Milijun eura iz proračuna RH za 61 projekt Hrvata u BiH

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Stocu potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić uručio je 61 ugovor o sufinanciranju različitih projekata hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 1.027.600 eura.

Iznimno mi je zadovoljstvo da sam danas ovdje u Stocu nazočio dodjeli ugovora o potpori socijalne, komunalne, društvene i gospodarske infrastrukture, koja je pomoć i podrška hrvatskom narodu u BiH što je naša ustavna obveza, kazao je Bačić.

Potpore ovim projektima dodijeljene su u okviru jednog od dva programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, kojima upravlja Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH.

Proteklih godina financirali smo 320 različitih projekata za što je iz proračuna RH izdvojeno deset milijuna eura. Danas smo podijelili 61 ugovor čija je ukupna vrijednost milijun i 30 tisuća eura, a u ovoj godini ćemo više nego udvostručiti taj iznos kako bismo mogli obuhvatiti što veći broj projekata koji su od iznimne važnosti za gospodarski i društveni život naših sunarodnjaka u BiH, dodao je Bačić.

On je podsjetio kako je drugim programom potpore hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, Vlada RH izdvojila ukupno 44 milijuna eura za obnovu i rekonstrukciju 3.200 obiteljskih kuća na prostorima gdje žive Hrvati.

Poticajna potpora RH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je kako je Vlada RH otkad na njezinom čelu sjedi Andrej Plenković, izdvojila više od 300 milijuna eura za različite projekte hrvatskog naroda u BiH.

Pored tog ogromnog novca, još je veća vrijednost educiranje nas koji pokušavamo otvoriti vrata Europske unije. Jasno je da bez pomoći predsjednik Vlade RH na tom putu ne bismo imali uspjeha ni šanse, poručio je Čović.

Dodao je kako su svi projekti koje je poduprla Vlada RH dobri za svakog žitelja Bosne i Hercegovine.

Izaslanstvo Vlade RH stiglo u Hercegovinu

Ovi projekti su poticajni za sve institucije u BiH, koje su zbog naše neorganiziranosti počesto ostavljene izvan proračunskih mogućnosti, osobito onim osjetljivim kategorijama gdje se štite osnove demografske strategije jednog naroda kakva je danas pozicija svih u Bosni i Hercegovini, a posebno hrvatskog naroda, kazao je Čović.

Prometno povezivanje

Ministar mora, prometa i infrastrukture RH Oleg Butković rekao je kako su u dva mandata Andreja Plenkovića realizirani brojni infrastrukturni projekti prometnog povezivanja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svjedočili smo realizaciji velikih projekata. To je most kod Svilaja, to je most Gradiška, tu je čitav niz velikih infrastrukturni projekti, a danas smo obišli još jedan značajan projekt, to je obnova i rekonstrukcija ceste Ravno – Zavala ukupne vrijednosti 7,3 milijuna eura, kazao je Butković.

Po njegovim riječima, povezivanjem s dubrovačkim zaleđem ta prometnica doprinijet će jačanju turističkog i gospodarskog kapaciteta općine Ravno.

Butković je dodao kako će se suradnja na projektima prometne infrasturkture nastaviti, a za 2024. godinu najavio je početak radova na gradnji prometnice Aržano – Posušje.

Ovih dana jedna od bitnih tema na europskoj razini je izmjena TEN-T uredbe (transeuropska prometna mreža), gdje se Hrvatska s dva postojeća prometna koridora pozicionira na još dva dodatna i u tom dijelu su značajan dva pravca: cestovno povezivanje Zagvozd – Imotski – Mostar i unska pruga kao veliki potencijal kada govorimo o željezničkom povezivanju. Ta dva pravca bit će na osnovnoj mreži, uključujući i luku Ploče, koja postoje osnova luka, zaključio je Butković.

(Fena)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.