Dodik: U ponedjeljak inicijativa o ukidanju Oružanih snaga BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je potvrdio da će već u ponedjeljak uputiti Narodnoj skupštini RS-a izmjene i dopune Sporazuma vojsci između Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno inicijativu za ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizaciju BiH.

On kaže da će RS onda predložiti FBiH, kao ugovornoj strani, da se izmjeni taj sporazum u dijelu koji se tiče postojanja Oružanih snaga, tj. ukinu odredbe i samim tim i novim zakonom ukinule bi se Oružane snage BiH.

Dodik ponavlja tvrdnju da sve to predlaže zbog ušteda koje bi se ostvarile, jer sve do sada “nije donijelo BiH nikakav napredak”.

Ako parlament RS-a usvoji inicijativu, uputit će zatim, kaže, Federalnom parlamentu da oni daju svoju suglasnost, a tehnički dio bi se, predviđa, završio u Parlamentarnoj skupštini izglasavanjem izmjena i dopuna Zakona o vojsci, shodno sporazumu entiteta.

Iznio je i podatak Ministarstva financija i trezora BiH po kojem je od 2006.godine, kada su uspostavljene Oružane snage BiH, potrošeno 2,1 milijarde KM, od čega je RS od tada do danas izdvojila oko 654 milijuna, a njen koeficijent u financiranju bh. vojske se kreće u omjeru 31 do 33,3 posto.

“Nepotrebno je da dajemo taj novac i ne želimo da dajemo oko 600 milijuna“, kazao je on i dodao da stoga RS-a traži politički dogovor koji podrazumijeva promjenu sporazuma o vojsci između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i dopunama i izmjenama Zakona o Oružanim snagama u dijelu koji predviđa njihovo ukidanje.

Za ta izdvojena sredstva, ustvrdio je, RS „nije dobila nikakvu dodatnu sigurnost, posebno u ekonomiji“, jer se veliki broj opreme, kaže, kupovao izvan BiH, a utrošeni novac mogao se uputi u druga područja.

Karakteristika Oružanih snaga BiH je, po njegovoj tvrdnji, enormno trošenje sredstava, ali da se to nije odrazilo na ekonomiju, iako je poznato da su vojske veliki poticaj za razvoj industrije.

Postojanje Oružanih snaga BiH je, kaže Dodik, izazvalo i probleme oko pitanja imovine, o čemu se nije mogao postići sporazum i što bi se promijenilo njihovim ukidanjem.

On se pozvao i na revizorske izvještaje o trošenju sredstava, u kojima je, navodi, evidentirano da je „u okviru Oružanih snaga slaba koordinacija, prisutan nepotizam, povreda ljudskih prava, nezadovoljstvo u pogledu unaprijeđenija, izražena korupcija u pogledu nabavke ili prodaje opreme i zastarjelih naoružanja“.

Iznio je i tvrdnju da Oružanim snagama ne treba ni komponenta u sudjelovanju u spašavanju u elementarnim nepogodama “jer su se vidjelo neuspjesi tih operacija i od toga nije bilo nikakve koristi u BiH.

Dodik je na kraju rekao i da demilitarizirane oružane snage “mogu biti članice multilateralnih organizacija, kao što je NATO”.

“Mi nismo za NATO. RS ne želi da dalje podržava procedure za priključenje u taj savez”, rekao je on i dodao da su od ranije poznati razlozi za to.

Sadašnji pripadnici Oružanih snaga BiH, kaže, ne treba da se brinu za svoj položaj, jer bi prešli u civilna tijela službe. (Fena)

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.