Zapadni Balkan zapeo u bezakonju, korupciji i kriminalu

Korupcija i organizirani kriminal najveći su problem zapadnog Balkana na putu prema Europskoj uniji. Stoji to u izvješću Europske komisije koje prenosi EUobserver.

Naš prvi susjed koji bi nakon Hrvatske mogao ući u EU je Srbija. Međutim, prema dosadašnjim predviđanjima, to će se teško dogoditi prije 2020. godine.

Srbija je status kandidata dobila u ožujku ove godine. U najnovijem izvješću EK stoji da je srbijanska vlada napravila određeni napredak, ali još ima puno posla. Posebno se ističu loši odnosi s Kosovom, koje će Srbija morati znatno unaprijediti prije nego postane članica EU.

BiH stoji na mjestu

Što se Kosova tiče, osim korupcije i kriminala koji su u toj zemlji prisutni, europske promatrače posebno zabrinjava očajno ekonomsko stanje. Stopa nezaposlenosti u Kosovu je oko 35 posto, a mnoge obitelji si jedva mogu priuštiti i najosnovnije namirnice.

“Napredak koji je BiH napravila u ispunjavanju političkih kriterija je zanemariv”, stoji u izvješću, u kojem se naglašava da je Bosnu drastično unazadio period od 16 mjeseci u kojem nije uspjela formirati vladu.

Makedonija najbliže članstvu

Možda i najpozitivniju ocjenu dobila je Makedonija, koja status kandidata za članstvo ima još od 2005. godine. No, glavna kočnica Makedonije na putu prema EU su narušeni odnosi s Grčkom, odnosno otvoreno pitanje oko imena države za koje Europska komisija poručuje da se što prije mora riješiti.

Iz EK uvjereni su da će daljnji korak u pregovorima dati Makedoniji potreban podstrek da provede potrebne reforme. Kao najveći problem makedonskog društva istaknute su tenzije među etničkim skupinama i gušenje slobode medija.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.