HNŽ prednjači prema broju kupljenih traktora, evo gdje je ŽZH

Vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova), obrta, gospodarskih društava i zadruga u Federaciji BiH u razdoblju od kolovoza 2022. do istog mjeseca 2023. godine kupili su 427 traktora.

Pokazao je to izvještaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o ulaganjima poljoprivrednih proizvođača za nabavku mehanizacije kao i izdvojenim sredstvima ovog ministarstva u vidu novčanih podrški za navedena ulaganja, koji je kreiran nakon obrađenih zahtjeva po Modelu ruralnog razvoja.

Od navedenog broja najveći broj kupljenih traktora je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (150), a slijede Tuzlanska (129) i Županija Sarajevo sa 49 kupljenih traktora.

Slijede Zeničko-dobojska županija (25), Županija Zapadnohercegovačka (20), Unsko-sanska (18), Posavska (14), Hercegbosanska (12), Srednjobosanska (9) i Bosansko-podrinjska s jednim kupljenim traktorom.

Organizacijski oblik klijenata koji su podnijeli zahtjeve pokazuje da OPG-ovi sudjeluju s najvećim brojem kupljenih traktora (297), a potom obrti sa 81. Gospodarska društva nabavila su 47 traktora, a zadruge dva traktora.

Ustanovljeno je da najveći broj kupljenih traktora, njih 239, vrijednosti od 20 do 50 tisuća KM na što su poljoprivredni proizvođači ostvarili podrške u iznosu od 4.070.313,00 KM.

Ukupno je za navedeni broj traktora (427) dodijeljena novčana podrška u iznosu od 9.799.379,81 KM.

Navedena izdvajanja ovog Ministarstva ohrabruju poljoprivredne proizvođače da nastave s ulaganjima u nabavku mehanizacije. Kroz Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja, čije usvajanje očekujemo vrlo brzo, predvidjeli smo da proračuni za poljoprivredu iz godine u godinu rastu.

S tim u vezi, apeliram na sve sudionike da Strategija bude usvojena što prije kako bismo pravovremeno kreirali Program novčanih podrški za 2024. godinu, a time omogućili poljoprivrednim proizvođačima vrijeme za nabavku kvalitetne mehanizacije ali i drugih vidova ulaganja u poljoprivredu i prehrambenu industriju, kazao je ministar Kemal Hrnjić.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Za Guslara Natječaj je bio otvoren na internetu mjesec dana prije objavljivanja i kad je objavljen da se jave zainteresirani kandidati na portalima je stajala objava

  • Ja sam kupio traktor za svoje potrebe za svoje pare. I prije su kupovali konje i orali bez pomoći države a bili su gladni i goli

  • Natječaji u nasoj Županiji su samo formalnost,sve se dogovara prije natječaja , svatko zna koliko se mora vratit ekipi iz min Gospodarstva.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.