Što znače slova G+M+B na naljepnicama za blagoslov kuća?

U tijeku je blagoslov kuća. Nakon njega svećenici nam uvijek ostave naljepnicu sa sličicom, godinom blagoslova i kraticom G+M+B. Provjerite što ona zapravo znači.

Nakon što svećenik blagoslovi kuću, obitelji daje naljepnicu na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su redovito i ova slova G+M+B. No, ta slova mogu biti i C+M+B. Prema jednom tumačenju, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila malog, tek rođenog Isusa – Gašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar.

No, ovo tumačenje nije jedino i ta tri slova mogu biti i akronim latinske blagoslovne rečenice:

C – Christus M – mansionem B – benedicat. To znači “Krist neka blagoslovi (ovaj) dom”, objašnjava portal bitno.net.

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća i obitelji, a ove četiri stvari vrijedi znati o tome:

1. Naglasak više nije na blagoslovu prostora

Današnji obrednik govori o “godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima”. Time se želi naglasiti važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji te da najbitnije bude njihovo zajedništvo i poziv na svetost života. Blagoslov prostora nije time izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

2. Priprema za blagoslov

Najljepše bi bilo da je cijela obitelj na okupu tijekom blagoslova jer tako simboliziraju “Crkvu u malom”. No ukoliko to nije moguće, na tome nitko neće inzistirati. Na stolu bi trebali stajati blagoslovljena voda, svijeća, raspelo i Sveto pismo. Umjesto Svetog pisma, može i Novi zavjet.

3. Novčani dar

Božji blagoslov ne može biti uskraćen obiteljima koji ne mogu dati novčani dar. On se daje po procjeni obitelji, odnosno koliko svatko može izdvojiti. No, u nekim je župama običaj da se prilikom blagoslova daje i godišnji dar za Crkvu, koji ide u župnu blagajnu i iz nje se financira rad župe. Visinu tog dara određuje župnik u suradnji sa Župnim ekonomskim i Župnim pastoralnim vijećem. No, taj dar ne obvezuje one koji ne mogu dati taj doprinos.

4. Što znači blagoslov doma?

Njegov smisao je moliti i zazvati Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi živjeli kršćanski i svjedočili svoju vjeru. U blagoslovnoj molitvi stoji da se “zaziva Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti”.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Vecina Svecenika radi uredno svoj posao bez naplacivanja, a tu i tamo ima i onih koji svasta zanima, sto i nije njegov posao.

 • Svaki vjernik poŝtuje pravila svoje Crkve !
  Nikakva politička dodavanja i osobna prizvoljna tumačenja vjere nisu korektna a niti prihvatljiva jer bi dovelo do nesuglasica koje Vjeri kao vjeri nisu ni potrebne ni prihvatljive.
  Vjeruj ili Nevjeruj !
  (nema u Vjeri polemike)

 • Često u posjet dolaze bogoslovi, a ne svećenici. To je zajednička molitva, a ne blagoslov. Kuću blagoslovit može samo svećenik.
  Žalosno je kako nevjera sa Zapada ulazi na mala vrata.

 • Podržavam blagoslov u svrhu obilaska svog puka, mislim da bi svaki svećenik trebao porazgovarati s ukućanima, pitati trebaju li kakvu pomoć, a ne na brzinu izmoliti, zgrabiti kovertu i gas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.