Za vrijeme Tijelovske procesije uzvikivali islamske povike, Hrvati u strahu

Fra Ivan Pilić, župnik župe svetog Ante Padovanskoga u Bugojnu uputio je otvoreno pismo načelniku Policijske uprave Bugojno u kojem ih traži da spriječe i zaštite vjernike od provokacija koje dolaze od skupine mladića koji ih vrijeđaju i uznemiravaju islamskim povicima.

Ističe da su takvi verbalni napadi na vjernike Hrvate katolike u Bugojno učestali te da se ponavljaju svakog većeg blagdana. Posljednji incident dogodio se za vrijeme proslave svetkovine Tijelova.

Pismo fra Ivana Pilića prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine načelniče Policije, dragi gradani! Tijekom proslave svetkovine Tijelova, 30. svibnja 2024. u župi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu grupa mladića, vjerojatno maloljetnih, ponovno je uznemirila okupljene katoličke vjernike na proslavi spomenutoga blagdana neumjesnim dobacivanjima i povicima: Tekbir!!!!

Posebno žalosti da to nije prvi niti izolirani slučaj u Bugojnu jer su se i ranije događale slične stvari: tijekom proslave Božića, Uskrsa i sv. Ante, dakle gotovo svaki put kada se okupi veći broj Hrvata katolika kada su paljeni i kontenjeri zbog čega smo bili prisiljeni postaviti kamere.

Ukoliko se u obzir uzme činjenica o ratnim stradanjima Hrvata katolika u Bugojnu ovakvi nemili događaji kod velikog broja katoličkih vjernika izazovu uznemirenost, probude nelagodu pa i osjećaj straha.

Kao župna zajednica koja je dio Vrhbosanske nadbiskupije uvijek do sada smo promicali vrijednosti dijaloga, poštovanja i međusobne suradnje. Na tome se putu nećemo umoriti, iako ovakvi događaji opravdano probude osjećaj da u svome gradu nismo dobrodošli.

Stoga se nadamo da će nadležne ustanove poduzeti neophodne korake kako bi se svi na svome osjećali sigurno te kako se slične stvari ne bi u budućnosti ponavljale. Osobito bi željeli da obitelj, ali i odgojno-obrazovne ustanove uključujući i vjerske zajednice u međusobnoj suradnji odgajaju mlade naraštaje u duhu međusobnog uvažavanja, zdravog dijaloga i suradnje.

Ovim putem službeno molimo policijske strukture da u budućnosti obrate veću pozornost tijekom vjerskih proslava, osobito u skorašnjoj proslavi sv. Ante, 13. lipnja, kada ova Župa proslavlja svog nebeskog zaštitnika i kada očekujemo dolazak većeg broja vjernika, kako bi se preventivno spriječili ovakvi i slični ispadi te kako bi se svi vjernici i posjetitelji osjećali sigumo, stoji u pismu bugojanskog župnika.

Podsjećamo, tijekom Domovinskog rata iz Bugojna je protjerano 15.000 Hrvata.

(www.jabuka.tv)

34 komentara

 • Da je kojim sluvajem obrnuto, Ramo Isak bi divljao po potralima! A ovo se niko nije oglasio od fastisickih sarajevkih potrala.

  • Samo polako…doći će.. od sad do 30 godina.
   U Ljubiskom već kupuju kuće i stanove obitelji iz Sarajeva sa više djece.
   Naša županija će ih privući tisuće sa svojim davanjem za 3 i svako sljedeće djete. Umjesto da se riješi na razini federacije naši se našli pametni.

