Borba za veće plaće: Najavljen štrajk ispred SKB-a Mostar

Federalni sindikat liječnika medicine i stomatologije proziva Vladu FBiH za potpisivanje kolektivnog ugovora s državnim službenicima, dok druge odbija.

Pošto do danas Vlada Federacije BiH nije udovoljila zahtjevima za povećanje satnice rada kolektivnim ugovorom, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH već danas podiže tužbu protiv izvršne vlasti entiteta, a za 7. svibnja planira i štrajk upozorenja ispred SKB-a Mostar.

Iako se zdravstvo financira na županijskoj razini i kolektivni ugovori se sklapaju sa županijama, predsjednica Sindikata dr. Marina Berberović pojašnjava da u Sindikatu imaju i ustanove kojima je osnivač Vlada FBiH (klinički centri), a tu su i ustanove poput Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji bi Vlada FBiH trebala u potpunosti financirati, piše Oslobođenje.

Tako da nije uredu odnos prema tim ustanovama ako se financiraju na račun županijskih kolektivnih ugovora, odnosno ne znamo kako ih primijeniti, budući da županije nisu nadležne za takve ustanove, kaže dr. Berberović. Sindikat, objašnjava sugovornica, ne traži od Vlade FBiH da ona financira federalni kolektivni ugovor, nego da sa Sindikatom dogovori koja su to prava koja bi vrijedila u cijelom entitetu.

Mi bismo onda s našim županijskim ministarstvima ponovno, ako treba, sjeli i pregovarali kako će ići primjena tih prava, a da Vlada FBiH bude nadležna, koja će sjediti s nama i dogovoriti koji je minimalna prava. Oni su to uradili sa sindikatom koji okuplja uposlene državne službenike, a čije je financiranje isto podijeljeno na općine, na županije. Isto su organizirani kao naš sindikat, znači u potpunosti sve isto funkcionira, ali je s njima Vlada FBiH sklopila kolektivni ugovor, govori dr. Berberović.

Dodaje kako je doktorima rečeno da za pregovore nema zakonske osnove.

Tako da mi tu vidimo diskriminaciju. Ako je jedno pravo, ono se može primijeniti i na jedne i na druge, pa bi se tako i trebalo primijeniti. Tu vidimo diskriminaciju u odnosu na naš sindikat, koji je organiziran i koji se financira isto kao i onaj s kojim je Vlada FBiH sklopila kolektivni ugovor, zaključuje liječnica.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

11 komentara

 • Jadni bolesni ljudi,naručujete ih sve u 9 sati i čekaj cijeli dan u onim katakombama od hodnika bez zraka i prozora.Da si najzdraviji ne bi ti bilo dobro. A tek naručivanje,u svakoj sobi po dvije sestre i naručju za 3,4, 5 mjeseci ,kad više nikakva dijagnostika nema smisla.
  A rade specijalizanti tj.tek završeni liječnici i potpisuju se na dijagnozama a ime specijalista na lijevoj strani bez potpisa i pečat.I uvijek ajde ovom ajde onom za par mjeseci.Kad dođeš na red nema veze bolest i nalazi nakon 4,5 mjeseci….

 • Neželim sve mješati u isti koš ali dosta doktora se namiri kuvertama sa strane a i uživo sam u više navrata vidio rad medicinskih sestara gdje se sjedi u sobi za odmor a pacijent mene pita da mu na neki način pomognem. Sjećam se jedne starice koja je zapomagala cjelo vrijeme dok sam bio kao posjeta svome članu obitelji i nakraju mene molila da joj dam vode. Pošto nesmjem da to radim otiso sam potražiti sestre. Našo sam ih sve u toj sobi za odmor gdje se cirkuzaju i sjede , nakon što sam im se obratio zbog starice jedna je mrzovoljno ustala dok su me druge jednostavno ignorisale. Čast iznimkama ali dosta toga je trulo u tom sustavu.

