OHR: Schmidt osigurao uvjete za transparentne izbore

Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uvjete za fer i transparentne izbore kako bi građani mogli biti sigurni da njihovi glasovi vrijede, navodi se u priopćenju Ureda visokog predstavnika u BiH.

Ovdje se radi o interesu građana ove zemlje jer oni imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde.

Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje. Još uvijek postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju, priopćeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika, na upit za komentar o usvajanju Nacrta izbornog zakona Republike Srpske na sjednici Narodne Skupštine RS.

Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona

Visoki predstavnik podsjeća da su 18. listopada prošle godine, već tada manje od godinu dana prije izbora, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u svojoj izjavi pozvali organe vlasti da osiguraju da se lokalni izbori 2024. godine održe uz poboljšanu transparentnost i integritet tako što će usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona u skladu s međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na demokratske izbore, kao što su jasno i više puta preporučili iz Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, GRECO-a i Venecijanske komisije Vijeća Europe, navode iz OHR-a.

Analitičari za Jabuka.tv: Bogomdani tumač Schmidt svjesno minira europski put BiH

Dodaju da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira naglasili da bi građani trebali imati povjerenja u izborne sustave, u dosljednu primjenu proceduralnih zaštitnih mehanizama, kao i u tajnost glasanja.

(Fena | Foto: Michael Kappeler/DPA)

12 komentara

  • Odista je Schmidt osigurao fer i transparentne izbore za Muslimane kao jednom od tri konstitutivna naroda u BIH da i dalje mogu birati člana Predsjedništva Hrvatima ali i birati im delegate u Dom naroda Parlamenta FBIH kao drugom kontitutivnom narodu u BIH.Ako se OHR i on time ponose onda im premalo reći sve ono što im Dodik svakodnevno govori . Bez obzira što on i međunarodna zajednica smjeraju Hrvatima u BIH nikada se jedan narod a poglavito Hrvatski ne može porobiti to neka bude jasno svima pa i Schmidtu.No,prije svega se treba obračunati s onima koji to porobljavanje Schmidtu omogućuju svojom šutnjom ,kukavičlukom i podanošću a oni su HDZ BIH I njihov dobročinitelj dr.Dragan Čović.

  • Hrvatska kao država je nastala na borbi svih branitelja bez razlike na mjesto življenja i porijeklo plus Dayton je u ime Hrvata BiH pregovarao i potpisao predsjednik RH.

    Nemoguće je da bilo koja vlast u RH zbog svojega komfora i podilaženjima MZ može ili smije dozvoliti da Hrvati u BiH budu na bilo koji način neravnopravni.

  • Odj.bi vise u svoju Teutoniju. Dosa Adolfski isprdak, i kaka o Hrvatskoj buducnosti. A izdajnici se smijese.

  • Hrvati u BiH a posteno u Središnjoj Bosni, Posavini su vazda bili sredstvo za podkusurivanje kako RH tako i politici HDZ BiH. Ali sto sada kad je tih nestalo ???

  • Kažu da će sad moći glasat stvarno oni koji dođu na birališta, izgleda da se neće moći dodavat glasovi za one koji nisu izašli.
    To sad nije dobro?!?!?!

  • Isto ovo su pokušali upadom u Hercegovačku banku, izborom mesara Jere Lijanovića, i sve im propalo. Nema Hercegovačke banke a Hrvati sve bogatiji, Jerko u pritvoru sve propalo, Platformaši ovdje u Hrvatskoj, antikristi i masoni….ovi oni hoće da nas pregaze, e moj narode, e moj narode. Hoćemo li svi za jednog i zadati im zadnji udarac. Kako su ono rekli Tuđmanu, dobio si državu ali ćemo ti učiniti pakao od Hrvatske ali ne znaju da nas čuva Blažena Djevica Marija skupa sa svojim sinom Isusom jer oni jedini mogu pomrsiti račune tlačiteljima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.