Mikulić na FTV-u o pokušajima stvaranja bh. nacije

Politolog iz Širokog Brijega, Martin Mikulić, gostovao je u emisiji FTV-a “Odgovorite ljudima” u kojoj je bilo riječi o izmjenama Izbornog zakona i političkoj situaciji u BiH.

U emisiji su, zajedno s Mikulićem, gostovali i Jakob Finci, Azra Zornić i Vehid Šehić.

Mikulić se nakon gostovanja u emisiji oglasio na Facebooku, te istaknuo da je na FTV-u nastojao “demistificirati narativ većinske hegemonije”.

Iskoristio sam priliku da u društvu Jakoba Fincija, predsjednika Židovske zajednice u BiH, otvorim temu (ne)zastupljenosti nacionalnih manjina u Klubu Ostalih u federalnom Domu naroda.

Naime, (pro)bošnjačke stranke punih 20 godina u taj Klub instaliraju vlastite Potemkinove predstavnike, zbog čega nijednom (!) nije bio izabran, primjerice, predstavnik židovske zajednice. Nažalost, od Fincija sinoć nismo čuli ništa po tom pitanju, uostalom kao i prethodnih 20 godina, napisao je Mikulić.

Mikulić se osvrnuo i na diskusiju s Azrom Zornić o njezinoj apelaciji pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Pored niza bizarnih konstrukcija, osobito mi je bilo nevjerojatno čuti kako sama Zornić negira sadržaj vlastite apelacije budući da je izričito tvrdila kako su u BiH svi po nacionalnosti “Bosanci i Hercegovci”, kako se i sama izjašnjava. Međutim, Zornić komičnim pretvaranjem regionalnih odrednica u nacionalne direktno negira pravorijek ESLJP-a prema kojemu suci jasno konstatiraju kako se Zornić nacionalno ne izjašnjava.

Nije li žalosno da i 120+ godina nakon Benjamina Kallaya u Bosni i Hercegovini i dalje postoje istaknute figure koje grubo negiraju već oformljene nacionalne identitete te ih nevješto pokušavaju transformirati u neku fantomsku bh. naciju? BiH nije nacionalna država, nego je država triju konstitutivnih naroda, istaknuo je Martin Mikulić.

OHR: Schmidt osigurao uvjete za transparentne izbore

Vrhunac nepriznavanja temeljnih činjenica je bila tvrdnja Azre Zornić kako “Hrvati žive u Hrvatskoj” i kako je nečije izjašnjavanje Hrvatom u BiH “čin političke agresije Zagreba prema Bosni i Hercegovini”.

Kasnije su se Zornić i Finci, zajedno s voditeljicom FTV-a, složili kako “legitimno predstavljanje uopće ne postoji”, što je notorna neistina. Osim toga što je legitimno predstavljanje imanentno svakoj istinskoj demokraciji, podsjetio sam na odluku Ustavnog suda BiH u kojoj se čak 13 puta spominje “legitimno predstavljanje” i to kao “opće načelo demokracije”.

Mikulić je naglasio kako je zbog odbacivanja načela legitimnog predstavljanja propao čitav Neumski proces u vezi izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Točnije, političke stranke sa sjedištem u Sarajevu ni tada, a ni danas nisu spremne prihvatiti to opće načelo demokracije kako bi se postigla ograničena Ustavna i izborna reforma, što BiH drži u stanju zamrznutog konflikta i perpetuirane političke krize, zaključio je u objavi Mikulić.

Analitičari za Jabuka.tv: Bogomdani tumač Schmidt svjesno minira europski put BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Screenshot)

27 komentara

 • Sta ocekivat od tkz bošnjaka.Svojom mrznjom prema ostalima i nnegiranjem drugih i drže hdz i Čovića na vlasti.Cuj baba puna mržnje nekome da određuje nacionalnost a jednom ipo nogom u grobu stara vještica.

 • Pa zna li se što su ove poturice-muslimani,znaju li oni sami ili će im opet staviti na bildboard objašnjenje🤣😂🤣😂🤣😂

 • Uz pomoc MZ i domacih izdajnika okupljenih u HNS koji su tu radi sebe i svojih pozicija hrvatima u BiH slijedi jedan od naj težih perioda od 1995 god. Predzadnjim nametanjem odluka visokog prestavnika Schmidta je bosnjacima stvoren preduvjet da na idućim izborima nama hrvatima preotmu i Dom naroda. Sa ovim zadnjim izmjenama je osigurano da nema punjenja glasova iza 19.00 h kao sto su do sada radile vodeće partije u sva tri naroda. Hrvati su naj malobrojniji i sada im slijedi veliki potop, poraz na ovim predstojećim izborima. Clana presjednistva i dalje ce sa puno manje glasova bosnjaci to moci postići a Dom naroda ce nam preuzeti smišljenom politikom vodećih bosnjackih partija i oporbe. Posto su brojčano nadmoćniji to ce im biti lak plijen. Zivi bili pa vidjeli. MZ i visoki prestavnik svjesno rade na nestanku katolika, hrvata u BiH. Nasi prestavnici u vlasti su zaokupiran pljačkom i podjelom funkcija tako da njima ovo nece tesko pasti. Svi imaju odstupnicu i veliku imovinu u RH.

