Dan je muškaraca

Svake godine, 19. studenog, širom svijeta obilježava se Međunarodni dan muškaraca.

Iako možda nije tako široko prepoznat kao Međunarodni dan žena, ovaj dan ima svoje mjesto u kalendru i služi kao podsjetnik na pitanja koja se tiču muškaraca, njihovog zdravlja, uloge u društvu te važnosti rodne ravnopravnosti.

Ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o pitanjima specifičnim za muškarce, a istovremeno slavi njihove pozitivne doprinose društvu. Jedno od ključnih pitanja koja se često ističu na ovaj dan jest zdravlje muškaraca. Kroz kampanje i inicijative, potiče se muškarce da brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju te redovito obavljaju preventivne preglede.

Međunarodni dan muškaraca također se bavi pitanjima rodnih uloga i stereotipa. Naglašava se važnost ravnoteže između muškaraca i žena u svim aspektima života, od obitelji do radnog mjesta. Postavlja se pitanje kako se muškarci percipiraju u društvu i kako društvo može podržati njihovu punu participaciju u različitim sferama života.

Osim toga, 19. studenog često je prilika za razgovor o specifičnim izazovima s kojima se muškarci suočavaju, uključujući i pitanja mentalnog zdravlja, koja ponekad mogu biti zanemarena ili nedovoljno istražena.

Zajednice diljem svijeta obilježavaju ovaj dan kroz različite aktivnosti, poput javnih predavanja, panela, sportskih događanja i kampanja podizanja svijesti. Cilj je potaknuti dijalog o muškim pitanjima i stvoriti podršku za pozitivne promjene.

Međunarodni dan muškaraca pruža priliku za promišljanje o ulozi muškaraca u današnjem društvu, potiče ih da brinu o svom zdravlju te promiče ideju o ravnopravnosti spolova kao temelju zdravog i sretnog društva.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Njihov je svaki dan pa i ovaj današnji.Bolje su plaćeni od nas ,imaju više vrimena,žena kuva ,sprema,dica ,škola …a oni na kavicu u birtiji sa kolegama da se vide …dajte molim vas ..i tako njih devedeset posto

    • Za 16:38 sve do riječi potpisujem , nažalost ali je tako , jedino ako sami živite to znači mama i tata i dijeca e onda mora i tata priskočit u pomoć ako ništa onda izvest djecu na igralište da mama štogod može u miru u kući uradit meni je to bila uvijek velika pomoć

    • Za 16:38 Slažem se.Žensko radi sve a njih pune kafane i kladionice.S posla u kuhinju i oko djece i tako čitav život.Najjači su kad kažu neka žene idu raditi u rudnik ako hoće da smo isti,nama jest rudnik čitav život!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.