 • Tu života i suživota za Hrvate nema niti će ga biti.Bugojno je tek podsjetnik svim ludim glavama kako BIH ne postoji,kako su Hrvati u FBIH ugrožena manjina,dok su iz RS nestali.Isto tako ukoliko RS proglasi mirno razdruživanje od FBIH Muslimani u FBIH će prvo napasti Hrvate gdje su god mnogobrojniji od njih,gdje su mješovite sredine,a Bugojno spada u sam vrh takvih sredina gdje će Hrvati biti zbrisani s lica zemlje ukoliko prije ne uspiju pobjeći.Stoga je jedino rješenje ozakonjenje treće hrvatske teritorijalne jedinice s diskontinuitetom područja gdje svoj blagoslov mora dati međunarodna javnost i RH.Ukoliko se to ne dogodi Hrvatima u BIH i FBIH se ne piše dobro.

 • Gdje je, što se ne oglasi, što odmah ne ode u Bugojno, na lice mjesta, predsjednik HDZ dr sc veleštovani, najpametniji, najzgodniji, prvi baja u Hrvata, čovjek koji je toliko toga dobroga, povijesnog učinio za svekoliki hrvatski puk u BiH, napose za svoju obitelj – Dragan Čović, mister “zna se”!
  Dragane javi se, sa svojim super moćima učini nešto

 • Sto kaze na ovo Ramo Isak koji prijeti Dodiku, sto kaze Becirovic, Komsic, Konakovic. Zasto uvazeni Palic nije poslao prosvjednu notu na sve drzavne institucije i Federalne. Jeli netko cuo da se o ovom nemilom događaju oglasio tko od hrvatski politicara, Covic, Borjana, Lidija Bradara, Ilija Cvitanovic itd. Jeli se Helez oglasio o ovome posto je on iz Bugojna. Pa ljudi moji vidite li vi da se hrvati mucki progone, zastrašuju gore nego 1993 god i svi cute. Plenkovic gura BiH u EU a bosnjaci hrvate van BiH. Tko je ovdje lud vise.???

 • Nasilnicka sekta, koja viruje u najvece arapsko pogansko Bozanstvo “Bog misec” nezna nist’ drugom, u svom su elementu.
  Nasi virski pastiri snjima dijalogiziraju, dok nas nestane, jer virujemo u “isto”. A, oni nasi politicari su nas vec od ukidanja Herceg-Bosne na milost-nemilost ovakvim izrucili.

 • Hadezovci nemojte srat.
  Prozivate muslimane a vaš predstavnik Hrvata iz HDZ a nije riječ rekao o ovome.

  Ja sam Hrvat i Dragan Čović nije moj predstavnik jer nikad nisam dao glas toj bijednoj interesnoj skupini.

  Da je Hrvat a nije već bi bio u Bugojnu.
  Balije su Balije i mi znamo tko su,a smeće koje je “na europskom putu” je izrod iz hrvatskog nacionalnog bića.

  Bugojanci su izdani iz to je to,i Čović i ekipa bi volili da nema nijednog Hrvata dole jer bi tako manje izlazilo na vidjelo koliko su bolesnici.

 • UDBA vlada…nama nisu toliko problem Srbi, Bošnjaci koliko nase Hrvatine HDZ partije…da imaaju muda otisli bi u Bugojno i zaštitili Hrvate a ne krali po državi …
  Cuvajmo prirodu i životinje 🐾❣️

 • Majku im njihovu.

  Ovo je naj veća propast sto ima,znamo se dičiti s Hercegovinom,a nemamo nikako osjećaje za Hrvate u Bosni i središnjoj Bosni. To su pravi Hrvati,a ne ovi naši lopovi kojima su puna usta samo Hercegovine,a dalje od nosa ne vide. Bog nek blagoslovi sve Hrvate u Bosni.

