UŽIVO: Parlamentarni izbori u Hrvatskoj

U srijedu, 17. travnja, održanu se parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora.

Građani su glasovali na više od 6.500 biračkih mjesta do 19:00 sati do kada je na snazi bila izborna šutnja.

U biračke popise bilo je upisano 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127.000 manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, a bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222.300 birača.

U Hrvatski sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri saborska zastupnika birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici koju čini cijeli svijet.

Svoje pravo birači su mogli ostvariti na gotovo sedam tisuća biračkih mjesta, u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj u srijedu ih je otvoreno 6.544, najviše u 2. (854), najmanje (365) u 1. izbornoj jedinici. Privremeno upisani birači glasovat će na 102 posebna biračka mjesta, oni u ustanovama socijalne skrbi na 91, zatvorenici na 28, pomorci na 15 te birači u Oružanim snagama RH na dva posebna biračka mjesta.

Biračima na parlamentarnim izborima se u 11 izbornih jedinica nudi 165 lista, a za jedno zastupničko mjesto natječe se 15 kandidata.

Izborni dan u Hrvatskoj pratite uživo na portalu Jabuka.tv:

 • Ava Karabatić dobila više glasova od ministrice kulture i medija
 • Evo tko iz 11. izborne jedinice ide u Sabor
 • Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je čestitku premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom izborne pobjede. ”Zadovoljstvo mi je uime Vijeća ministara BiH kao i svoje osobno, uputiti Vam najiskrenije čestitke na ostvarenom izbornom uspjehu koju je Hrvatska demokratska zajednica Republike Hrvatske s Vama na čelu, ostvarila na održanim parlamentarnim izborima. Ovaj uspjeh je nedvojbena potvrda velikog povjerenja koje Vam hrvatski narod iskazuje po treći put zaredom”, navela je Krišto.
 • Plenković: HDZ je izborni pobjednik i treba sastavljati novu vladu
 • Koordinatorica stranke Možemo Sandra Benčić izrazila je u srijedu navečer zadovoljstvo činjenicom da je Možemo stranka koja je najviše narasla na ovim izborima, ustvrdivši da, iako rezultati nekih drugih stranaka nisu onakvi kakve su očekivali, još uvijek može skinuti HDZ s vlasti. “Možemo je stranka koja je najviše narasla, a to dolazi iz naše najveće snage a to smo svi mi. I koliko god možemo biti zadovoljni s našim rezultatom, treba reći da rezultati nekih drugih nisu onakvi kakve smo očekivali”, rekla Benčić. Istaknula je da se ne smije zaboraviti cilj broj jedan, a to je rušenje HDZ-a s vlasti. “I taj cilj je još uvijek ostariv. Još uvijek je dostižan i to u onom scenariju o kojem smo govorili, a to je da se HDZh skine s vlasti, a da desnica ne uđe u vladu”, rekla je Benčić. Naglasila je da će Možemo biti brana tome. “Ono na što sad pozivam sve političke aktere, od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali da skinu koruptivnu hobotnicu s vlasti, da budu dosljedni i da poštuju svoje birače i kažu ne HDZ-u”, kazala je. Ustvrdila je da se još uvijek može doći do dogovora i to tako SDP sastavi manjinsku vladu, koju će svi ostali podržavati.
 • Predsjednik SDP-a i predvodnik koalicije Rijeke pravde Peđa Grbin istaknuo je na kraju izborne noći da nisu priželjkivali takve izborne rezultate, ali oni su pokazali da dvije trećine građana želi promjene i poručio da sutra počinju razgovori koji će Hrvatsku učiniti boljom zemljom. “Velika zahvala svim građanima koji su danas izašli na ove izbore u velikom broju, svima koji su nama dali povjerenje, kao i vama, mojim dragim kolegicama i kolegama, aktivistima, bez kojih kampanja ne bi bila moguća. Pokazali smo da možemo ponuditi bolju Hrvatsku, koja se može brinuti o slabijima”, rekao je Grbin nakon obrađenih 80-ak posto biračkih mjesta u Hrvatskoj, po kojima Rijeke pravde osvajaju 42 mandata i druga su opcija na izborima iza HDZ-a. Čestitao je svim strankama koje su dobile povjerenje građana i osvojile mandate za ulazak u 11. saziv Sabora. “Ovi rezultati sigurno nisu onakvi kakve smo priželjkivali, ali su pokazali da dvije trećine građana želi promjene, da nije zadovoljno onime što se u Hrvatskoj događa i mi ih nećemo iznevjeriti”, kazao je. Najavio je dane, tjedne, a možda i mjesece razgovora za sastavljanje Vlade uz naglasak da će ti razgovori “završiti promjenom koja će Hrvatsku učiniti boljom zemljom, bez korupcije, koja se brine za svoje ljude, mirovine, plaće, vrtiće…”.
