Ubrzala inflacija u BiH

Inflacija u Bosni i Hercegovini ubrzala je u veljači na 2,1 posto na godišnjoj razini, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast od 0,5 posto.

Prosječne cijene hrane i bezalkoholnih pića u veljači na godišnjoj razini porasle za 2,1 posto, cijene stanovanja i režija za 0,4 posto, a cijene restorasna i hotela za 8,0 posto. Istovremeno, cijene obuće i odjeće niže su za 6,4%, a prijevoza za – 0,6 posto, piše Indikator.

U prva dva mjeseca 2024. godine inflacija je porasla za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Iz Centralne banke BiH nedavno su procijenili da očekuju godišnju stopu inflacije od 2,4 posto u prvom tromjesečju 2024. godine.

Široki Brijeg prvi vrhu u FBiH prema potrošnji

Prema preliminarnim procjenama, očekujemo blago jačanje inflatornih pritisaka do kraja prvog polugodišta, naveli su.

Prema ovoj instituciji, temeljna inflacija mogla iznositi 4,7 posto u prvom tromjesečju 2024. godine.

Dostupnost službenih cjenovnih pondera za 2023. godinu je rezultirala revizijom temeljne inflacije u 2023. godini do razine od 6,5 posto s 5,9 posto na prethodnoj objavi, naveli su.

Na mjesečnoj usporednoj osnovi potrošačke cijene porasle su 0,5 % u veljači, nakon povećanja od 0,2 % u siječnju, prenio je Indikator.

Čović: Nigdje nisu bolji uvjeti za život nego u ŽZH

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.