Čitluk i Međugorje nakon više od 30 godina dobivaju adrese

Iako je područje Čitluka te posebice Međugorja proteklih godina napredovalo u pogledu infrastrukture i vjerskog turizma, već više do trideset godina ta područja nemaju nazive ulica niti kućanske brojeve, što je žiteljima, ali i turistima konstantno stvaralo probleme.

Pilot-projekt

Međutim, konačno su stvoreni i zakonski i tehnički preduvjeti za to, pa se ovih dana privodi kraju pilot-projekt stvaranja adresnog registra. Problem je bio prisutan jer u naseljima u Čitluku, odnosno Međugorju desetljećima nije bilo ni adresa ni kućnih brojeva. To je svakako smetalo i desecima tisuća vjernika koji su hodočastili u Međugorje, piše Dnevni list.

Po dolasku u Međugorje nisu se uspijevali snaći, no sada je konačno po tom pitanju zaveden red. Županijska i federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove razvile su aplikaciju za vođenje adresnog registra te na terenu izvršile adresiranje i numeriranje ulica i kuća.

”I na temelju takvih registara se može izvršiti, recimo, prijava prebivališta. Znači da se prijavite na adresi koja zaista postoji, objašnjava za FTV Ivan Lesko, ravnatelj Uprave za geodetske odnose HNŽ-a.

”Svakodnevicu mještana i turista adresar će olakšati i stvaranjem mogućnosti korištenja suvremenih tehnologija. Preko tog adresnog registra se može osigurati i korištenje GPS navigacije na prostoru koji imaju takve sustave tih adresa,” dodaje Lesko.

Pilot-projekt elektroničkog adresiranja Međugorja bit će besplatno dostupan i ostalim općinama. To je, kažu geodeti, korak više ka uspostavljanju središnje adresne baze u Federaciji BiH.

Ulice po fratrima

Podsjetimo kako je Povjerenstvo za imenovanje i preimenovanje naziva ulica i trgova za područje Čitluka imenovalo 37 ulica i pet trgova, a trećina, odnosno skoro ulica je nanovo imenovano, piše Dnevni list.

Što se tiče, pak, Međugorja i Bijakovića, područja gdje je povjerenstvo također imalo zadatak imenovati ulice i trgove, smišljena su 62 imena, i to po prvi put, jer na ovom području ulice i trgovi do sada nisu bili označeni. Što se tiče Čitluka, neki ustaljeni nazivi ulica nisu mijenjani, pa tako ostaju nazivi ulica kralja Tomislava, Broćanska ulica i mnoge druge, a neki od novih naziva, koji će se koristiti prilikom adresiranja pošte ili za neku drugu svrhu, zastupljeni su Sutivanska ulicu, ulicu Podgreda, a zaseok Primorci od sada ima taj naziv kao službeni.

Što se, pak, tiče Međugorja i Bijakovića, dosta naziva su zapravo imena određenih franjevaca – fra Jozo Vasilj, fra Bernard Smoljan, fra Radovan Petrović, a u Bijakovićima jedna ulica nosi ime fra Slavka Barbarića.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.