 • Za 21:35,napravljeni na čemu si i di si bio i koga branio nisam fan Draganov jer on samo drži do Mostara,a nisam član niti jedne stranke,a pokret HDZ sa Tuđmanom je stvorio državu Hrvatsku i obranio prostore Hrvata u BiH u onom djelu di je bilo branitelja lokalnih,nemožeš obraniti Bugojno,B.Brod, Derventu, Odžak,Šamac kada si inferioran li oružju i kada 8o% potentnog stanovništva da peti vjetra i krive Tuđmana ,e brani kuću svoju,svoga brata,susjeds i ostani tu jer je to tvoj dom,bez fajta nema mirnog prostora niti obitelji

 • Ma ja,neka kaže Dika Slezak koliko i kome je već prodao stanova u Mostaru (prostor bivšeg,,Žitoprometa “)zgrade koje su u izgradnji!? Balije progone naš narod po Bosni a ovi HDZ ratni profiteri ih naseljavaju u zapadni Mostar,oni znaju samo za proklete pare.

   • A zašto im prodaju, ništa oni nemogu kupiti ako im ja neću prodati i nebi im nikad prodo i to bi im rekao direktno u brk . I među svojima nemaš nekad mira a kamo li di je mješano stanovništvo . Nigdje u svjetu se to nije pokazalo dobrim

 • Ovo su rezultati multietničarske politike islamističkih lojavaca Sejde Komšića, Barira, Bećirevića, Brajovića, Suljagića, Lende itd. Stigla građanska opcija u nazovi-državu BiH. Za početak u Pederaciju, jer Dodik se ne da.

 • Sejdo, daj bolan malo zaštiti “vitalne nacionalne interese” naroda koji zastupaš.
  PS: Koliko si se puta osunetio Sejdo?

 • Za Knešpolje,
  A šta misliš da je tako samo u Ljubuškom,malo morgen.
  Pa u mom i tvom Širokom je isto.
  Kuća tik uz sv.salon Sunce u Knešpolju pogledaj tko ju je kupio.Pogledaj stan iznad ZZO u Širokom preko puta buregdžinice, pogledaj onu kuću tik uz trnsku cestu preko puta stare Lijanove kuće, Pogledaj ovih dana , 45 tisuća m2 u Grabovoj Dragi ko je kupio.Dakle i tvoje Knešpolje je sada višenacionalna MZ.Pa svi oni koji su digli kredite pa onda srljali u kockanje, kurvanje i takve budalaštine su na redu za oduzimanje a onda to može kupiti bilo tko da više novca .Mislili papci neće vraćat pare kao u ona druga vremena pa im sada i njihova dica j… sve po spisku.Tek je počelo a ima ih koliko hoćeš još.Ali ima i ona čijeg dica toga i orašci ili.. tržišna ekonomija itd.Donji smo moj jarane i ne piše nam se dobro.

 • Ma da!
  Šta je Hercegovina kriva što u Bosni nema Hrvata. E pa dušo draga te ti glupe poštapalice (koje su prije tebe izmislili Mesić i drugi mrzitelji svega hrvatskoga) ne piju vodu. Hercegovački Hrvati su u ratu hrabro branili svoj dom, a nitko ni Hrvatima u Bosni to nije branio. Većina ih dala petama vjetra a opet kriva Hercegovina. Zašto? A muslimani su davno izdali svoje i svoga i Boga i obitelj, šta ćeš od njih očekivati.
  “Za sto lira u sto vira”, davno su za njih rekli naši stari. Pametniji bi bili kad bi držali Hrvate kao oči u glavi. Znaju stari zašto.

 • Jadno da ne može biti jadnije.
  Međutim mene nešto drugo zanima. Da 50 muslimana ima klanjanje i procesiju kroz Široki bi li bilo dobacivanja?

 • Nama na jugu Bosne i Hercegovine, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Prozor-Rama, Posušje, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac, Neum i Ravno, većinska hrvatska hercegovina, je spas samo što nas ima više na jednom području koje je povezano, tu su Jablanica i Konjic, koji su bošnjački, i Trebinje i okolica koji su Rs, ali nama je isključivo spas što nas je tu malo više na jednom području i što je cijelom dužinom granica od Livna do Ravnog, pa se i tamo prelazi a i oni ovamo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.