 • Mostov Nikola Grmoja poručio je u završnom obraćanju članstvu u izbornom stožeru kako vrijeme Mosta tek dolazi i ostat će beskompromisan u borbi protiv korupcije. ”Mi smo jedna od rijetkih opcija koja raste na ovim izborima koji su uistinu bili posebni. Voljeli bismo da je kampanja bila dulja i da smo imali više vremena”, kazao je. Grmoja je najavio da će Most ostati jedinstven i beskompromisan u borbi protiv korupcije. Citirao je i predsjednika Mosta Božu Petrova, ocijenivši kako je Petrov osoba bez kojeg Mosta ne bi bilo i koji ih, kako je istaknuo, drži skupa. ”Dobra ideja se ne da ugasiti. Ne daju ljudi, a ne da ni dragi Bog”, kazao je. ”Hrvatska je zarobljena u klijentelizam. Narod tek treba progledati. Istina pobjeđuje, a hrabrost osvaja”, poručio je.
 • Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava poručio je, uz burno odobravanje okupljenog članstva da čvrsto ostaju pri tome da suradnja s SDSS-om ni u jednoj varijanti ne dolazi obzir, a da je stranka Možemo “nemoguća misija”. Zahvalio je svim biračima koji su izašli na izbore dok je one koji su mogli, a nisu pozvao da to isprave u predstojećim izbornim ciklusima. Smisao demokratske države je izlazak na izbore i mnogi ljudi su u Domovinskom ratu dali živote da bi svatko od nas imao to pravo, a ne da ga ostavi neiskorištenim, poručio je. Smatra kako je vrlo razvidno da će u novom sazivom s izabranim ljudima i uz pomoć koalicijskih partnera moći činiti vrlo značajan faktor na hrvatskoj političkoj sceni. “Kad se uzmu u obzir ta dva brda “crveno” i “plavo” non-stop smo komunicirali da ne pripadamo niti jednome, a jedini kojem pripadamo je hrvatski narod, svaki obični hrvatski čovjek”, rekao je Penava.
 • Uvjerljiva pobjeda HDZ-a na izborima
 • 22:15: U XI. Izbornoj jedinici vodi HDZ (82,38%), slijede Hrvatsko bilo (5,40%) i Most (5%). Obrađeno je 26,4% biračkih mjesta.
 • 22:00: Nakon prebrojanih 52,76% biračkih mjesta, rezultati su sljedeći: HDZ – 63, SDP – 42, Domovinski pokret – 13, Most – 9, Možemo! – 8, IDS – 4, Fokus – 2, NP Sjever – 2.
 • 21:45: Nakon prebrojanih 38,81 posto glasova, rezultati u mandatima izgledaju ovako: HDZ – 65, SDP – 42, Domovinski pokret – 13, Most – 9, Možemo! – 6, IDS – 4, Fokus – 2, NP Sjever – 2.
 • 21:00: Prema prvim privremenim rezultatima DIP-a, HDZ osvaja 67 mandata, SDP 41, Domovinski pokret 14, Most 9, IDS 4, Možemo 3, Fokus 3 mandata, Nezavisna platforma Sjever 2 mandata. Obrađeno je 24% biračkih mjesta.
 • U Srbiji je na izbore izašlo triput više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1.300 na samo dva biračka mjesta, objavio je u srijedu Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.
 • U Bosni i Hercegovini na vrijeme su zatvorena sva birališta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a izbori su protekli u najboljem redu i bez ijednog incidenta, potvrdio je Feni generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.
 • Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: Pratite reakcije iz stožera političkih stranaka.
 • Prema prvim izlaznim anketama, u vodstvu je HDZ s 58 mandata, SDP i partneri 44, Domovinski pokret i partneri 13, Možemo! osvaja 11, Most i partneri dobivaju 9 mandata, Nezavisna platforma Sjever i IDS po 2 mandata, a 1 mandat osvaja Fokus/Republika.
 • Do 16:30 sati na izbore u Hrvatskoj je izašlo 50,60 posto birača, što je najveća izlaznost od 2000. godine. Najveća izlaznost je zabilježena u 1. izbornoj jedinici (58,43%) dok je najmanje zabilježeno u 5. izbornoj jedinici (44,89%). U Bosni i Hercegovini je svoje pravo na glasovanje do navedene satnice iskoristilo 28.003 birača.
