Titula ”najljepšeg sela” otvara različite prigode za gospodarski razvoj Ravnog

Prirodna i kulturno-povijesna bogatstva Općine Ravno postavila su ovu općinu, posebice selo Ravno, na svjetsku turističku kartu, zahvaljujući dodjeli titule jednog od najljepših sela u Bosni i Hercegovini.

Selo Ravno, smješteno na uzvisini uz jugoistočni rub Popovog polja, turistički je procvalo zahvaljujući svojoj privilegiranoj geografskoj lokaciji. Blizina Dubrovnika, Jadranskog mora i Međugorja čini ga neodoljivom destinacijom posjetiteljima iz cijelog svijeta. Uz dodatak nove titule koja je ponos mještana, sve više posjetitelja s oduševljenjem otkriva čari ove male sredine.

Ideja o tim najljepšim selima potiče iz Francuske iz 1981. gdje je to brendiranje i standardiziranje tih sela i ruralnih mjesta zapravo prepoznato odmah pa se ubrzo uključilo još tri države, kasnije više i to je sada globalna mreža odnosno federacija, a ove godine se i Bosna i Hercegovina uključuje u tu federaciju, izjavio je za BHRT predsjednik Turističke zajednice Ravno Darijan Pehar.

Ovaj projekt nam također znači osim promocije ne samo mjesta Ravno nego i turizma cijele općine, tako je otvorilo različite prigode za gospodarski razvoj, za povratak mladog stanovništva, za pokretanje nekih obiteljskih gospodarstava, kuća za odmor i slično, rekla je za BHRT Eva Blažević iz Općine Ravno.

Mještani ovog kraja diče se kamenom i kršom više nego bilo tko drugi u cijeloj Hercegovini, jer je kamenoklesarsko znanje ono po čemu se ovaj kraj raspoznaje kroz povijest. Stoga, iz turističke zajednice objašnjavaju da će uskoro ponudu upotpuniti radionicama i prezentacijama o zanatima kraja.

Uz tradicionanalnu arhitekturu i netaknutu prirodu, selo Ravno nalazi se na ruti poznate biciklističke staze Ćiro, a u blizini je i špilja Vjetrenica.

Špilju Vjetrenicu u travnju je posjetilo 30% više turista nego prethodne godine, što svjedoči o rastućem interesu za ovu prirodnu ljepoticu.

Vjetrenica je jedna od većih i najljepših u Bosni i Hercegovini i svijetu. Mi smo prezadovoljni, očekujemo ove godine oko 20.000 posljetitelja, kazala je Marija Slobođan, turistička vodičica špilje Vjetrenice.

Kako bi zadržali titulu najljepšeg sela, mještani su u obvezi održavati visoke standarde, brižno čuvati prirodu i izgled mjesta, te njegovati bogatu kulturnu baštinu. Kroz ovo priznanje, Bosna i Hercegovina može postati ponosni član globalne mreže najljepših sela, promovirajući svoju prirodnu ljepotu i kulturno nasljeđe diljem svijeta.

Vlada RH sufinancirat će izgradnju važnih prometnica u Hercegovini

(www.jabuka.tv | Foto: Općina Ravno)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.