U BiH je skupo i umrijeti

Brojna poskupljenja i mala primanja učinila su život građanima Bosne i Hercegovine znatno težim.

Međutim, ne košta samo život, sve je skuplja i smrt. Bez obzira na vjersko opredjeljenje, pod zemlju se ne može bez minimalno 1.500 KM.

Bezbrižna vremena u danima starosti za umirovljenike u Bosni i Hercegovini su pusta želja. Jesen svog života provode u borbi za golu egzistenciju. Novca nema za život, a kamoli za smrt, za koju se pripremaju ne samo vjerskim obredima, nego i dugogodišnjim štednjama i ratama.

Sad se lakše oženiti nego umrijeti. Odvedeš curu u kafić gdje je najjeftinija kava i eto, a umrijeti… Moraš štedjeti godine i godine.

Era poskupljenja nije zaobišla ni radost ni žalost. Da ovdje i smrt dođe kao luksuz, pokazuju i cijene. Samo za grobno mjesto i njegov iskop na gradskom groblju u Bihaću potrebno je izdvojiti od 613 do 914 maraka, a ostali troškovi tek slijede.

Članovi Medžlisa IZ imaju olakšice kada se dogodi smrtni slučaj da plaćaju minimalno. Otprilike možemo reći da prosjek košta oko 650 KM, oprema, plakati, prijevoz, tabut, platno… To je cirka 650 KM, rekao je za BHRT Husein Đuzelić iz pogrebne djelatnostia Medžlisa Islamske zajedncie Bihać.

Troškovi ovise i od religije. Cijena sanduka iznosi od 400 do više od 2.000 maraka, a onih najprodavanijih od 700 do 900 KM.

Godišnja članarina za groblje u Žegaru je 50 KM, a za ostala je 30. To je ono što su članovi, obitelji koji žele tu imati grobno mjesto, dužni godišnje plaćati. Kada umre pokojnik, sam obred dodatno još košta 100 KM, kazao je za BHRT bihaćki župnik fra Ivan Tučić.

S obzirom na to da se materijal uglavnom uvozi iz Indije, nimalo jeftini nisu ni nadgrobni spomenici. Za onaj najjeftiniji treba izdvojiti gotovo 1.500 KM.

Potrebno je puno para, to je prvo. Sve ovisi što tko želi od materijala, koja boja, sve to igra ulogu. Jedan od najjeftinijih nišana je 300 KM. E, onda kako se debljaju, rastu, cijene idu gore. Ako idu s tamnim materijalima, tamna je i cijena, rekao je djelatnik kamenorezačke radnje Božo Balen.

Osim žalosti, najbližima ostaje trošak koji za sobom nosi odlazak na onaj svijet. U BiH s pravom kažu – Bože zdravlja. Postalo je skupo živjeti, a ništa jeftinije nije ni umrijeti.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • A u Hercegovini najskuplje.
  33 mise po 30 KM,100 KM misa,cvijeće,fotograf,sanduk itd i na kraju večera kad svaki nazočni na sućuti plati misu od 30 KM.

  • Ništa se to ne mora. Ali naš zaluđeni narod umjesto da smanjuje ceremonije, uvodi i nove. Sve u restoranima, sa stotinu gostiju.

 • Jeste da je Bihać u BiH, ali kakve veze ima on sa našim krajevima kad je kod nas drugačiji običaj i ne mogu se povlačiti usporedbe a valjalo bi da se naš kraj obradili.

 • Ovi.lopovi ne daju nam normalnw mirovine pa mi mogli da snose taj trosak.od 1500km.kad odlazimo ss ovoga svita …neka njima bude lakse i sire za ziviti

 • Suplja prica ako sto ljudi dodje na sucut to je 3000km sve je ko si bio i jesi isa ako si isa more celjadi ostat i za polovna golfa.

 • A bas me zanima imali u bih spalionica i koliko kosta ako nije vrlo skupo zapali i puni svakako za nekoliko godina te se nece niko sjecat a posebno je zalosno kad vidis kad je misa za mrtvi dan i blagoslov polja da nikad nevidis nikog na dosta grobova zato tu covjek nemoze bit pametan jeli bolje umrijet i pokopat ili zapali i puni (kad punes odnese vitar svagdi i imate svagdi) to posebno za katolike nije a i osobno nebi nikad ali neznas sta ce vrijeme donijet

 • I širokom je najjadniji sprovod mora izići oko 3000maraka, a u većini slučajeva je 4-5 tisuća maraka najmanje svi troškovi znači pogrebnika fratrima mise mrtvara se plaća, mora se nešto pojest i popiti posle sprovoda to ti 5 tisuća

 • U hercegovini je dobar obicaj koji spasava od troska i onog ko i nije puno bio darezljiv na svakom ispraćaju pokojnika se kupi novac tj misa koja je sad 30 km ili vise ovisi o rodbinskim vezama tako da se mogu svi troskovi pokrit i na najmanjem ispraćaju ima bar 100 plaćenih misa a 95 %pučanstva već ima grobno mjesto i ta solidarnost je na mjestu .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.