 • Iz DIP-a su u poslijepodnevnim satima potvrdili kako je u cijeloj Hrvatskoj izdano 4.700 tzv. plavih potvrda temeljem kojih građani bez važeće osobne iskaznice mogu glasovati, a smatra se kako će taj broj do zatvaranja biračkih mjesta biti i veći.
 • GONG (“Građani organizirano nadgledaju glasanje”) je objavio kako je su deseci građana i građanki prijavili kako im je istekla osobna iskaznica, a vjerovali su da mogu ostvariti biračko pravo koristeći vozačku dozvolu ili putovnicu. Također, određeni broj njih je prijavio kako imaju važeće osobne iskaznice, ali se njihova imena ne nalaze na izvadcima iz popisa birača. Stoga su pozvali Ministarstvo uprave i pravosuđa da hitno ispitaju ovaj problem jer se radi o potencijalnom ugrožavanju biračkog prava.
 • U BiH, gdje se za Sabor, kao i drugdje u inozemstvu glasuje dva dana, svoje je pravo u srijedu do 11:30 sati iskoristilo 18.285 birača (prije četiri godine 12. 915), u Njemačkoj 1.625 (2. 356) u Srbiji 672 (216).
 • Gotovo 750 tisuća birača, odnosno njih gotovo četvrtina, glasovala je u srijedu prijepodne u Hrvatskoj na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora, to je 130 tisuća birača više nego na izborima prije četiri godine u isto vrijeme.
 • “Danas je lijep dan, dobro smo raspoloženi i optimistični. Nadam se da će građani glasati za Hrvatsku u kojoj se poštuje Ustav i ustavni red, za Hrvatsku koja pripada zapadnom i transatlantskom demokratskom krugu. Pozivamo da se Hrvatska vodi ozbiljno i pouzdano i da se Hrvatska vodi sigurno. Ja sam uvijek za to da što veći broj hrvatskih građana iskoristi svoje pravo. To je jedno lijepo građansko pravo”, rekao je aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković nakon glasovanja.
 • “Došao je taj veliki dan, dan kada biramo smjer u kojem će Hrvatska ić u naredne četiri godine. Vrijeme je lijepo i nema izgovora da se ne glasa. Očekujem da će izlaznost biti velika, kakvu ova zemlja zaslužuje, vjerujem da će biti tako. Zadnji izbori su bili u posebnim okolnostima, bila je korona kriza. Odlično sam spavala, kampanja je gotova, bilo je naporno i stresno. To je to, danas je taj dan, napokon sam se dobro naspavala”, izjavila je nakon glasovanja Sandra Benčić.
 • “Obavio sam svoju građansku dužnost i glasao. Pozivam sve građane da glasaju. Nije teško, ništa ne boli. Nadam se da ćemo imati više mladih i žena u sljedećem sazivu sabora. Očekujem rekordnu izlaznost, sigurno veću prije 4 godina. Unatoč najavama o lošem vremenu, vrijeme je lijepo i pozivam sve da glasaju”, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.
 • Prema propisima Državnog izbornog povjerenstva, četiri su slučaja u kojima glasački listić biva proglašen nevažećim:- ako je neispunjen
  – ako je birač glasao za dvije ili više lista
  – ako je birač glasao za kandidate s različitih lista (dao im preferencijske glasove), a nije zaokružio jednu od lista
  – ako je listić popunjen na način da se ne može utvrditi volja birača, odnosno za koga je birač glasao.
 • U Bosni i Hercegovini glasovanje je počelo u utorak ujutro, a birališta su otvorena i jutros u 7:00 sati. Osim u Mostaru, četiri biračka mjesta otvorena su u Sarajevu, jedno u Banjoj Luci, dva u Tuzli, pet u Vitezu, a četiri u Livnu i Orašju. U Bosni i Hercegovini aktivno je registrirano 222.3000 birača. Najviše registriranih je u Mostaru (57.936), zatim u Orašju (10.253), Livnu (8.879), Vitezu (7.975), Sarajevu (7.160), Banjoj Luci (6.592) te u Tuzli (2.175).
 • Iako je srijeda neradni dan, puno zaposlenika, ipak će raditi, pa je DIP poslao poruku njihovim poslodavcima. Zamolili su ih da osiguraju rad u smjenama kako bi se svim biračima omogućilo da stignu na biračko mjesto i glasuju.
 • DIP će u 12:00 i u 17:00 sati izvijestiti javnost o odazivu birača, a u 21:00 sat objavit će prve izborne rezultate, koji će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebalo biti obrađeno tri četvrtine biračkih mjesta.
 • Izbore za 11. saziv Hrvatskog sabora nadzire će 5.400 promatrača, u izbornoj administraciji bit će angažirano više od 70.000 osoba.
 • 7:00 sati: Otvorena su 6.544 birališta u Hrvatskoj. Najviše ih je u 2. izbornoj jedinici (854), a najmanje u 1. izbornoj jedinici (365).

