Tko koči napredak projekata na Blidinju?

Park prirode Blidinje zbog svoje geografske raspodjele na prostoru tri županije (Hercegbosanska, Županija Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska) i pet općina suočava se s brojim izazovima koji, između ostaloga, usporavaju procese planiranja i provedbe projekata na ovom zaštićenom području.

Na neke od izazova i problema uputio nas je vlasnik vikendice na Blidinju, čiji je identitet poznat redakciji, a prema njegovom mišljenju, po pitaju uređenja samog parka ne radi se ništa.

Topovi su davno “otišli u zaborav”, hotel se gradi na neriješenoj zemlji, a ništa bolje nisu ni prošla dva projekta koja su imala veliki potencijal, odnosno kućice za odmor i biciklistička staza. Kao svijetlu točku vidi samo fra Josipa Vlašića za kojeg kaže kako je jedina pozitivna stvar koja se dogodila zadnjih godina na Blidinju.

Suprotno tvrde iz poduzeća Lareko koje je skijalište preuzelo krajem 2013. godine, a kako su nam kazali, u tom razdoblju je učinjen značajan iskorak u radu, ali zbog više otežavajućih okolnosti još uvijek ne onakav kakav su i očekivali.

Inače, poduzeće Lareko trenutno ima 12 stalno uposlenih djelatnika, među kojima su i 4 koji su ranije radili u JP Park prirode Blidinje, kao i veći broj sezonskih i vikend djelatnika.

Uređen je restoran i pušten u svakodnevnu funkciju dok je ranije uglavnom radio samo za vrijeme skijanja, otvoren je i ski bar te obnovljene sobe u pansionu za smještaj gostiju kao i dosta drugih sadržaja poput asfaltnog igrališta, parkinga, prilazne ceste, rasvjete, unutarnje i vanjske igraonice…

Također smo pokrenuli i projekt Blidinje Zima Fest koji je prepoznat kao najbolji zimski zabavni program u našoj i široj regiji te je sigurno pridonio atraktivnosti Blidinja i boljem radu svih ugostitelja, iznajmljivača i ostalih, a održava se isključivo u našoj organizaciji bez potpore ijedne druge firme ili institucije, nabrojili su nam projekte koji su realizirani u desetogodišnjem razdoblju.

Nas je pak izričito zanimalo što je s umjetnim topovima koji su godinama najavljivani, a i dalje im nema ni traga ni glasa, unatoč tome što skijaške sezone kreću sve kasnije. Ove godine skijaška sezona je pod velikim upitnikom zbog mogli bismo reći proljetnih vremenskih uvjeta.

Provjerili smo utječe li nedostatak snijega na sezonu na Blidinju

Da će skijalište imati rabljene topove za umjetni snijeg najavljivano je i 2022. godine. No, iz Lareka tvrde kako je vrijednost kvalitetnijih sustava za zasnježivanje skijališta ove veličine milijun i pol do dva milijuna KM, te kako s obzirom na klimatske uvjete, ni oni nisu garancija da će biti snijega. Međutim, mišljenja su kako je potrebno razvijati ovaj projekt kako bi se barem ublažile negativne posljedice trenutnih klimatskih trendova.

U skijaškom dijelu pušten je u funkciju Ski-data sistem kontrole prolaza koja se ranije radila ručno odnosno vizualnim pregledom papirnih karata te se redovito rade potrebni servisi žičare čija su cijene uglavnom u desecima tisuća KM, a i izvršena je nadogradnja male staze.

Izgrađena je akumulacija vode veličine 5.000 m³ u koju je uloženo preko 170.000 KM kao preduvjet za bilo kakav razvoj priče o zasnježivanju, izjavili su za Jabuka.tv iz Lareko d.o.o. Posušje.

Također, dodali su kako je JP Park prirode Blidinje započeo projekt dovoda vode iz Risovca do akumulacije kako bi se osigurala dovoljna količina vode, međutim isti još uvijek nije potpuno dovršen zbog imovinsko-pravnih i drugih problema, a zbog navedenih problema, nije dovršena ni izgradnja hotela s 4 zvjezdice u koju je poduzeće Lareko do sada uložilo preko 500.000 KM.

