Bivši obavještajac otkrio: Htjeli su stvoriti “fildžan-islamsku državu” u BiH

U Mostaru je ovoga vikenda predstavljena knjiga pod nazivom “Tajni vilajet”.

Njen autor, Edin Garaplija, bivši visokopozicionirani obavještajac Službe državne sigurnosti Bosne i Hercegovine (SDB) koja je nakon rata prerasla u Agenciju za istraživanje i dokumentaciju poznatija pod nazivom AID bio je gost Dnevnika RTV Herceg-Bosne.

Garaplija je u razgovoru s urednikom i voditeljem Tihomirom Šutalom pojasnio da je naslov knjige “Tajne vilajeta” pažljivo biran (vilajet: tur. vilayet; arap. wilāya: vlast, uprava, suverenitet je naziv koji se u Osmanskome Carstvu koristio za najveću upravnu jedinicu, potom za zemlju, provinciju ili veću oblast, nap. a. RTV HB).

Taj Tajni vilajet ustvari je sinonim uređenja koje su neka tajna društva planirala na ovim prostorima.

Čitateljima će sigurno biti zanimljivo kroz jednu povijesnu priču kako se to planiralo, a što je na kraju bilo, rekao je Garaplija dodavši da se knjiga bavi ljudskim sudbinama koje smo svi dijelili u teškim vremenima.

U tom razdoblju mnogi su očekivali da ovdje više neće biti suživota, istaknuo je Garaplija dodavši da taj Tajni vilajet ipak nije pobijedio svijetli dio naših suživota, navodi RTV HB.

Garaplija je bivši obavještajac. Alija Izetbegović proglasio ga je državnim neprijateljem. Odgovarajući na pitanje zašto je bio u zatvoru, gost Dnevnika RTV HB kazao je da će čitatelji kroz knjigu moći vidjeti kako su svi oni koji djeluju na platformi “normalnog života” postali državni neprijatelji i izdajnici jedne ideologije.

Ta ideologija, predvođena tadašnjom vlašću, nemilosrdno se obračunavala sa svim svojim protivnicima koji su po njihovom vokabularu postajali izdajnici. Svi oni koji nisu gajili podjelu, razlaz i raspad su proglašavani izdajnikom, rekao je Garaplija dodajući da su po istoj formuli i njega proglasili izdajnikom.

Izetbegović: Hrvati u BiH su privilegirani, a Bošnjaci diskriminirani

Garaplija pojašnjava da su proglašavajući ga kriminalcem i izdajnikom tadašnje bošnjačke vlasti željele kompromitirati ono što je radeći kao rukovoditelj jednoga tima unutar obavještajnih struktura otkrio.

Otkrio sam zločine koji su se radili na strani Armije BiH, policije i službe kojoj sam pripadao. Tu je bila jedna ubačena skupina koja se zvala “Ševe” i ta skupina radila je na račun provođenja određenih interesa njihovih pretpostavljenih i nalogodavaca, kazao je Garaplijha ustvrdivši da se tu radilo o tajnim bratstvima i paralelnom sustavu.

Pripadnici tih skupina, kako kaže Garaplija, zapovijedali su počinjenja zločina za koje su kasnije optuživali druge strane.

Kada uđete u otkrivanje takvih metodologija, onda vidite da je to bila jedna zajednička metodologija kako bi se ova naša lijepa zemlja podijelila; da se napravi što više zločina sa svih strana kako bi se ljudi što više mrzili, i kako bi se što više krvi prolilo, i kako bi onda lakše došlo do podjele na “Tajne vilajete”, kazao je Garaplija.

Zašto je “stao na žulj” Aliji Izetbegoviću?

Gost Dnevnika RTV HB kaže da je stao na žulj Aliji Izetbegoviću jer je otkrio jedinicu “Ševe” te da je njihovo djelovanje istraživao kroz djelovanje u operaciji kodnog naziva “Orao”.

Uhitili smo jednog od njihovih rukovoditelja za kojega smo operativnim djelovanjem došli do saznanja da je počinio određene zločine. Tu je bilo na desetke zločina koje je on nama priznao. Između ostaloga, atentat na tadašnjeg načelnika, podmetanje eksplozivnih naprava, kazao je Garaplija dodajući da se tu radilo i o ubijanju civila za koje je navedeni dobivao zapovijedi “s vrha.

Granić: Izetbegović je ponudio Tuđmanu sve južno od Prozora, a Mostar po pola

Garaplija kaže da su za njega počeli problemi kada je saznanja prenio svom rukovoditelju, direktoru agencije, koji se nije želio konfrontirati s Alijom Izetbegovićem i ostalima.

Rekao je da nema nikakve veze s nama. Onda smo mi, kao mladi operativci, ostali na vjetrometini.

Na kraju je, kroz montiranu optužnicu, ispalo da smo mi svojevoljno uhitili odnosno oteli tu osobu zbog Zippo upaljača, srebrenog lančića i 500 maraka, kazao je Garaplija pojašnjavajući da se kroz ovu montiranu optužnicu željela skrenuti pozornost sa zločina i kriminalnih radnji za koje je znao najviši vrh.

