Poslodavci suočeni s krizom: Kako zadržati radnike u BiH?

Na brojnim građevinskim projektima u našoj zemlji angažirani su radnici iz Nepala, Bangladeša, Pakistana i drugih zemalja, dok brojni domaći kuhari i konobari više neće da rade u BiH ni za europske plaće.

Ovo više nije vijest, već stvarnost s kojom se suočavaju mnoge tvrtke u BiH, piše Dnevni avaz.

Poznato je da se sve više tvrtki suočava s kroničnim nedostatkom radnika, pogotovo u sektoru građevinarstva. Poslodavci ih više ne mogu privući samo dobrim plaćama. Radnici sve više, osim materijalne sigurnosti, traže i adekvatne uvjete rada, razne stimulacije, poštivanje radnog vremena i slobodne dane.

Svjesni su toga i u jednoj od najvećih građevinskih kompanija u BiH, širokobriješkom „Heringu“, koja broji više od 300 radnika. Iako je zastupljenost stranih radnika trenutno zanemariva, poslodavci u “Heringu” razumiju važnost pružanja specifičnih uvjeta rada, piše Avaz.

Primorac: Nisam očekivao da će se ikada dogoditi da roboti poslužuju u hercegovačkim restoranima

Amela Drežnjak, voditeljica upravljanja ljudskim potencijalima u “Heringu”, ističe da, iako je plaća prva i ključna stavka, važni su itekako i specifični uvjeti rada.

Mi također dajemo naknade za otežane uvjete rada. Cijenimo gdje naši radnici rade, jesu li na terenu, je li u pitanju rad na visini od 25 metara i više, je li to rad u tunelu.

To se dodatno boduje i automatski utječe na visinu primanja. Također, bitna je percepcija pravednosti u organizaciji, da radnik zna da je pošteno plaćen u odnosu na svoje kolege i na konkurenciju, kaže Drežnjak.

Pored toga, važno je radno okruženje i mogućnosti napredovanja u karijeri. Drežnjak naglašava da je potrebno stvoriti stimulativno poslovno okruženje i mogućnost napredovanja za radnike, kako od pomoćnog radnika do majstora, grupovođe ili poslovođe, tako i od inženjera do voditelja gradilišta.

Osim zadovoljavajućih primanja, radnici traže i slobodno vrijeme. U tom smislu, radni turnusi se značajno mijenjaju u odnosu na prethodne godine.

Poduzetnici u ŽZH nastoje zadržati radnike da ih ne bi uvozili

S obzirom na to da smo takva grana, moramo se više baviti, takoreći, i privatnim situacijama naših radnika nego tvrtke koje nemaju terenaca i izazova kao mi, dodaje Drežnjak za Avaz.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala FBiH, Murat Škamo, kaže da situacija u građevinarstvu pokazuje ozbiljan nedostatak radne snage.

Brojne naše tvrtke imaju između 15 i 30 radnika. Tek rijetki imaju stotinu i više. Radne snage nema, majstora nema, otišli su ponajviše zbog političke i ekonomsko-socijalne situacije, kaže Škamo.

Kako bi zadržali radnike, posebno one koji su odvojeni od svojih obitelji, poslodavci sve više prakticiraju produženje slobodnih dana, navodi Avaz.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

79 komentara

 • Pa idite na agresivnost što jedan vlasnik reče!
  Agresivnost donosi rezultate ali malo sutra ih donosi!

  Donosilo nekad prije! Sad je vrijeme za osvetu radnika na način da on manipulira poslodavcem! Dosta je bilo obratno!

 • 1. Prijava na punu placu,
  2. Placa sukladno sistematizaciji radnih mjesta koju bi firme trebale imati, ali nemaju jer je lakse platiti 500-1000KM kazne nego primjenjivati to,
  3. Zaposliti radnike koji rade,a ne rodbinu i prijatelje koji sjede i primaju placu.
  4. Definirati radni ucinak i kao takav primjenjivati dio place koji je zakonom definiran i odnosi se na radni ucinak.

  Problem u BiH je sto su vecina privatnih firmi nesolventne i nelikvidne. U papirima stoje milioni, ali na racunima u banki 0 bodova. Sva dobit od zadnjih nekoliko godina utrosena privatno sa strane, tako da je od firmi ostao samo napuhani balon koji ceka kad ce da pukne.

