Sarajevo: Razbijeni izlozi pekare u čijem bureku su pronađeni tragovi svinjetine

U ulici Koševo, u sarajevskoj općini Centar i ulici Džamijska, Općina Novo Sarajevo u četvrtak su oštećeni stakleni portali pekare ”Manja”.

MUP-u Županije Sarajevo prijavljene su dvije lokacije, jutros u 4:30 sati ulica Koševo, područje općine Centar Sarajevo, da je oštećen stakleni portal, i u ulici Džamijska, općina Novo Sarajevo jutros u 6:00 sati, također oštećenje staklenog portala, kazala je Feni glasnogovornica MUP-a ŽS Mersiha Novalić.

Istaknula je da će biti rađen očevid te da će biti poduzete radnje u vezi stim.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) oglasila se u srijedu priopćenjem u kojem se navodi da je pronađen svinjski DNK u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka, a koji je prodavala pekara ‘Manja’.

Povodom povećanog interesa javnosti i učestalih medijskih objava, ovim putem želimo obavjestiti javnost da je tijekom redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog veterinarskog inspektorata na području Županije Sarajevo krajem prošle godine, izvršen nadzor nad poslovanjem privrednog subjekta ‘Krajina Klas’ d.o.o. Banja Luka, Poslovna jedinica Pekoteta ‘Manja’ Vogošća. U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su u skladu sa Zakonom o veterinarstvu poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije, priopćili su u srijedu iz FUZIP-a.

Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog i proizvod deklariran kao ”burek mini zaleđeno”, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60 posto), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, sol, pšenični gluten, papar, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača ‘Krajina Klas’ d.o.o. Banja Luka.

Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere podrijetla sastojaka (mesa), tijekom inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvalitete hrane, gdje je skriningom neakreditiranom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina.

S obzirom da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditiranom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditirani laboratorij Europske unije, koji je potvrdio prisustvo svinjskog DNK u bureku deklariranom kao proizvod od junećeg mesa, naveli su iz FUZIP-a.

(Fena)

20 komentara

  • Nista ne fali za one koji jedu svinjetinu, ali nije ljepo podvaljivati ljudima.
   To je jako kvarno…i neka su razbili stakla, ko god da je, svaka mu cast i veliko hvalaaa.

   • U svakoj mesnici, ako se prodaje i svinjetina i teletina, može biti kada se melje meso i svinjetine i teletine i junetine u tragovima. Isto kao što na čokoladi piše da se može naći kikiriki u tragovima. Ne mora biti podvala.
    Živimo u državi gdje svinjetina nije zakonom zabranjena.

 • E tako to rade fini muslići što im ne valja napadni,e da je i u nas tako pa šačicu onih koji su protiv svega našeg izvornog hrvatskog malo opametiti kakvim glogovcem

 • Imaju ljudi djelomicno pravo ako je junece meso.Onda treba biti junece meso,a ne podvaljivat svasta.Sto je sljedece hoce li nam pocet keretinu i macetinu prodavat pod janjetinu.

 • Moje skromno mišljenje je da treba istinito deklarisati hranu tako da svatko znade šta kupuje i šta konzumira. Osuđujem uništavanje nečije imovine iz gore navedenih razloga jer vlasnik neproizvodi svoj produkt nego ga nabavlja od nekoga i polazi od toga da je roba ispravna u svakom pogledu. U jednoj uređenoj državi i kulturnom narodu , inspekcija bi kaznila dostavljača robe a potrošači bi izbjegavali kupnju u gore navedebnom prostoru dok se ne povrati povjerenjexu ispravnost robe. Pošto je ovo balkan a narod zaostao pogotovo muslimanske vjeroispovjesti ondaxse razbijaji izlozi i prozori itd. Nije mi jasno po kojim kriterijama je ova zemlja zaslužila pravo pregovora o ulasku u EU , više bi pripadala po mentalitetu na bliski istok točnije u gazu.

 • Kad se sjeti 1992 na punktu kod Gruda kolone izbjeglic a škutori djele sendviče od domačeg kruha i svinjskog mesa špeka čvaraka Koliko se tu krmadi pojelo a sad im sve smeta

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.