32 godine od raketiranja Ljubuškog: Poginulo dvoje djece i žena

U ponedjeljak, 3. svibnja, navršila su se 32 godine od napada JNA na Ljubuški, napada koji je došao nenajavljen, iz tada svibanjskog vedrog neba s jednom namjerom – da uništi i ubije nedužne.

Bila je nedjelja i ljudi su slobodno šetali gradom, sjedili u vrtu sa svojim susjedima ili se družili u tada otvorenim ljubuškim kafićima. Svu tu bezbrižnu nedjeljnu stvarnost odlučili su uništiti u sekundi i istovariti, istresti na nas svoje zlo i s namjerom donijeti nam smrt.

Spomenik žrtvanja raketiranja postavljen je 2022. godine

Tog poslijepodneva nešto iza 17:00 sati u tom bezbrižnoj nedjelji prvo se čuo oštar zvuk, a potom se na grad sručila kiša ubojitih raketa. Zločin za kojeg nitko do danas nije odgovarao odnio je svoje nevine žrtve, među njima i najmlađe Ljubušake; bebu od devet mjeseci i desetogodišnju djevojčicu.

Na uži dio grada ispaljene su s 54 rakete kalibra 128 mm, život su izgubili najmlađi sugrađani brat i sestra – devetomjesečni Filip Kraljević i desetogodišnja Ivana Kraljević, oboje djeca Zdravke i Marka Kraljevića.

Prilikom napada teško je ranjena Radmila Bradvica koja je i preminula u bolnici od zadobivenih ozljeda 17. svibnja, a ozlijeđeni su i: Muhamed Ibrulj, Amela Ibrulj, Đula Omerhodžić, Drago Herceg, Jasna Boras i Erna Smajihodžić.

Ovaj strašan čin pogodio je sve stanovnike, Ljubuški je bio zavijen u crno.

Dva dana poslije, 5. svibnja, raketirani su Grljevići.

U petak, 8. svibnja 1992.godine, u 11:30 sati ponovno napad na središte Ljubuškog s osam razornih bombi – prilikom napada poginuo je Krešo Granić, ranjeni su Hadžena Nović, Vlado Srdić, Vladimir Srdić i Tomislav Musa, istog dana topništvom je gađano selo Stubica.

Spomenik žrtvanja raketiranja postavljen je 2022. godine

11. svibnja zrakoplovni napad na Grljeviće s četiri razorne bombe – ozlijeđeni su Milica Zadro i Ivan Kordić.

15. svibnja zrakoplovi ponovno napadaju Grljeviće s 23 rakete.

18. svibnja 1992. godine u 12:30 sati zrakoplovni napadi kazetnim bombama na sela Prolog i Crveni Grm.

Napadi na Ljubuški počeli su 9. travnja 1992. godine raketiranjem sela Lipna s dvije zrakoplovne bombe ”krmače” od 250 kg i 21. travnja 1992. godine na uži dio grada Ljubuškog kada je poginuo Ante Sušac, a ranjeni su Marko Marinović, Semir Gujić, Franjo Jurčić, Safet Maksumić.

Povodom 30. obljetnice raketiranja, 3. svibnja 2022. godini, u Ulici fra Lovre Šitovića otkriveno je spomen-obilježje posvećeno žrtvama raketiranja.

Svečano otkriveno spomen-obilježje na 30. godišnjicu raketiranja Ljubuškog

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Volim vas dovijeka, jer ste moj Hrvatski narod. Ja cu vas se sicati, dok sam izdahnem.
    🙏❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  • Govna četnička. Ali, na kraju su dobili što su zaslužili, Slobo im krepo, krepo Arkan, Hadžić, krepo Bulatović, Jović, a brzo će krepat Karadžić, Mladić. Ni Dodik neće još dugo. Sedino Plenković još drži ono govno Pupavca.Ni taj nije dugovit, odnit će ga đava brzo.

  • Svjedok sam raketiranja Širokog Brijega kad su srpski avioni ubili nekoliko civila u Širokom. Nemojmo se zavaravati , učinili bi opet isto samo puno jače.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.