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • Kako izbona ŝutnja…….. a Index.hr i Milanović …
  pričaju li pričaju sve i svaŝta gdje god misle da mogu HDZ -u da naŝtete.

 • Glasovalo se 1990 isključivo iz ideoloŝkih razloga jedni za HDZ a drugi za SDP … i danas 2024 su potpuno isti razlozi…zaŝto su jedni za HDZ a drugi za SDP.

 • Podrška Milanoviću ♥️
  Zna se koliko posten covjek moze imati u danasnje vrijeme krize ,ne pada jabuka daleko od stabla, kakvi roditelji takva i djeca….i sad UDBA vlada i njihova rodbina HDZ =UDBASI
  SRETAN JE SVAK KOJE OTISAO ODAVDE VANI,ali nazalost ne mozemo svi otici..
  Narod je postao grozan rugljiv, zavidan, tracljiv i muski i zenske pogotovo partijasi HDZ nema to morala i njihova mladez dno dna ,sami uhljebi i njihova djeca,zato djeca od politicara HDZ-a , savjetnika, inspektora,policajaca zive ko bubreg u loju ,a mi ostali suti, trpi, nepravda!!!Place u BiH nikakve ,jadne ,sve su pokrali skojevci sve !!
  Skolstvo unisteno , zdravstvo nikakvo,pravde zasad nema
  Ratni profiteri ,lazne invalidske mirovine,partijasi i udbasi HDZ takvi dobro zive ,ostqli posteni narod koji nisu partijasi HDZ prezivljavaju jedva… nepravda !!! infrastruktura?
  ZDS ❣️

  • Ajmo napraviti humanitarnu akciju i drugu slučajnom donirati dase može opskrbiti bijelim prahom , neka bez brige može nastaviti živiti lagodnim životom. Kao šlag na kraju dodati i koje pake mirisnih maramica

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.