Slučaj Leutar

Upitan tko je ubio Jozu Leutara, zamjenika ministra unutarnjih poslova FBiH, Garaplija je kazao da ne može reći tko je ubio Leutara, ali da sa sigurnošću može kazati da je metodologija atentata na Leutara bila slična metodologiji atentata na Nedžada Ugljena (pomoćnik direktora AID-a).

U to vrijeme kada je Jozo Leutar bio drugi čovjek Javne sigurnosti, Ugljen je dio drugi čovjek Tajne sigurnosti. Ta dva ubojstva treba gledati povezano, a jedini čovjek koji spaja ta dva ubojstva je tadašnji direktor AID-a, kazao je Garaplija dodajući da je upravo taj direktor AID-a provodio akciju montiranja optužbi u slučaju Leutar te da je podatak tko je u to vrijeme bio direktor AID-a jednostavno otkriti.

Vozač Joze Leutara otkrio zašto je ležao u zatvoru 777 dana

Upitan kako je sve to oko ubojstva Leutara završavao na pravosuđu, Garaplija kaže da se upravo tu radi o paraobavještajnom aparatu.

Prvo vas proglašavaju izdajnikom pa uklanjaju, a onda u trećoj etapi kroz pravosuđe namještaju afere, pronalaze pogrešne krivce i okreću čitavu istragu u pogrešnom pravcu, smatra Garaplija.

Garaplija navodi da su ugledni mostarski odvjetnik Josip Muselimović i njegov tuzlanski kolega Faruk Balijagić kroz procese vidjeli što se radi te tko stoji iza svega.

Oni su vidjeli da se radi o montiranom postupku. Gospodin Muselimović je bio i u postupku pogrešno optuženih i montirane optužnice za ubojstvo Joze Leutara. On može svjedočiti u oba slučaja; kako su paraobavještajne strukture montirale postupke da bi sakrivale svoje zločince, kazao je Garaplija izrazivši žaljenje što se proces za ubojstvo Ugljena nikada nije vodio.

Upitan je li ga strah s obzirom na to da živi u Sarajevu, Garaplija je kazao da zna kako upravljati rizicima.

Najveći rizik je da istina bude skrivena te da se ne sazna, rekao je Garaplija pojašnjavajući da straha više nema nakon što je knjiga “Tajni vilajet” objelodanjena.

Gost Dnevnika RTV HB kazao je da je konačni cilj bio stvaranje svojevrsne “fildžan-islamske države” u BiH.

Izetbegović: Prije se nitko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, svi su bili ”Bosanci ili Bošnjani”

Da bi se realizirali ti projekti koji su ovdje bili započeti na tom razdvajanju naroda trebao je taj nekakav ‘bošnjački begovat’.

Taj fildžanski begovat ustvari je trebao biti za račun nekakvog turskog namjesnika; jedan vilajet koji će imati svojih 5 – 6 obitelji – begova koji će onda vladati rajom gdje će moći raditi što hoće i prolaziti nekažnjeno, kazao je Garaplija.

Pojasnio je da je na vrhu piramide jedan ‘beg’ – Bakir Izetbegović, s obzirom na to da njegov otac Alija više nije među živima.

Tako da Bakira treba pitati je li ovo istina, zaključio je Garaplija.

Mikulić na FTV-u o pokušajima stvaranja bh. nacije

(www.jabuka.tv)

13 komentara

 • Plan A je zelena transverzala
  Plan B je mala muslimanija ako Plan A propadne
  Federacija BiH je američki buckuris
  Samo da ne funkcionira

 • To je se znalo …od kako su uveženi Mudžahedini u BiH ….. da budu u sastavu muslimanske tkz.Armije BiH i da se bore rame uz rame sa Komŝićem i protov Hrvata.

 • zbog Islamske države pozvati su Mudžahedini od strane muslimanskih vođa u BiH da se zajedno bore protiv krŝćana a za islamsku državu u Europi.

 • Najveći zločinac u prošlom ratu na sve tri strane je Alija Izetbegović. Njemu nisu do koljena brojni Srbi i Hrvati koje su osudili na dugogodišnje kazne haški korumpirani i do srži pokvareni suci. Među ove muslimanske razbojnike – zločince, svakako trba uvrstiti Željka Sejdu Komšića, hrvatski isprdak, koji je svoju ideologiju stvorio od onoga što je naučio od zločinačkih kurvinih sinova – Josipa Broza i Alije Izetbegovića. Sad ga “nadahnjuje” Alijin pokvareni usranac Bakir Izetbegović.
  Ne mogu shvatiti da ove razbojnike podržavaju Amerikanci i svjetska protuha “visoki predstavnik” Christian Schmidt.

 • Ne čudi me. Znaju oni na vrhu za sebe, bez obzira kako se zvali i na kojoj su strani.
  Imaju moć i imaju instrumente manipulacije i zataskavanja.
  Zanimljivo da se sve skupa sada tematizira.

 • Kemo Adamovića sve zna… Sam je ucestovao u prekrivanje zlocina i usmjerili su istragu u pogresnom smjeru. Znaci da su saucesnici ubistva Leutara.

 • AID sve zna. Svi mi sve znamo. Znaju i pokvareni pro – muslimanski sudovi u BiH. Ali, oni nikad neće pokrenuti postupak, niti će ikad podignuti optužnicu. Sve je to isto smeće. Pas im nanu pokvarenu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.