dm smanjuje cijene higijenskih proizvoda Jessa za 15%

Menstrualno siromaštvo je globalni problem koji predstavlja nepristupačnost proizvodima za održavanje menstrualne higijene, nedostatak sanitarnih uvjeta i pristupa zdravstvenoj zaštiti, kao i nedovoljnu informiranost o menstrualnoj higijeni i reproduktivnom zdravlju.

Točni podaci za Bosnu i Hercegovinu ne postoje, ali procjenjuje se da u uvjetima menstrualnog siromaštva živi više od 500 milijuna žena širom svijeta.

Iako je menstruacija prirodan proces kroz koji prolaze žene i djevojčice prosječno jednom mjesečno tijekom čitavog trajanja reproduktivnog perioda, stigma koja je prati je i dalje velika. Istraživanja koja su rađena za zemlje regije pokazuju da više od 80% žena kaže da ih je sram kupovati menstrualne potrepštine, a da je taj osjećaj još izraženiji, ako u prodavaonici radi muška osoba.

Istraživanja koja su rađena za zemlje regije pokazuju da više od 80% žena kaže da ih je sram kupovati menstrualne potrepštine

Veliki problem predstavlja i činjenica da su menstrualni higijenski proizvodi mnogim ženama skupi, te su primorane da štede na ulošcima, tamponima i ostalim higijenskim proizvodima koji su im neophodni u tijeku menstruacije, što može dovesti do infekcija te kasnije ozbiljnih problema s reproduktivnim zdravljem. Kako bi pružili podršku djevojkama i ženama koje se suočavaju s menstrualnim siromaštvom kompanija dm najavljuje regionalnu društveno odgovornu inicijativu.

Od 1. veljače 2024. godine, dm će sniziti cijene Jessa higijenskih proizvoda širom regije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju. Ova aktivnost ima za cilj učiniti proizvode cjenovno pristupačnijim djevojčicama, djevojkama i ženama koje nisu u mogućnosti redovno priuštiti ovu osnovnu higijensku potrebu.

Kompanija dm na ovaj način želi dati svoj dugoročni doprinos unaprjeđenju ženskog zdravlja. Menstrualno siromaštvo ima veliki utjecaj na samopouzdanje, budi osjećaj srama, straha i manje vrijednosti i važnosti u društvu, osim toga ženama onemogućava normalan život tijekom menstruacije – odlazak na posao ili u školu, fizičke aktivnosti i mnoge druge stvari za njih nekoliko dana svaki mjesec postaju nemogući. Ova društveno odgovorna aktivnost nije samo korak ka smanjenju menstrualnog siromaštva već korak ka osnaživanju žena i djevojčica, omogućujući im da vode zdraviji i produktivniji život, poručili su iz kompanije dmBiH.

Kompanija dm na ovaj način želi dati svoj dugoročni doprinos unaprjeđenju ženskog zdravlja

Menstrualno siromaštvo ne samo da ograničava temeljna prava žena već i stvara nejednakosti u društvu koje je važno prepoznati i riješiti. Stoga je dm-ova inicijativa za smanjenje cijene higijenskih proizvoda Jessa samo uvod u ovogodišnju kampanju za unaprjeđenje ženskog zdravlja.

Podsjetimo, dm je već 2022. godine donirao uloške za učenice srednjih škola Županije Sarajevo, a 2023. godine prepoznao potrebu da se u javnosti podstakne dijalog o izazovima i mehanizmima očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja žena te je realizirao prvu stručnu konferenciju o zdravlju žena. Realizirana je i društveno odgovorna inicijativa {ZAJEDNO} za bolje sutra u okviru koje je s više od 60.000 KM podržana realizacija 14 projekata za unaprjeđenje i očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja žena širom BiH. Podršku ženskom zdravlju dm je pružio i realizacijom 6. dm ženske utrke, nakon koje je od svake kotizacije izdvojena 1 KM, čime su trkačice direktno dale svoj doprinos očuvanju ženskog zdravlja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.