTIO TV KANAL NA HR JEZIKU ISTO BI GA IMALI..
  Pa ko vjeruje još ovom komunisti i nitkovu onda nije sav svoj.
  Zbogom druže Gagoi pozdrav iz Sokola i štafete dr.titu.

 • Sta mi imamo da glasamo za nekoga u drugoj drzavi …. to treba zabranit jer pametujemo i bunimo se sto nama biraju komšica a ok je da mi biramo ko ce vodit njihovu drzavu

 • A zašto ne bi bio neradni dan za građane Hrvatske ako su izbori.
  Zar Hrvati u BiH i ostalim državama svijeta nemaju pravo izići na izbore i imati slobodan dan?
  Zar to nije ustavno pravo svakog čovjeka, ili Hrvati nisu ljudi?
  Kao što nisu ovdje gdje nas na izborima preglasavaju ?
  A kako drugačije da izađu na izbore?
  Imamo li ustavna prava u BIH kao konstitutivne narod?

 • Za 20:43:
  Ti si najveći majmun koji se ikad ovdje javio. Sereš! Nije dijaspora ovdje plaćala porez, ali dala je više za obranu od srpske i muslimanske agrsije od svih poreznih obveznia.

 • Milanoviću iz crvenog legla koje je 1945 ubilo pola milijuna Hrvata e nećeš razbojniče. Namjerno si stavio izbore radni dan kako bi umanjio domoljubne snage u glasovanju jer zna on dobro da su većinom vani protjerani od komunizma i ti ljudi neće glasovati za njega. Nema veze ima popodne. Rijetko izađem na izbore ali ovaj put idem, idem da se više ne bi vratili crveni vragovi kojima su Hrvati van RH velika prijetnja, većina njih je oslobodila Hrvatsku a to se ne zaboravlja jer Milanović gura Hrvatsku prema Rusiji to znači u novu Kugoslaviju zbog koje je moj narod vezan žicom i bačen u razne jame od Blajburga pa do Drine. Nikada se nismo oporavili od toga. I danas mnogi šapuću jer je još dosta izroda i kukavica Hrvata zajedno sa Srbima sudjelovalo u zločinima koji je gori od pokolja Židova jer kažu da je Jasenovac pun Pavelićeve vojske i zato ne daju iskapanja. Sudjelovali su kako bi dobili nečiju zemlju ili stan ili tvornicu. Neka nikada nemaju mira, bogatstvo imaju ali mira u obitelji nemaju, mnoge poznajem sve imaju ali ništa nemaju. Prokletstvo kralja Zvonimira. Zato Milanoviću, tvoje odjednom nacionalno buđenje a Hrvatska ti je slučajna država, tvoje davanje ordenja je samo naivce zavaralo, sva tvoja politika je odavno spremana da se Hrvatska ponovno razruši

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.