Kako je nastala Švicarska garda?

Švicarska garda kao obrambena snaga Vatikana nastala je 22. siječnja 1506., za vrijeme pape Julija II. koji je zamolio švicarske kantone da mu pošalju malu vojsku od 200 ljudi za obranu Papinske Države.

Švicarci su se odazvali, i na današnji dan stigao je u Rim kontingent od prvih 150 vojnika pod zapovjedništvom kondotjera Petera von Hertensteina i kapetana Caspara von Silenena, a sam ih je papa 22. siječnja 1506. blagoslovio na Trgu svetog Petra. Zbog toga se on uzima kao simbolični početak postojanja švicarske garde.

Inače, mnogi europski dvorovi imali su švicarsku gardu. Naime, ta je zemlja nekoć bila relativno siromašna alpska zemlja, pa su njezini mladići bili prisiljeni tražiti posao u inozemstvu kao vojnici-plaćenici, piše povijest.hr.

Švicarska garda francuskog kralja Luja XVI., primjerice, bila je posljednja koja je ostala braniti kralja za vrijeme Francuske revolucije i pri tome je izginula gotovo do posljednjeg čovjeka.

Papinska Švicarska garda danas je posljednja takve vrste na svijetu. Sastoji se od 135 pripadnika, i to: 99 gardista, 31 dočasnika, tri časnika, te po jednog kapelana i zapovjednika (koji je uvijek po činu pukovnik).

Uvjeti koje mora ispuniti gardist: biti švicarski državljanin, katolik, u dobi između 19 i 30 godina, visok barem 174 centimetra, maturirati, proći švicarsku vojnu obuku, biti u odličnoj fizičkoj i doličnoj moralnoj kondiciji, a ne biti oženjen, barem dok ne postignu dočasnički čin.

Švicarci su ustrojeni u snažnu i discipliniranu postrojbu koja je bila podređena izravno papama, a njihov je broj varirao ovisno o prilikama. Ipak, Papinska garda nije zadržala kontinuitet jer su je nekoliko puta raspuštali i ponovno ustrojavali, pa tek od 16. stoljeća kontinuirano služi i čuva Svetog Oca.

Svoj najsvjetliji, ali ujedno i najtragičniji trenutak Papinska švicarska garda doživjela je 6. svibnja 1527. kada su plaćeničke čete cara Karla V. zauzele i opljačkale Rim. Braneći uzmak pape Klemeta VII. u Anđeosku tvrđavu, od 189 švicarskih gardista poginulo ih je čak 147, zajedno sa zapovjednikom Kasparom Röistom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.