Ratna izbjeglica iz BiH postala umjetnička zvijezda u SAD-u

Paco Rosić sada je veliko svjetsko ime. Ovaj Sarajlija pažnju svjetske javnosti skrenuo je na sebe kada je napravio repliku Sikstinske kapele koristeći samo sprej i tako zadivio cijeli SAD, sada ponovno pomjera granice tako što crta povijest St. Louisa u Missouriju na zidovima i plafonima jedne zgrade.

Njegov najnoviji rad proteže se na više od 300 metara kvadratnih. Rosić je naoružan gas maskom, kantama spreja, strpljenjem i vremenom, a umjetnost koju stvara privlači veliki broj ljudi koji dolaze u dolinu rijeke Mississippi samo da bi ga vidjeli kako stvara, odnosno da vide rezultate njegova stvaralaštva, prenosi N1.

“Želim da sve izgleda isto kao što izgleda i u knjizi povijesti St. Louisa. Želim oživjeti tu priču i knjigu”, kazao je Rosić u izjavi za CNN. Njegov posljednji projekt završen je u srijedu, a sljedeće pothvate sprejom i oslikavanje povijesti SAD-a radit će u Chicagu, New Yorku i Washingtonu.

“Svaki grad u SAD-u ima bogatu povijest. Ako ste iz St. Louisa, strašno volite taj grad. Sličan takav ponos sam vidio diljem države, i svaki put me to oduševi i motivira da radim ovakve projekte”, kazao je.

Međutim, putovanje Rosića do titule jednoga od najpopularnijih umjetnika u SAD-u nije bilo blistavo. Rođen je u Sarajevu. Njegove roditelje su ratna zbivanja odvela iz BiH, a prvo utočište su pronašli u Njemačkoj devedestih godina prošloga stoljeća.

Već tu je pokazao afinitet ka umjetnosti, tu je crtao, pravio inovacije, a nakon odlaska iz te europske zemlje – u potpunosti je izoštrio talent i kapitalizirao svoj potencijal. Njegovo prvo remek-djelo je napravio u SAD-u, kada je oslikao spomenutu Sikstinsku kapelu koristeći samo sprej.

Novi identitet – svjetsko ime

Prvu izložbu napravio je u bolnici, koja je bila izrešetana mecima i granatama tijekom rata u BiH. On je naslikao ptice na zidovima – kao simbole nade, kojom je ostavio poruku da će jednoga dana nasilje proći i nestati.

U osnovi, slikanje je naučio sam, slikajući i crtajući grafite po zidovima, tunelima i vlakovima. Nakon završetka rata u BiH, njegovi roditelji odlučili su da se ne vraćaju u BiH, a dobili su vizu da ostanu u Waterloou, Savezna država Iowa. Za CNN je kazao da navikavanje na život u SAD-u nije bilo lako, međutim svoj novi identitet je gradio slikanjem, crtanjem – radeći ono što voli.

Njegova inspiracija bili su Andrea Pozzo i Michelangelo, talijanski umjetnici – a za sebe kaže da renesansu ‘preokreće’ uz pomoć urbanoga načina življenja. Na taj način je uspio rad u ‘podzemlju’ prenijeti na glavne ulice gradova SAD-a.

U Saveznoj državi koja je ponudila utočište njemu i roditeljima, naslikao je svoje prvo remek-djelo, koje se prostire na više od 750 kvadratnih metara. U priči koju je oslikao na zidovima nalazi se više od 400 likova, mnoštvo biblijskih scena.

Njegovi roditelji za Sikstinsku su kapelu podigli svu ušteđevinu kako bi mu pomogli da realizira svoje remek-djelo.

Ovo je ujedno bila i prva reprodukcija Sikstinske kapele u 500 godina, koju su do sada vidjele deseci tisuća ljudi, koji su u Waterloo došli iz raznih krajeva svijeta.

“Ako pticu stavite u kavez, biti će tužna. To se događa i s grafitom ako ga stavite u muzej. Grafiti su divlji, a ulica je medij putem kojega se obraćam na sebi svojstven način. Renesansu slikam sprejom. Ovakav rad na plafonima i zidovima sada možete vidjeti u samo dvama gradovima na svijetu, Iowa i St. Louis”, ispričao je Rosić CNN-u.

Malo tko je uspio sakriti oduševljenje radovima Sarajlije. I njegov otac je bio šokiran kada je vidio repliku. Pitao ga je da li je normalan, na što je odgovorio: “Ja to mogu, hoću i samo mi je potrebna vaša pomoć”.

Njegovi roditelji za Sikstinsku su kapelu podigli svu ušteđevinu kako bi mu pomogli da realizira svoje remek-djelo. Paco Rosić potom je dao poklon SAD-u, koja je njegovoj obitelji pomogla u najtežim trenucima njegova života i života njegovih roditelja.

Nova dimenzija američke povijesti

U umjetničkoj galeriji gdje je napravljena replika Sikstinske kapele, Paco je s roditeljima otvorio restoran. Posjetiteljima na takav način nude potpuni ugođaj, ali i način da posjetitelji doznaju priču jedne bosanske obitelji koja je ispisala jedno poglavlje povijesti SAD-a.

Paco tu povremeno radi i kao kuhar, bavi se web dizajnom, reklamama, a pojavio se i tijekom Super Bowla, najgledanijega događaja u SAD-u, prenosi N1. Njegovu priču zabilježile su brojne televizije. Na njega su ponosni svi oni koji ga poznaju, a sada je svjetski poznat. On živi i slika američki san.

Kako smo rekli, Chicago, New York i Washington su sljedeći. Njegov rad u St. Louisu ispisao je povijest grada od 1700. godine do dana današnjega, kada St.Louis predstavlja sinonim za sport i pivo u SAD-u.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.