Provjerili smo utječe li nedostatak snijega na sezonu na Blidinju

Protekle godine u ovo vrijeme u Parku prirode Blidinju se u skijaškom centru čekalo u redovima.

Iako isto ne možemo reći za ovu godinu, budući da je palo tek petnaestak centimetara snijega, smještajni kapaciteti su puni, a sezona se odvija bolje od očekivanog, barem prema riječima ravnatelja Parka prirode Blidinje Zdravka Kutle.

U to smo se htjeli uvjeriti i sami, pa smo odlučili provjeriti što će biti sa sezonom skijanja, kakvo je stanje u restoranima, ali i s cijenama smještaja u vikendicama, budući da nas je zanimalo jesu li one imalo opale, s obzirom da snijega skoro pa i nema.

Lani je sezona skijanja započela 24. siječnja, što je i tada bilo kasno, a sada se već nalazimo u veljači. Kontaktirali smo Tomislava Zeleniku, voditelja ski centra Risovac, koji nam je kazao kako stanje nije obećavajuće, iako su oni spremni.

Skijalište je spremno, ali se ne nadamo nekom velikom pomaku što se tiče vremenskih uvjeta. Javlja nešto malo snijega od kraja idućeg tjedna, ali nama treba barem 40 do 60 cm snijega da bi mogli razmisliti o otvaranju staze, rekao nam je Zelenika dodavši kako su sezone skijanja i na drugim bh. skijalištima okasnile.

Ski centar Risovac 6. veljače

Što se tiče cijena smještaja za jednu noć u vikendici se uglavnom kreću od 100-200 eura što naravno ovisi i o broju osoba koje će boraviti, ali i duljini boravka. Odgovori koje smo dobili su raznoliki, pa su tako neki svoje cijene prilagodili vremenskim uvjetima.

Kako nam je kazao vlasnik jedne vikendice kojoj smještaj za noć košta 150 eura, popunjenost je dobra, a cijene nisu opadale, štoviše, mogu samo narasti.

Imam dosta stalnih gostiju koji ne dolaze zbog skijanja, tako da ne ovisim o tome. Nisam prilagođavao cijenu zbog nedostatka snijega, što se mene tiče može ići samo gorekazao nam je vlasnik vikendice na Blidinju.

Cijena smještaja u drugoj vikendici iznosi 100-150 eura, a kako su nam rekli, gosti su zainteresirani samo tijekom vikenda i to se sve svede na 1 ili 2 noći.

Radni dani su slobodni, a zbog nedostatka snijega potražnja i za vikendima je manja nego inače kada je ski staza otvorena, pa su i cijene jednim dijelom niže i prilagođene potražnjirečeno nam je.

U trećoj vikendici gdje je cijena jednog noćenja 200 eura, a na dva i više 150, vikendi su popunjeniji bez obzira što nema snijega, a cijene su ostale iste.

Svoju ponudu prilagođavaju i restorani koji se trude animirati svoje posjetitelje kako bi iz sezone “izvukli” najbolje što mogu.

Visoke temperature nam predstavljaju izazov u svakom slučaju, kao i nedostatak snijega, temperature koje su primjerenije proljeću nego zimi, ali to nam je klimatska realnost koju moramo prihvatiti i prilagoditi se. Naše skijalište nažalost nije spremno za skijaše zbog manjka snijega jer ovisimo isključivo o prirodnim padalinama. Imamo taman dovoljno snijega za sanjkanje što vole mali, ali i veliki.

Naši posjetitelji uživaju u našem mirnom okruženju bez prometne buke. Imamo prekrasno, veliko dječje igralište u kojem naši najmlađi posjetitelji mogu uživati u nesmetanoj igri. Također, naši posjetitelji uživaju u domaćoj gastronomskoj ponudi, našeg restorana Staza, bogatoj domaćim jelima s domaćim namirnicama. S obzirom na manjak sezonske atrakcije snijega, prilagođavamo se s ponudom kako bi naši posjetitelji mogli maksimalno uživati u Blidinju, kazali su nam iz restorana “Staza”.

Kako stvari stoje, potrebno je samo snježno čudo da se otvori sezona skijanja na Blidinju, a do tada se posjetitelji mogu sanjkati na svježem planinskom zraku i uživati u drugom sadržaju koje nudi ovaj Park prirode.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Restoran Staza Blidinje (@restoranstaza)

Ravnatelj Parka prirode Blidinje: Ne ovisimo o snijegu da bi sezona uspjela

Grob među vikendicama na Blidinju krije priču koju rijetki znaju

Proveli smo nedjelju na Blidinju, evo zašto biste trebali i vi

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Ali ono svjež zrak.. kako da ne…pogotovo od subote svjež aluminij i grafen oksid…ma divota….sljedeći vikend ponovo bacanje ” teorija zavjere” …. Ovce blejimo…bleeeee bleeee bleeee zavjere bleeee.

  • ma jašta, svi lete na skijalište bez snijega. topove kad nabavite mozete pricati o nekom skijanju i turizmu, do tad qrton

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.