Obredi Velikog tjedna prvi put u Masnoj Luci

Franjevačka kuća molitve Masna Luka na svojim službenim stranicama obznanila je kako će po prvi put imati obrede Velikog tjedna.

U planini misa večere Gospodnje na Veliki četvrtak bit će održana u 18:00 sati, dok je Put križa u petak s početkom u 12:00 sati kod crkve Gospe Snježne na Barzonji (kod jezera).

Idemo pješice do Masne Luke protupožarnim putem preko Borićevca. Vjerojatno nam treba oko tri sata hoda zaustavljajući se na kratku molitvu kod svake od 14 improviziranih postaja Puta križa. Po dolasku u Masnu Luku (oko 15:00 sati) slijede obredi Velikog petka: čitanje Muke po Ivanu, ljubljenje križa i sveta pričest, priopćili su iz Franjevačke kuće molitve Masna Luka.

Dodali su kako će u služaju nevremena put križa biti otkazan te će imati samo obrede Velikog petka. Na Veliku subotu bit će održano Uskrsno bdijenje s početkom u 20:00 sati.

Zašto se Veliki četvrtak još naziva i zeljavi?

Paljenje i blagoslov ognja ispred crkve, procesijski ulazak u crkvu i dijeljenje uskrsnog svjetla svima prisutnima (ponijeti svijeće!), pjevanje Hvalospjeva uskrsnoj svijeći, čitanja itd. Na koncu svete mise bit će blagoslov uskrsnog jela, istaknuli su iz Franjevačke kuće molitve Masna Luka.

Uskrsna sveta misa u nedjelju slavit će se u 10:00 sati.

Pretpostavljamo da će biti onih koji će ove velike i svete dane Vazmenog trodnevlja htjeti provesti u miru i tišini Blidinja. Za Božić i Novu godinu na Blidinju bude bučno. Ovi dani neka nam budu dani mira i povlačenja iz buke. Blidinje se pomalo budi iz zime i čeka vas za vaš odmor u molitvi s Gospodinom!, istaknuli su iz Franjevačke kuće molitve Masna Luka.

Dodali su i kako u Velikom tjednu ne primaju pojedince ni grupe u kuću molitve te naveli kako i oni žele ove dane iskoristiti za povlačenje u mir i samoću kako bi obogatili svoj osoban odnos s Gospodinom. Neka su vam blagoslovljeni i sveti ovi veliki dani!, zaključili su.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.