 • Ako Azra ne zna koje je narodnosti ima nas koji znamo. Neka se izjasnjava kako zeli, ima pravo , al pusti zeno i nas koji znamo tko smo.

 • Svaka cast gosp.Mikulicu. Nastup izvrstan, samookontrola na nivou, znanje iznad svega. Građanska opcija je najgora, cak gora i od SDA.
  Gđi.jugoslivenki pozdrav od hrvata iz BiH, hrvata starosjedioca, a drugi pozdrav iz Zg.

 • Svaka čast Mikuliću, odlično se držao pred stari prefrganim i agresivnim jugićima uz još naravno i nepristranu voditeljicu…jadni smo ti mi s kime zemlju dijelimo….

 • Za 9:54
  Jadni smo ti mi,tko predstavlja politiku Hrvata,za neprijatelje znam što mi misle,ali domaća bagra je puno gora i opasnija za nas.
  Gdje je,,legitimni”zavukao se ko miš u rupu.

 • Bravo Mikulic svi tvoji nastupi su suvisli i argumentirani uz Z Krešića jedan od rijetkih koji razumije problem i drži se naših Hrvatskih interesa.

 • Cedomiru i Mehi laka igra s’nama, nase petokrake od Tudmanove smrti izdavaju, rasprodavaju i unistavaju sustavno nas Hrvatski puk i Hrvatsku grudu. Nikakve politicke pomoci za nasa prava mi nemamo. Samo Krist i presveta Bogorodica nas mogu spasiti da nas bude.

 • Za ovog Mikulica, okani se prdacenja i pricanja gluposti ko i svi do sada zadnjih 30 godina. Rjesenje …uzmi mistriju i cekic i pravac A3, ako ista znas raditi, a ne valjat maglu narodu ko i ostali, te zivit na njihov racun..

 • Azra Zornić je kod Tite bila samo Azra nije htjela biti Ana…… a Hrvati su bili i tada Hrvati i prije Tite i posle Tite samo Hrvati.

  AAzri Zornić treba zabraniti pojavljivanje u javnim medijima jer laže i vrŝi mržnju prema Hrvatima u BiH.

  Azra Zornig se namjerno odriče svoje nacionalnosti ….. dabi samo kao u paralelnom eŝalonu pomogla Boŝnjacima da se dočepaju cijele BiH.
  Glupa je MZ da to odmah ne vidi i sankcioniŝe.

 • Nikd oni nisu bili hrvatsko cvjeće kako su im tepali neki naši idioti od političara koji usput nisu znali ni sami zase ni tko su ni što,su..Dakako, uvik su hrvatima radili o glavi u HB i Austrijanci za vrime austrogarskog carstva i još više osmanlije za njihove višestoljetne krvave osvajačke nazovi vladavine jer trebaš biti izuzetno glup i sultan i paša pa da za četiri stotine i više godina ništa ne napraviš/korisno/ u zemlji koju su silom poharao..
  Srećom, danas je tu i RUsija i ovi mogu samo sanjati nekakvu državu ili obnovu šerijatske države..Mogu pisat propalo i boga moliti da ostanu tu di jesu..
  O ovoj tuki i praznoglavoj štuki koja polazi s pozicija mržnje i isilovskog terorizma ne bih ništa, ne zaslužuje ta smrdljiva sorta ni jednu riječ više..

 • Azra Zornić kao i Komŝić rade svjesno u korist Boŝnjaka u BiH a na ŝtetu Hrvata u BiH.

  Da bi Azra Zornić i Željko Komŝić mogli uopće doći do izražaja u BiH MORAJU imati podrŝku Boŝnjaka !
  Podrŝka samo ” ostalih ” u BiH za ovo dvoje ŝpekulanata bez ciljane podrŝke Boŝnjaka…. bila bi ravna NULI.
  A sve zbog prosperiteta samo Boŝnjaka.

 • Ovo je strašno iscrpljivanje. Neka se oni iscrpljuju, propala je Jugoslavija nakon što je zločinac Tito skupa sa ovakvim dvojcem koji nariču za novom Jugoslavijom ubio pola milijuna Hrvata. Propast će i ova tvorevina. Na prvi mig RS ovo treba rasprcati. Možda bi se sa Muslimanima i Srbima moglo dogovoriti ali ovakvih dvoje mutikaša produljuju agoniju

 • Hrvati, srbi, slovenci, Albanci…. Svi u bivšoj državi Jugoslaviji bili u pasošu pod svojom narodnosti. Ovi bili nesvrstani. Sad “postali” bosanci i hercegovci i tili bi da i oni koji već imaju svoju narodnost prije njih se toga odreknu i njima se pridruže.
  Ako ste do nazad 30 godina bili nesvrstani (ništa) zašto to i ne ostanete. Pa nemereš svoju narodnost minjat samo tako kako se granice i države minjaju🤷‍♂️

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.