Hercegovina: Dizel pao na 1,86 KM

Na benzinskim crpkama jednog naftnog giganta u BiH cijena dizela jučer je iznosila 1,86 KM. Nastavak je to trenda pada cijena koji se već mjesecima odvija.

Iako do jučer proteklih nekoliko tjedana nije bilo pojeftinjenja, jučer su cijene ponovno krenule prema dolje. Rezultat toga je strmoglavi pad nafte na svjetskim tržištima.

Barel sirove nafte na njujorškoj burzi pao je ispod 50 dolara, najniže u posljednjih šest godina.

Igor Dekanić, stručnjak u ovoj oblasti i profesor na Rudarsko-geološkom naftnom fakultetu kaže: – Sada se već radi o velikom padu cijena jer su cijene nafte na razini nižoj od 50% cijena od prije pola godine. On je istaknuo da su razlozi ekonomski. Proizvodnja u Rusiji najviša je od raspada SSSR-a, a potražnja je pala.

– Nedvojbene štete imaju veliki izvoznici energije koji ovise isključivo o tome. U prvom redu Rusija. Nadalje, štetu imaju oni izvoznici energije koji svoje profite ulažu u nužni razvoj i opstanak gospodarstva poput Venezuele i Irana – kaže Dekanić.

Zadovoljstvo ovakvim cijenama ističu veliki potrošači, Europska unija, Kina i SAD. Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, kaže kako je ovakav pad cijena dobar za ekonomiju, osobito za srednju klasu koja je najviše osjetila krizu. Analitičari predviđaju i pad cijena nafte na oko 40 dolara za barel.

Ipak, treba znati da ni sadašnje cijene u BiH nisu realne kada se zna da je krajem 2009. godine nafta na svjetskom tržištu iznosila od 69 do 79 američkih dolara po barelu, a cijena goriva u BiH iznosila je 1,28 KM. Početkom 2009. kada je najviša cijena nafte bila 44 dolara litra goriva iznosila je tek 1,05 KM.

Daljnji pad se očekuje, a hoće li pratiti cijenu barela nafte na svjetskom tržištu, ostaje za vidjeti.

Optimizam budi i činjenica da bi Shell trebao uskoro početi s istraživanjem nafte u BiH, a ako se informacija o više od milijardu barela nafte u BiH pokaže točnom, za BiH bi u naftnom biznisu, u svakom slučaju, trebali svanuti bolji dani.

(Večernji list)


9 komentara

 • ljudi sritni gorivo pojeftinilo, a ustvari nas na isti način kradu ko u zadnjih nekoliko godina.
  Cijena barela nafte pala je u sridu ispod razine od 50 DOLARA, po prvi put od petog miseca 2009. (!!!)
  šta misliš kolika bi trebala sada biti realna cijena, na pumpama?
  1,25 KM.

  A mi brže bolje na pumpu, smanjio gazprom na 1,86KM, drž dok ga nije nestalo!
  Nadam se da će do na lito cijena spast na razinu kada ćemo opet moći bez grižnje savjesti bacat gradske dok nam bošpumpa ne ode!
  Gradski FTW!

  a valjalo bi da ovi trgovci spuste cijene … čega? SVEGA!
  prije par godina im je razlog za poskupljenje bio porast cijene goriva.
  Pobro de dera sad smanji te cijene! brže će ti roba ić.
  ako neš smanjit cijene onda bar uzmi još koji šleper i zaposli još koga

 • Nedavno sam u prolazu točio dizel na benzinskoj postaji Gasprom u Konjicu, (točnije 28.12.2014) i dizel je koštao 1,81 KM, dok je u isto vrijeme na benzinskoj Gasprom u Širokom dizel koštao 10pf više, tj. 1,91 KM. Ista benzinska samo na dva različita mjesta. Isto tako sam u putovanju Bosnom vidio da na pojedinim benzinskama Ine ista čak i veća cijena od one u Širokom, što me iznenadilo, jer obično je kod nas skuplje (kontaju u nas veća kupovna moć pa nek širokobriježani plaćaju više)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.