Sindikati obrazovanja HNŽ-a: Ponuda Vlade je sramna, ovo je još jedan šamar

Predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dali su sramnu ponudu sindikatima obrazovanja u HNŽ koja je proslijeđena članstvu, koje se, prema prvim reakcijama, već izjašnjava za generalni štrajk, priopćeno je jutros iz Koordinacije sindikata HNŽ.

Podsjetili su da su sindikati obrazovanja 20. veljače održali dvosatni štrajk upozorenja, a potom su, nakon poziva vlasti, pristali prekinuti sve aktivnosti do kraja ožujka i nastaviti pregovore. Zatražili su sastanak koji je i održan jučer.

Ono što su sindikati obrazovanja tražili je povećanje plaća od 15 posto, pokretanje procesa napredovanja u struci, potpisivanje sporazuma o zbrinjavanju radnika, izradu Pedagoških standarda, sistematske preglede, raspisivanje natječaja na neodređeno i pomoć po Uredbi Vlade FBiH.

Jučer je održan planirani sastanak na kojem je predočena sramna ponuda Vlade – povećanje koeficijenata od 2,5 posto od 1. lipnja, i to ne za sve zaposlenike. Urađen je Pravilnik o napredovanju i predviđen dodatak za mentore u iznosu od tri i pet posto za savjetnike (prije ukidanja ovi dodaci su iznosili pet i osam posto), kao i Pedagoški standardi. Iako je većina županija dobila dio pomoći po Uredbi Vlade FBiH, u HNŽ nema novca ni za to.

Ovo je još jedan šamar zaposlenima u obrazovanju kojima se pokazuje koliko se oni i njihov rad cijene. Razočarani ponudom koju su dobili, sindikalni predstavnici su ove informacije proslijedili članstvu koje se, prema prvim reakcijama, već izjašnjava za generalni štrajk, navedeno je u priopćenju.

Plaće prosvjetara u ŽZH najgore u FBiH, kada će doći do povećanja?

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Kad prosvjeta iz HNZ trazi 15% ,a vec imaju vecu placu od ovih iz ZHŽ,onda nasi profesori i ne traze puno.
    Ma kljuc u bravu- nema druge,bezobrazluk vladajuci je prešao odavno svaku granicu.

    • Tako je. Kljuc u bravu. Ko jb djecu. Nek se obucavaju sami. Idemo strajkat 2 mjeseca pa cemo malo pisati da smo radili subote i online i popuniti do kraja 6 og mjeseca plan i program i idemo na more. Djeca su ionako sve gluplja pa sto se uopce truditi oko njih. Jel tako drugovi?!
      Ne zna se tko je veca stoka doktori koji polazu zajletvu pa bjeze kroz prozore kad se pojavi neka bolest ili ovi sto idu ova toboze humana zanimanja gdje nam obucavaju djecu, a djeca ih ne zanimaju ni 1%. Za ministarstvo savjet napraviti kolektivni na duzi period sa planom za npr 5 godina. Kome ne pase poslat u pm. Ima novih ucitelja i uciteljica na birou. Neki bi radili, ali od ovih vezasa ne mogu. A ovi ionako samo strajkaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.