Vlada RH sufinancirat će izgradnju važnih prometnica u Hercegovini

Ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH Oleg Butković rekao je u petak u Ravnom da je hrvatska vlada pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića podržala čitav niz velikih infrastrukturnih projekata na obostrano zadovoljstvo i BiH i Hrvatske, najavivši inicijativu o spajanju Ravnog i Hutova s cestom Stolac-Neum te granicom s RH.

Govoreći o prometnici koja općinu Ravno na jugu BiH povezuje sa Slanim u Hrvatskoj, ministar je kazao kako je Vlada RH prošle godine donijela odluku o financiranju ove veoma važne prometnice, koja spaja BiH s Republikom Hrvatskom.

Ukupna vrijednost radova je 7,3 milijuna eura, mislim da je jako dobro da su radovi krenuli i što idu jako dobrim intenzitetom. Ono što čujemo je da bi za otprilike godinu dana u cijelosti deset kilometara nove prometnice bilo izgrađeno u punom profilu širine od 6 metara, rekao je hrvatski ministar.

Osim ovog projekta hrvatski ministar je pokazao kako su u planu i novi.

Mi smo razgovarali i o drugim cestovnim projektima, jedan od njih je cesta Aržano – Posušje, koja će krenuti ove godine, uz potporu RH. Danas ćemo i s načelnikom općine Ravnog (Andrija Šimunović) razgovarati jer postoji inicijativa da se općina Ravno spoji s Hutovom, a i tu bi Vlada RH participirala financijski u realizaciji te ceste.

Skoro već osam godina, Vlada RH je pod vodstvom premijera Plenkovića podržala čitav niz velikih infrastrukturnih projekata, koji otvaraju mogućnost boljeg rasta gospodarstva, jer kad ste dobro prometno povezani, to je na obostrano zadovoljstvo i jedne i druge države, smatra Butković.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić osvrnula se ukratko na inicijativu spajanja Ravnog i Hutova, s ostatkom države i RH.

Na današnjem sastanku „rodila“ se nova inicijativa, a to je projekt spajanja Ravnog i Hutova sa cestom Stolac-Neum i onda dalje u produžetku s Dračevom i granicom s RH. Ministar Butković je iskazao spremnost za suradnju, odnosno mogućnost da opet Vlada RH sudjeluje u realizaciji tog projekta tj. osiguranju financijskih sredstava, poručila je federalna ministrica Katić.

Načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović izjavio je kako su radovi na ovoj dionici krenuli u prosincu prošle godine.

Rok izvođenja radova je 15 mjeseci. Ovo je najvrjedniji i najznačajniji projekt na području Općine Ravnog od njenog osnutka. Mislim da je ova cesta koja će u budućnosti povezati ovaj dio Hercegovine s jadranskom obalom nešto što će dugoročni i višestruko donijeti pozitivne rezultate, kako u gospodarskom, tako i u turističkoj djelatnosti. Iskreno se nadamo i demografskim pomacima, povratku ljudi, mladih obitelji i budućnosti života ovdje, naglasio je Šimunović.

Na prigodnoj svečanosti održanoj danas ranije u Stocu potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić uručio je 61 ugovor o sufinanciranju različitih projekata hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas mišljenja je kako ovaj projekt u Ravnom, kao i ostali širom BiH pomažu na razne načine ne samo Hrvatima, već i ostalima.

Ovi projekti će zasigurno unaprijediti svakodnevni život, ne samo Hrvata, nego i svih ljudi u područjima gdje se realiziraju, kako ovaj projekt, tako i ostali koje smo danas potpisali u Stocu.

Nadamo se da će ti projekti donijeti dobrobit, ako Bog da, i povratak na područja. Ova priča ovdje i ovaj projekt spajanja s RH je zaista impresivan, u tom smjeru trebamo nastaviti s dobrom suradnjom i ostvarivanjem svih onih zadaća koje će donijeti dobrobit, zaključio je Milas.

