Baščaršija proglašena blagom europske filmske kulture

Tijekom 2024. godine sarajevska Baščaršija će biti proglašena novim Blagom europske filmske kulture čime se Bosna i Hercegovina ucrtava u mapu najvažnijih filmskih lokacija u Europi na prijedlog Udruženja filmskih radnika BiH.

Ovo je značajno priznanje za bosanskohercegovačku kinematografiju, za Sarajevo ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer ovo rijetko priznanje ima samo nekoliko zemalja regije. Ovim priznanjem Europska filmska akademija slavi značajna mjesta za europsku kinematografiju, mjesta od povijesnog značaja koja treba održavati i štititi, ne samo sada, već i za generacije koje dolaze, prenosi Radio Sarajevo.

Drago nam je što ćemo još osam nezaboravnih mjesta proglasiti blagom europske filmske kulture koja ljudi mogu posjetiti. Posebno je lijepo što možemo dodati nekoliko zemalja koje su ranije nedostajale na mapi blaga: Bosnu i Hercegovinu, Nizozemsku, Norvešku i Švicarsku, kaže Pascal Edelmann, šef Odsjeka za europsku filmsku baštinu pri Europskoj filmskoj akademiji.

Razlog zbog kojeg smo predložili Baščaršiju za ovo prestižno priznanje Europske filmske akademije je značaj ovog mjesta na kojem je snimano više od 20 filmova, kako bosanskohercegovačke, tako i stranih produkcija. Neki od prvih, ali i neki od najznačajnijih domaćih filmova sadrže scene snimane na Baščaršiji, te nas raduje da je značaj sarajevske Baščaršije za europsku kinematografiju prepoznala i Europska filmska akademija, kažu iz Udruženja filmskih radnika.

Blago europske filmske kulture dio je proširenih aktivnosti Europske filmske akademije na području filmske baštine, koje su započele 2022. godine. Novi Odjel za europsku filmsku baštinu od tada je pokrenuo mrežu nacionalnih filmskih akademija, kinoteka i filmskih arhiva posvećenih podršci i promociji klasika našeg kontinenta.

U aktivnosti ovog Odjela spada i dio “In Memoriam” na dodjeli Europskih filmskih nagrada, koji je prvi put održan na ceremoniji dodjele nagrada 2022. i obilježava sjećanje i odavanje počasti preminulim kolegama iz europske kinematografije, piše TRT Balkan.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • 😂😂😂😂😂, onda mogu cilu Tursku proglasiti “blagom europske filmske kulture”. Nisam ikada ucio, da je turska kultura, europska kultura. Kakva fraza i farsa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.