Ovo je ski staza Risovac u ožujku 2023. godine

Spomenuti problemi doveli su i do niza sudskih postupaka koji su u tijeku i u kojima između ostalih sudjeluju i Općina Jablanica te JP Park prirode Blidinje, a jedan od njih je i proces za utvrđivanje vlasništva pojedinih dijelova zemljišta na skijanju, objasnili su nam i dodali da oko svih procesa i svega što se događalo u vezi izgradnje skijališta postoji dosta zanimljivih situacija koje zasada kao vlasnici skijališta ipak ne žele komentirati.

Sve daljnje aktivnosti na skijalištu, a posebno ulaganja, ovise o ishodu spomenutih procesa te ukoliko razvoj situacije bude takav da se stvore uvjeti za radove mi ćemo neupitno nastaviti s ulaganjima, prvenstveno dovršetkom hotela te izgradnjom sustava za zasnježivanje, zaključili su iz Lareka za Jabuka.tv.

Za komentar smo upitali i ravnatelja JP Park prirode Blidinje Zdravka Kutlu koji nam je kratko kazao da “Sud Konjic i Jablanica sa svojim službama vještače i prodaju zemlju i objekte Parka bez žalbe na Sudu.” Naveo je i kako je Ustavni sud zbog dugova bivše uprave presudio glavnicu sa kamatama oko 600.000 KM.

Ravnatelj Parka prirode Blidinje: Ne ovisimo o snijegu da bi sezona uspjela

Daljnji nesporazumi između “rođaka” za nas ne mijenjaju stanje do neke druge sudske pravosnažne odluke. Uprava Parka radi na zaštiti područja koje je zaštićeno 350 km2  te se trudi imati sportska i znanstvena događanja koja nude šansu za uključivanje OPG i drugih zainteresiranih za povećanje turističkih posjeta, izjavio je Kutle za Jabuka.tv.

Iako su postojale ambicije da Park prirode Blidinje postane nacionalni park ili bude uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, navedeni ciljevi nisu ostvareni zbog brojnih zavrzlama i poteškoća.

Unatoč tome, važno je naglasiti potrebu za kontinuiranim radom na očuvanju Parka prirode Blidinje, budući da se radi o jednom od najznamenitijih prirodnih rezervata u Bosni i Hercegovini, koje obiluje biološkom raznolikosti, ali i bogatom kulturno-povijesnom baštinom. S obzirom na to, neophodno je hitno rješavanje nesuglasica među relevantnim stranama kako bi se osigurala zaštita i očuvanje ovog dragocjenog prirodnog resursa za buduće generacije.

(www.jabuka.tv)

35 komentara

 • Sve pusto, vikendice prazne sto nije ni cudno, cijene skacu od 200 eura pa navise za noc, pa ugledajte se na druge za te novce dobijem u dalmaciji vilu s bazenom i sto sta jos i nocim 2 dana.

  • Ma dobro kaže prvi komentar, skupi a ništa posebno ne nude, za te novce možeš u skupe Brele ili na Hvar a još imaš besplatno more, ne može se to mjerit, pogledajte cjene na Vlasiću u pola manje, ovo su nesposobni gore.

 • Mi imamo rupu od 100 godina, preskocili smo insustrijsku revoluciju, vidi nam se po svemu, od kulture voznje do cesta i uredjivanja grada… jbg, nadocemo rekli bi stari…

 • Konju,dobro ti je ime ?Nazoveš firmu za otpad Ladanušić ,plati i ljudi dolaze i voze .Vas većina bi nelegalne vikendice ,najam na crno a struju telefone ,internet i otpad na “bijelo “.Upitajte se svi koji imate objekte gore ;šta ste vi dali za Blidinje ,osim što bacite smeće ,kao kulturan svjet ?

  • Najtočniji komentar. Blidinje danas je posljedica glupih i neodgovornih poteza od same gradnje i početaka.. Divlje izgrađene vikendice su trajno unakazile ovaj prostor, a neki su ih izbacili čak i na cestu. Struja nelegalno priključena, smeće se ne plaća i baca oko ceste, i još puno primjera.

 • Sve su nelegalne jer im se priključuje električna energija bez dozvole a nije moguče ni legalno imati papire bez prostornog plana i završenog izlaganja koje trJe godinamw

 • Blidinje ako hoce bit eko park treba vise i uglavnom proradit na ljetnom odmoru, vise na bazi kretanja i prirodnog odmaralista, ali oni rade suprotno tome, raskopavaju gdje stignu, bacaju smece, prave zima fest, voze po jezeru koja je ziva bara da ne kazem ekoloska bomba itd. nikad takvi nece bit na UNESCO-ovoj listi.