Milijun eura iz proračuna RH za 61 projekt Hrvata u BiH

(Fena)

14 komentara

 • Zanimljivo,nitko više ne spominje brzu cestu sjever mostar, Ovojci,Široki Brig (daleko je to od grada),Grude ,granica RH,gdje je najvitalniji dio Hrvatskog naroda,a svaka čast Ravno, Neum,stolac,sve zajedno ko Grude i još Aržano, Podbila,Vir di zajedno nema 50 školaraca sa obe strane ,a ignorira se. Široki Brig,najpontetniji grad u Hrvata, Draganče,Plenki a di gori ,muka vam od moćne zapadne Hercegovine

 • Ne reče koliko će sufinancirati? Ponašamo se ko Cigani. Za ovih par milijuna što nam udjele po Hrvatskoj će se vući desetine članaka kako se novcem hrvatskih poreznih obveznika financiraju lopovi iz Hercrgovine. Ali eto superizborna je godina u Hrvatskoj pa treba malo podmazati.

 • Problem je u gradonačelniku Miri i političarima iz Širokog što ne lobiraju
  Jel Miro u prošlom mandatu dobio sredstva za izvršenje eksproprijacije i da se napravi treća traka Podvranić – Kočerin? Jest! Zašto nije ušao u taj projekt? S posuške strane je završen. Znači, problem postoji u zgradi općine.

 • ZZH treba brzu cestu i bolnicu. Kako mrze Zapadnu Hercegovinu je nestvarna cinjenica. Spojiti od Mostara do Hrvatske granice, i popraviti cilu infrastrukturu u ZZH.

 • Za Ravno bi bilo krucijalno srediti dionicu koja se odvaja od nove brze ceste Stolac Neum preko Rabrana i Gornjeg Hrasna pa se direkt spušta na Popovo polje iznad Velje Međe. Ova dionica prema Hutovu je suvišna i manje vrijedna u odnosu na ovu. Ključno je spajanje preko G.Hrasna i Rabrana jer je to i danas daleko najbrži put kojim se novom brzom cestom od Stoca prema Neumu može doći u Ravno, kakvo Hutovo, to jedino za Neum. Ali Neumu ne treba neka veza s Ravnom jer je postojeća cesta solidna ide u pravcu rubom polja samo je treba malo proširiti. Ova dionica spoja Ravno Stolac je ključna jer se na taj način Ravno spaja sa svim hrvatskim krajevima od Stoca nadalje i Čapljinom i sve gore. Kao i za turizam Ravnog daleko najbitnije bi bilo tu dionicu srediti preko G.Hrasna, tko to ne vidi nema pojma o Ravnom.

  • Teško će Široki išta riješiti. Eto, rješava prečistač preko 30 godina, a sva lištička govna i dalje teku u rijeku Lišticu i truju sve nizvodno. Veće sramote u ovome (navodnom) gradu teško je naći.

 • Išao sam tom cestom od Stoca, na pola puta ceste Stolac-Neum skrene se lijevo ka onim siromašnim i zaboravljenim selima ka Gornjem Hrasnu, cesta je koliko toliko prohodna ali kad se dođe u Gornje Hrasno kroz polje(zaraslo u šumu i šikaru do neprepoznatljivosti), onda je cesta rubnim djelovima krša i početka polja ide makadamskim putem ka Ravnom i dalje ka Vjetrenici i Slanom.Udaljenost je nekih dvadesetak kilometra do Ravnog i to je daleko najbolja i najkraća dionica .više puta sam se uvjerio u to.Prolazi uglavnom kroz mjesta i sela naseljena hrvatima i to je veliki plus za nju,Ostalo, pa politika< je jedna velika obmana u kojoj se ispodprosječni prodaju kao suho zlato iako je uglavnom riječ o beskičmenjacima i propalitetima koji ne mogu nigdje u životu uspjeti pa su onda krenuli u politiku tamo prolaze i najgluplji i najbezobrazniji..

 • Daj nek financiraju i eronet. Ocito su propali jer treci dan nema interneta i ne rade telefoni u zaseoku Pribinovici. Uzalud ih zvati,pa mislim da su primili minimalno 50 poziva ali kazu da neznaju o cemu se radi.Pa nek im neko pomogne da se sjete😭

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.