Vatikan potvrdio zabranu katolicima da postanu masoni

Vatikan je potvrdio zabranu katolicima da postanu masoni ili slobodni zidari, stoljećima staro tajno društvo na koje je Katolička crkva dugo gledala s neprijateljstvom, a procjenjuje se da ima oko šest milijuna članova u svijetu, javlja Reuters.

Aktivno članstvo vjernika u slobodnom zidarstvu zabranjeno je zbog nepomirljivosti katoličke doktrine i masonerije, navodi se u pismu Vatikanske doktrinarne službe koju su u srijedu objavili vatikanski mediji.

Odjel, poznato kao Dikasterij doktrine vjere, izdalo je svoje mišljenje 13. studenoga, koje je potpisao papa Franjo, kao odgovor na upit biskupa s Filipina zabrinutog zbog sve većeg broja slobodnih zidara u njegovoj zemlji.

Isti ured je prošlog tjedna priopćio da se transrodne osobe mogu krstiti, biti kumovi i svjedoci na katoličkim vjenčanjima.

Vatikan: Transseksualci mogu biti kršteni te biti krsni i vjenčani kumovi

U pismu o slobodnim zidarima citira se deklaracija iz 1983. godine koju je potpisao pokojni papa Benedikt XVI., a koji je u to vrijeme bio prefekt Dikasterija doktrine vjere, u kojoj se navodi da su katolici u masonskim udrugamau stanju teškog grijeha i ne smiju se pričestiti.

Masonske lože uglavnom su isključivo muške udruge, povezana s tajanstvenim simbolima i obredima.

Ponekad ih se povezuje s teorijama zavjera prema kojima ta bratstva u velikoj mjeri utječu na svjetska događanja.

Potresna ispovijest Hrvata koji je bio sotonist

Prema Ujedinjenoj Velikoj Loži Engleske, moderno slobodno zidarstvo je jedna od najstarijih društvenih i dobrotvornih organizacija na svijetu, ukorijenjeno u tradicijama srednjovjekovnih zidara.

Skupina tvrdi da ima 180.000 muških članova, a dvije paralelne ženske lože u Engleskoj imaju još 5.000 članova, a globalno članstvo masonerije procjenjuje na oko šest milijuna.

Kao poznati masoni iz prošlosti navode se suprug pokojne kraljice Elizabete, princ Filip, bivši premijer Winston Churchill, pokojni glumac Peter Sellers, bivši engleski nogometni menadžer Alf Ramsey i pisci Rudyard Kipling i Arthur Conan Doyle.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.