State Department: Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

Američki State Department objavio je Izvještaj o ljudskim pravima u 2023. godini.

U dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu naglasio nekoliko zabrinjavajućih stvari posebno u bh. entitetu Republika Srpska s naglaskom na ”razornu i zapaljivu retoriku” predsjednika tog entiteta Milorada Dodika, koja je doprinijela povećanim političkim i etničkim napetostima u cijeloj zemlji.

Dokument je podijeljen u sedam poglavlja koji se odnose na poštivanje osnovnih ljudskih prava u raznim segmentima društva, te uključuje izvještaje o ozbiljnim problemima s neovisnošću pravosuđa, ograničenjem slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje i prijetnje nasiljem protiv novinara, te usvajanje zakona koji kriminalizira klevetu, kao i bitno miješanje u slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja, ozbiljna i nerazumna ograničenja političkog sudjelovanja kandidata manjine, korupciju u vlasti itd.

Navodi se kako su vlasti u entitetu RS poduzele kontinuirane radnje koje potkopavaju nacionalne institucije, povećavaju međuetničke napetosti i ograničavaju slobodu okupljanja i izražavanja.

U prvom poglavlju koje se odnosi na poštivanje integriteta pojedinca, ističe se kako nekažnjavanje ratnih zločina počinjenih tijekom 1992.-1995. i dalje predstavlja ”ozbiljan problem, posebno za one koji su odgovorni za približno 8.000 osoba ubijenih u genocidu u Srebrenici i za približno 7.600 drugih osoba koje se vode kao nestale i za koje se pretpostavlja da su ubijene”.

Tužiteljstvo BiH tijekom godine do listipada nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida ili veličanje ratnih zločina prema izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH iz 2021. godine. Glavna tužiteljica je navela da je ured donio 30 odluka o nepokretanju istraga na temelju zaprimljenih pritužbi, a sve su stigle od građana i nevladinih organizacija, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta.

U Izvještaju se također ističu primjeri revizionizma, negiranje genocida i veličanje osoba osuđenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine koji se nastavljaju.

Kada je u pitanju stanje pravosuđa, ističe se kako su političke stranke i osobe povezane s organiziranim kriminalom ponekad utjecale na pravosuđe u politički osjetljivim predmetima, posebno onima povezanima s korupcijom, a prema neovisnim medijskim izvorima, vlasti ponekad nisu provodile sudske odluke, posebno odluke Ustavnog suda.

U poglavlju koje se odnosi na poštivanje građanskih sloboda, odnosno slobodu izražavanja, izvještaj upozorava na usvajanje izmjene i dopune Kaznenoga zakona RS u kolovozu prošle godine, kojima se ponovno inkriminira kleveta.

State Department također upozorava na kontinuirano loš položaj medijskih radnika u Bosni i Hercegovini, kao i pritiscima kojima su izloženi.

Zastrašivanje, uznemiravanje, politički pritisci i prijetnje, uključujući prijetnje smrću, protiv novinara i medijskih kuća povećali su se tijekom godine prema UdruziBH novinari, udruzi koja je također primijetila da je manje slučajeva riješeno u korist novinara koji su tvrdili da su im povrijeđena prava. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) usvojilo je preporuku da sva tužiteljstva imenuju nekoga tko će omogućiti komunikaciju tužitelja s drugim pravosudnim tijelima i novinarskim udrugama. Učinilo je to šest županija u Federaciji, uključujući Sarajevo, navodi se u dokumentu.

Poglavlje koje se tiče slobode izražavanje ističe neprocesuiranje negiranja genocida, koje je kažnjivo zakonom.

Tijekom godine do 17. listopada nijedna osoba nije optužena niti procesuirana za poricanje genocida, veličanje ratnih zločina ili poticanje rasne, vjerske ili etničke mržnje. Prema Memorijalnom centru Srebrenica, poricanje genocida od strane izabranih predstavnika i medijskih izvora postalo je sve prisutnije, što je Centar označio kao zabrinjavajući trend. U ožujku je državni tužitelj BiH otvorio predmet protiv predsjednika RS Milorada Dodika zbog negiranja genocida, naglašava se, prenosi Fena.

Kada su u pitanju javni servisi, uključujući BHRT i RTV FBiH, Izvještaj navodi kako oba emitera nastavljaju s radom bez stabilnih i održivih prihoda koji bi omogućili neovisnu uređivačku politiku, te da ostaju izložene političkom uticaju.

Neprovođenje državnog Zakona o javnom emitiranju i naplata pretplate držalo je državnu javnu radioteleviziju BHRT na rubu bankrota, prisiljavajući je na smanjenje poslovanja. Zakon je omogućio javnim emiterima u RS i FBiH naplatu pretplate, ali oni to nisu činili. Vlasti nisu uspjele uspostaviti korporaciju javnog RTV servisa koja bi nadzirala rad sva tri javna RTV servisa u zemlji kako je predviđeno zakonom, naglašava se, i dodaje kako je više političkih stranaka i državnih institucija pokušavalo pravnim i financijskim mjerama, kao i političkim pritiscima utjecati na uređivačku politiku i medijske sadržaje, pa su zbog toga neki mediji prakticirali autocenzuru.

Dodik: Srbi neće prihvatiti etiketu genocidnog naroda

U dijelu Izvještaja koji govori o sloboda mirnog okupljanja i udruživanja navodi se da je zakonima osigurana sloboda mirnog okupljanja i udruživanja, ali je vlada ograničila te slobode.

Primjeri uključuju zabranu okupljanja pred brojnom javnim institucijama u RS-u, dok su nekim županijskim zakonima u Federaciji (npr. Srednjobosanska županija) propisana kaznena odgovornost za neispunjenje administrativne procedure za održavanje mirnog okupljanja.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Kauboji stvorili RS, pritili Hrvatima pred Banja Lukom, izrucili Hrvate na milost i nemilost Mehi i Momcilu. A, sada cvile, Milorad im neplese na njihov beat Kentucky blue grass, nego im svira svoje srpsko Uzicko kolo. Bye, bye 🤠 home!.
    Imate puno posla doma, hrpu nezaposlenog naroda, bezkucnika, drogerasa, ljudi bez zdravstenog osiguranja i zubi. Nase resorse ljudstva i prirodnog bogatstva nece te dobiti. 👋

  • Dodik je za sve vas koji još držite kolonije ljudina.Smeteju vam Dodikova tri prsta , a ne smeta vam kada se igrači na tekmi krste ili umivaju lice.Ovo je kraj bih, samo da rata ne bude.lnteresuje me skim će bošnjaci.
    Ni Hrvati ni Stbi ne žele sa njima.Izgleda sami na svojih 23%.Neka Vam je sa srećom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.