  • 9.59,
   Pored toga navedenom treba poštivati radnika sa adekvatno duplo većom plaćom,osmosatnim radnim vremenom,petodnevni radni tjedan,punim doprinosima i godišnjim odmorom po Zakonu od najmanje 18 dana za početnike,nakon 6 mjeseci rada do 30 dana za 20 godina ili više staža.

  • Njemačka je pokušala sa stranom radnom snagom tim sirijcima i ostalima koji je rezultat tom radnom snagom vidi se.Euripa je u velikom problemu zbog njemačke politike.Sada svi traže rješenje kako se riješiti te takozvane radne snage .

 • Povecati place 100 posto i prijaviti radnike na puni iznos placa. Ali ne nase gazde, tajkuni vole rade sebe počastiti Hotelom na Jadranu, bjesnim limuzinom, jahtom a pojedini kupuju i otoke po moru. A place pola u kuverti i minimalac na racun. I čude se oni nesto. Daj radniku 1500 -2000 eura i Prijavi ga na taj iznos. Pa vidi ima li radnika….?

     • Moj direktore znam da boli, ali iako ni posao cistacice nije bajan i tretira ju se kao stoku, barem je posteno placena. Kod tebe smo stoka sitnog zuba, a kao cistacica imamo novca i za nesto krupno 😄

     • E Knešpolje dobro ti su te dirnuli komentari o plaćama.
      Pa vidiš li išta osim svog bogaćenja preko leđa poštenih radnika?

   • Knešpolje,
    Predsjednik hrvatskog Sabora ima 3300 Eura neto.
    Zato,malo je 1000 eura ili 2000 km plaće radniku .
    Ne bježe radnici vani od dobra već im ne može ni za hranu doseći.

   • Slušaj, taj predsjednik Hrvatskog ili bilo kog drugog sabora se ne “peče, mrzne ili kisne” dok radi a ja i ostali ostavljamo za poslodavca život na terenu. Razmisli o ovome KNEŠPOLJČIĆU mali

 • Tko ne može platiti neka zatvori firmu.Šta će mo sa onim firmama gdje gazde stalno kukaju a rasipaju na sve strane.Kada im se netko ženi ili udaje dovode se pjevači i daju cifre da radnik to ne može zaraditi za deset godina.Kupuju se bijesna auta ne jedno nego po više komada neka se nađe.A o stanovima po inozemstvu da i ne govorimo.Mogao bi nabrajati još mnogo toga ali dosta i ovo

 • Ima jedna stara poslovica u našem kraju i stari ljudi bi govorili:
  ” NE BJEŽI PČELA OD MEDA, NEGO OD JADA”
  Sve je rečeno ovom poslovicom, sve ostalo su šuplje priče.

 • Nek daju 2000 tisuće maraka i nek ide sve preko banke tako da čovjek kad ode u mirovinu da moze zivjeti jer je uplacivan dobar staz,.,,nek dadnu godišnji minimalno 18 dana a kroz godine staza da ima 30 dana,nek dadnu slobodne vikende a tko Ce raditi duplo plati

 • Samo pošteno platite i bit će radnika.Kabla već dovela nepalce a naši u Njemačku .Sad neka ti Nepalci žene djecu od gazda .

 • Vidi naslova,,
  Kako zadrazati radnike..?
  Sto nije naslov.
  Dajte dobru plaću,bit ce radnika..!
  Kod nas sve duplo skuplje nego u Hrvatskoj od prehrane do svega drugog,,,a place više nego u pola manje, o mirovinam se netriba ni govorit niti pisat,,jednostavno katastrofa…

 • Kod nas je skuplje živit nego u Beču,,znaci,,ovdje mora biti veca placa,, ispod 2.000 €. NIŠTA,
  Ko ne vjeruje nek ode vidit,,
  npr.u Hrvatskoj je duplo jeftinije meso nego kod nas,,a place nam, među naj nizima u Europi..