 • Blidinje teško sranje.
  Bespravna gradnja, septičke izbijaju, krađa zemlje, sve više islamska, šleperi prolaze svakodnevno, liči mi na manjaču

 • Vlasnici lareka gledaju samo da sebi štogot ušićare .u biti paraziti a još veći je kutle da nema njih drugačije bi se sve na blidinju odigralo zato bog i neda snijeg puna podrska novom fratru

  • Eto prije je sve bilo super od neke 1999 pa do 2013, a tada su svi neredi i napravljeni što se tiče građenja, upravljanja, imovinsko pravnih nereda i ostaloga.

 • Na Blidinje sam išao u vrijeme kad se iz Rakitna vozilo po makadamu 45 minuta,danas je Blidinje kič od nacionalnog parka

 • Odgovor na pitanje ,kutle i ekipa oko njega imam vikendicu cetverokolice nonstop oko nje prolaze nedaju mira lovci love sa kerovima nema mira gradi se kako kome padne napamet općenito teški javasluk i ko je odgovoran naravno ko upravlja parkom

 • Napravi vikendicu i prodaji za 50eura. Kad platis ciscenje kuce 70€, super ce ti biti. A ako te snijeg zatrpa platis i ciscenje snijega bit ce ti vec mala mukica. Ali dobro u medjuvremenu odes na Hvar zimi, nalozis vatru u kaminu i drvima koje nemaju i lijepo se utjesis.

 • jazavci naši ko i sve drugo ujebli, bio prošli vikend gore 500km naplatili nam za noć (istina 10 nas bilo), spavao doslovno na podu.. žali bože para, al nije to bitno bitno je da je reklama negativna i nikome ne bih preporučio tu gdje sam bio, a i nema nikoga svakako, sve kuće zjape prazne….žešća vukojebina

 • Dok napraviš vikendicu na Blidinju kupiš zemljište, bilo bi svakom pametnije kupiti aoartman do tridesetak kvadrata na moru i izdavati i zaraditi, ili u svom brdu i selu napraviti.

 • A da je bilo zabraniti i kazniti kvadove i đipove, eto kažu i šlepere da ruju po tuđoj zemlji pa uzmi biciklo pa se vozaj.
  Meni nije nimalo lijepo a u zaradu ko vjeruje prevario je se.

  • Imaju veze jer je tu 700-800 nelegalnih objekata od koji je velik broj ruglo i nepopravljiva šteta ovom prostoru ako ne izgledom onda konceptom rasporeda, ulica, parcela ili čega već i kako se gradilo po pitanju prilaza, parkinga itd. Sramota za park prirode, nadležne općine i županije. Prostor je kategorija koju je nemoguce popravljati, relativno lako će se organizirati firma, kupiti oprema i slično, ali ovdje nema popravnog jer teško da će netko nešto rušiti u ovoj državi.

 • Pa ja ne znam sta vi ocekujete, nikakav, ali NIKAKAV sadrzaj se ne nudi, ta ski staza i kad radi je zalosna, a kad nema snijega, kome se uopce ide u onu guzvaru ilegalno izgradjenih vikendica? Hajde okolo inekako, ali Risovac je smijurija. Smijurija.

 • Nek se napuši kurca onaj koji se prvi sjetio probit put prema Planini, a za njim svi ostali koji su Planinu doveli do ovakvog stanja u kojem je sad. To je nekad bio raj na zemlji, danas je teška septička jametina.

 • Da imamo normalnu vlast (ali je nemamo), na Blidinje bi trebalo dotjerat bager da sve nelegalne objekte sravne sa zmljom i još “graditeljima” ispostaviti račun za “ravnanje”. To bi bilo pravo. Bilo bi pravo i svim tim kvadovima zabraniti ulaz na područje Parka prirode. Prekrtelje strogo kazniti, kao i dvostruko one koji divljaju po csti, voze prbrzo, bacaju škripu itd. To bi bila takozvana pravna država. U normalnim državama to i je tako, ali ovdje ništa nij normalno.
  Ako netko da bolji prijedlog, skidam mu kapu. Uglavnom, ovako više ne id, jer odosmo svi u piz.. materinu!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.