  • Bio sam duže vrime u bolnici, i za sestre imam samo riječi hvale. Toliko rada, truda, strpljenja, znanja, neprospavanih noćiju, itd, za mizernu plaću. Bog neka ih za to nagradi. Dalje, u vrime posjete sestre imaju pauzu, da se smanji gužva po sobama, i ne mogu ni raditi normalno od posjete. Valjda i sestre u 12 satnoj smjeni mogu imati pauzu za kavu i obrok. Baš su se tribale obradovati kad si ih prekinuo u rijetkim trenutcima predaha. A “starice koje zapomažu cijelo vrijeme”, i toga sam se nagledao, sve ih boli osim jezika. Sestre i med. tehničari svaka vam čast, ne osvrćite se na neke zlobne komentare.

 • Podržavam vas za veće plaće, al red treba uvesti i više raditi. Kako sestre tako i doktori. Ne mogu razumijeti ako je radno vrijeme do 3 ili 4 sat ne znam točno ,al znam da u 1 već možeš pjevati li plakati nikoga nije briga. Svi pričaju kolika je vani plaća, a niko ne koliko se vani radi, ne možeš 2 sata otoići prije.

 • Kako su se ranije primali svi bolesnici a naručivali se nisu izuzetno nešto što treba kao za neka snimanja dobiješ uputu ali u razumnoj roku od par dana a ostala dijagnostika se radila odmah a sad naprimalo doktora i ne može nego pet ili šest na dan jednoj ordinaciji a sestara pune sobe za naručivalti za par mjeseci i to im neki kao posao da proberu koga će kad doktor pregledati hoće li za mjesec dana ili četri mjeseca.
  Uveli pustu administraciju u bijelim kutama,umjesto da svi doktori rade svaki dan pa ne bi bilo da svi pacijenti dođu u 9 sati i ćure cijeli dan iza vrata da ih sestra zovne,ono je poniženje ne samo za pacijenta nego i za vas,i treba nešto mijenjati.Na Cum te pošalju nema specijalista već mladi liječnici po cijeli dan i noć ostaneš i kući pa dođi za 2 dana na kontrolu dobiješ za bolove i smirenje!

 • I isto i u Domu zdravlja se naručuje a primaju pet-šest pacijenata, ako uopće ima specijalista.
  Gospodski nema šta.

 • Tražite od kvesića i ljubavnica što im pravi kuće po ercegovini zaušiga jamite i držite ko krme dok ne vrati pare

 • Male su place svagdje trgovcima ,cistacicama ,prosvjeti , profesorima na fakultetu,liječnicima ,sve partija HDZ pokrade i njihovi clanovi pa vi glasajte ,a svaki se izbori pokradu u korist partije HDZ,samo interes ,veze …sta reci fakultet danas svak svasta upisuje i završava…danas fakultet nije mjerilo inteligencije i uspjeha to je nekad prije bilo….kad vidimo rektora , prorektore ,dekane ,svi clanovi partije HDZ I skoj i ocemu pričamo ,tako nam i treba ??? Ne vladaju sposobni vec podobni svagdje ..nije ni Hrvatska nešto bolja i tamo ima svasta ali opet malo manje …oba BiH za postena covjeka koji nije partijas HDZ i njegovu djecu nije..sretan je svaki koje otišao odavde vani, svaki!!!!!!💕💕💕
  Zna se koliko posten čovjek može imati u današnje vrijeme krize ,ne pada jabuka daleko od stabla, kakvi roditelji takva i djeca!!!
  Narod je grozan rugljiv, zavidan, tracljiv a pune crkve,kako to….samo interes ,interes ,tuga ,pravde nema , zdravstvo jadnoo i puno veza…jadni bolesnici …
  Cudna vremena…sretan je svaki koje otišao odavde vani a nije lako otici…
  Ratni profiteri nam vladaju,lazne invalidske mirovine a tamo se prave Hrvatine 😁😁😆 zasta se borise nasi branitelji…tuga ,i sad UDBA vlada i njihova rodbina,tj HDZ partija i njezini uhljebi starez i mladež ,nemaju ti ljudi morala ,MORALA !!!! SAMO INTERES, UHLJEBIZAM!!TUGA!!
  ISKRENO KAZEM ❣️❣️nepravda vlada nazalost ..neko ima nezasluženo velike place a netko mizeriju ,MIZERIJU A TOLIKO TRUDA …. nepravda je veeliki problem !!!
  Pozz
  Zds ❣️❣️

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.