Čitlučka kompanija iz godine u godinu bilježi sve veći uspjeh

Iako često potcijenjena, tekstilna industrija od izuzetnog je značaja za gospodarstvo Bosne i Hercegovine.

Izvoz industrije tekstila, odjeće, kože i obuće iz BiH za deset mjeseci prošle godine iznosio je 1.574.823.034 KM i veći je za 4,04 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Uvoz u ovoj industrijskoj grani iznosio je 2.032.908.219 KM i manji je za 0,08 posto u odnosu na deset mjeseci 2022. godine.

Iz BiH su se najviše izvozili dijelovi obuće, obuća sa đonovima od gume, plastične mase, odjeća i pribor za odjeću, pletena odjeća od sintetičkih vlakana, odijela, kompleti, jakne, sakoi, traperice, džemperi, kaputi, prsluci, te kombinezoni.

Ova pozitivna dinamika ukazuje da se industrija prilagođava okolnostima, pronalazi nove tržišne prilike, ali i unapređuje postojeće proizvode kako bi zadržala konkurentnost na međunarodnom tržištu.

Prošla godina bila je posebno uspješna za tekstilnu kompaniju Odiseja 97 d.o.o. sa sjedištem u Čitluku, piše Akta.ba. Ova hercegovačka kompanija uspjela je da ostvari rekordnu zaradu, prihod, te da poveća broj zaposlenih u 2023. godini.

Hrvatski div kupio veliku tvrtku u BiH

Analizirajući financije i uspoređujući ih sa prethodnim godinama, možemo vidjeti da kompanija iz godine u godinu bilježi sve veći rast i uspjeh.

Tako su u 2023. godini ostvarili prihod u iznosu od 13.701.979,00 KM što je više u odnosu na 2022. kad je iznosio 11.012.192,00 KM.

Kada je riječ o dobiti, ona je prošle godine iznosila 2.814.608,00 KM, dok je pretprošle godine bila manja i iznosila je 1.894.691,00 KM.

Iako se mnoge kompanije u BiH suočavaju sa nedostatkom radne snage, Odiseja 97 je u tijeku prošle godine uspjela povećati i broj zaposlenih na 85 radnika.

Prethodnih godina su se našli i u TOP 10 kompanija koje važe za lidere tekstilne industrije u BiH.

Podsjećamo, kompanija je osnovana 1997. godine i nudi širok asortiman tekstilnih proizvoda, koji je vremenom rastao usporedno s rastom kompanije.

Specifičnost njihovog proizvodnog procesa se ogleda upravo u zaokruženju cjelovite izrade asortimana proizvoda: počevši od jastuka, jorgana, prekrivača, štep deka, raznih prostirki i ostalog kućanskog tekstila.

Mađari od Nijemaca preuzimaju milijunski projekt u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Odiseja97)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.