Jablaničko jezero poprimilo zastrašujući izgled

Fotografije Jablaničkog jezera koje je na svojoj Facebook stranici objavilo Udruženje za zaštitu okoliša “Zeleni Neretva” izazvale su brojne reakcije na društvenim mrežama.

Riječ je o pojavi cvjetanja algi koja se posljednjih godina u Jablaničkom jezeru često pojavljuje u proljetnom razdoblju.

Ovo je problem koji se ponavlja godinama. Izvor cvjetanja algi je fosfor koji obično se nalazi u deterdžentima, i jasno je da postoji izvor fosfora koji od nekuda dolazi i to pospješuje cvjetanje algi. Ja sam prije dvije godine upozoravao da se treba naći primarni izvor zagađenja.

Moguće da je problem kanalizacije u Konjicu ili je uzročnik neka tvornica, ne znam, ali je sigurno da se izbor mora naći kako posljedice ne bi bile nesagledive. Ovo je pogubno za ribe i za klasičnu floru, jer praktički te alge apsorbiraju kisik i automatski u toj vodi nema dovoljno kisika, tako da uskoro se može očekivati pomor riba, rekao je za Klix.ba Sanel Riđanović, šef Odsjeka za biologiju na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Naime, čini se kako je količina algi koja se ove godine pojavila u Jablaničkom jezeru veća nego ikada. Potvrdio je to u izjavi za Bljesak.info i predsjednik Udruženja za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” Amir Variščić.

Pojasnio je kako je konkretan uzrok cvjetanja algi pretjerana zasićenost materijama.

Prvenstveno fosfatima koji se koriste u industriji te nitratima koji dolaze i iz domaćinstava i iz industrije, ali i iz poljoprivrede, istaknuo je Variščić te naglasio kako nitrati predstavljaju hranu za biljke te prilikom njihove pretjerane koncentracije u vodotoku dolazi do pojave cvjetanja algi. Dodao je kako cvjetanje algi nije opasno za ljude, ali itekako jest za floru i faunu jer se prilikom ove pojave vrši pretjerana potrošnja kisika u vodi.

Iako je to veliki problem na koji godinama upozoravaju, Variščić tvrdi kako se rješenje ne nazire. Naime, prije nekoliko mjeseci ponovno je donesena Uredba o načinima i uvjetima otpuštanja otpadnih voda u recipijent koju donosi Vlada FBiH. Ta odluka, ispričao je Variščić, donosi se u prosjeku svake tri godine te je odlična sve do zadnje stavke.

Posljednja točka u toj Uredbi je: A za sva ona poduzeća koja još uvijek nisu u stanju osigurati pročišćivače, Uredba za njih ne vrijedi i tu sva priča, istaknuo je Variščić za Bljesak.info, pada u vodu.

Foto: Zeleni Neretva Konjic

Rok trajanja nanovo izglasane Uredbe je četiri godine, a ekolozima ostaje samo čekati.

Naši prijedlozi su da u ove četiri godine svaka tvrtka umanji barem jednu trećinu zagađenja koja ispušta u vodotoke. Međutim, ti naši prijedlozi nisu uvaženi, kazao je za Bljesak.info Variščić te dodao kako se ulaganje u pročišćivače mjeri u desetinama milijuna KM.

Kazao je da zbog Uredbi koje nadležne institucije donose, udruženja nemaju mehanizme za obavljanje uzorkovanja te samim tim uzorci ne mogu pokazati iz kojeg dijela je zagađenje najviše poteklo.

Kada dođete do suda, gospodarsko društvo koje je osumnjičeno ili se za njega potvrdilo da je uzrokovalo zagađenje i ispuštanje materija mimo Uredbe jednostavno ne prolazi i postupak pada u vodu. Ne možemo pronaći modus kako bi se takvi neodgovorni gospodarski subjekti na neki način sankcionirali. Na ovaj način im se samo dozvoljava, čak im se daje i neka vrsta podrške da nastave ovako ili možda još gore, naglasio je Variščić.

Na pitanje može li se očekivati da stanje u Jablaničkom jezeru bude još gore predsjednik Udruženja za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” odgovara kako je to vrlo vjerojatan scenarij.

Kada u vodotoku imate normalno stanje minerala kao što su fosfati i nitrati tada ne dolazi do ovih pojava. Ne dolazi do algi, zarastanja i obrastanja obala jezera koje se kod nas pojavilo prije više od deset godina. Također, vrsti algi koje nisu tog mikro oblika nego su mnogo veće, narod ih zove trava koja obrasta. To su sve vrste algi koje su se pojavile nakon što se u Konjicu povećala industrija, a samim tim i obim zagađenja, kazao je Variščić.

Foto: Zeleni Neretva Konjic

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora naveli su da su zaprimili informacije i fotografije o promjenama na Jablaničkom jezeru koje, kako navode upućuju na pojavu cvjetanja algi kao što je to zabilježeno i ranijih godina.

Organiziran je terenski obilazak i uzimanje uzoraka. Terenskim obilaskom je utvrđeno kako nema promjena boje izgleda rijeke Neretve na području grada Konjica. Obzirom na rekordno visoke temperature i ukupne hidrološke prilike, ovakve pojave se mogu očekivati i u narednom periodu, naveli su iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • “A za sva ona poduzeća koja još uvijek nisu u stanju osigurati pročišćivače, Uredba za njih ne vrijedi”
    Koja lakrdija, evo nisam ni ja u stanju plaćati račune, pa eto kad bi se mogla neka uredba za nas ovakve napravit

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.