  • Najskuplje namirnice , tj prehrana u svim zemljama s kojim graničimo pa i od Švice,Austrije,osobno sam vidio…mlijeko,maslac,brašno,šećer,ulje,meso itd..
   Ovo nije normalna zemlja ni u kom pogledu vjerujte mi.
   Place i mirovine katastrofa a trgovci obični pohlepnici,divljaci i bez obrazovanja, velika većina.Profiterstvo cvjeta a država jede govna lopatom.
   Da sam imalo mlađi rekao bi zbogom i ko vas j… ta nije nitko glup radit za badava i drugom punit džepove.
   Osim onih u EP raznih ulizica i podguznih muha ,partije i krimimala ovdje kruha nema za pošten,normalan i obrazovan narod.

 • Uvedite radnu nedilju i subotu, produži radno vrime, oduzmi odmor, smanji plaću, ukinu pauzu za doručak i kavu, nikakvi bonusi, božićnice i regresi. Radnici imaju previše vrimena i para pa im gluposti padaju napamet. Oduzmi te im to i neće oni nigdi.

 • Sve neki vrsni ekonomisti i stručnjaci samo ne znam šta piskaraju po portalima šteta po društvo kad sve znaju što ne formiraju kakvu firmu i obogate i sebe i radnike koje zaposle. Njihova talentiranost bi usrećila i državu kojoj bi uplaćivala poreze i doprinose bez utaje a tek mirovinski fond kako bi živnio. Zato moji pametnjakovići počnite već sutra formirati takve firme i preporodite ovo društvo i samo naprijed talenti koji nisu još prepoznati…!!!

  • Sve velike firme su nastale u nas zna se kako 90-te, novcima iz bivse yuge, nema tu talenta ni strucnjaka… to je valjda svima jasno

 • Jadni kokošari samo se hvale lupeštinom i jedino što znaju a drugo sve su dobili servirano i sad bi da im rade radnici malte ne badava .

 • Plaća minimalac pola košarice, koeficijenti za radna mjeste, radno vrijeme 40 sati tjedno, prekvremeni rad najmanje 25 % skuplji noćni 50%, nedjelja i blagdani 100%, sve preko liste doprinosi na plaću, a ne na minimalac, godišnji kao na zapadu, pa će manje gazdina dica razbacivat, u aute i stanove koji im svakako ne trebaju, na mogu stanovati u dva stana, i djeci gazda uposlenim plaća a ne jami lopatom a radnička diaca ako imaju za sendvića jekpot

 • Rado bih poslao sliku papira iz moje firme u Njemackoj,ali ne ide pa ću napisati ukratko kako je plaćeni preko vremenima,subote,praznici,itd…
  -prekovremeni sat 25%
  – druga smijena se računa od 18h do 22h 50%
  -treća smjena također od 22h do 6h 50%
  -praznik i nedjelja 100%
  -subota 25% po satu
  -30 radnih dana godišnjeg odmora kroz godinu
  -REGRES za odmor u visini od 50%
  -Božićnica tj. 13 plaća u visini od 90%
  To nek kopiraju naši poslodavci u Širokom Brijegu i nitko neće otići,a 90% što smo otišli vratili mi se u roku od 3mj.

 • Ima boga neka neka i Jesu se izivljavali na ljudima nadje papiric u krugu firme odbije 15 posto od plate svima radnjicima kaznjava di je stiga bog ce sve ravnat racune sirotinju uskracivat kverka mu trosi u disku 5.000€ za noc

 • Pa to nisu gazde nego diktatori npr. Uplacuju radnicima na banku onu neoprezivu pomoc od 2000km a istu im odbijaju iz kuverte eto kako se u ovom jadu bogate, rijec je o firmi PLANET (POSUSJE)

 • sve ce doci na svoje
  u svjetu je privrednik zadovoljan ako je na ulozeno dobio povrat 10% jer da novce drzi na banci dobio bi 2% ili malo vise a da ulozi u dionice mozda bi dobio a mozda i nebi a u BiH ako nije zarada na ulozeno 100% kazu ne isplati se ali kao sto vidimo dolazi vrijeme radnika pogotovu ako se udruze a cujem da hoce preko drustvenih mreza

 • Probajte s punom prijavom, stalnim radnim zaposlenjem i božićnicom, rogresom. Što se tiče plaća nek se svak bori sam za svoju, bit će i njemu i gazdi bolje.

 • Dok god placa ne bude minimalno 2000KM, napredka za ljude u BiH nema. Tko god misli da je to puno, ocito nikad nista nije ni imao. Skoknite samo u susjednu HRV, ne treba te dalje..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.