Napuštanjem Mosta Raspudići ostaju bez novca iz proračuna

Nakon najave da napuštaju Most i prelaze u nezavisne zastupnike, bračni par Raspudić, Marija Selak i Nino, morat će naći drugi način za financiranje svog političkog rada.

Više ne mogu računati na sredstva koja država za taj rad daje strankama i nezavisnim zastupnicima.

Budući da su odlučili napustiti Most, na čijoj su koalicijskoj listi izabrani u Hrvatski sabor, oni nemaju nikakva prava na ta sredstva, njih će dobiti Most, kažu u Hrvatskom saboru. Raspudićima je to, doznaje se, bilo poznato.

Zastupnicima Raspudić bilo je poznato da će ostati bez tih sredstava kad su donosili odluku da napuste Most, no, tome unatoč, ostali su pri njoj, kaže njima blizak izvor.

U saboru tumače kako Raspudići, po zakonu koji uređuje financiranje političkih aktivnosti, nisu nezavisni. Taj zakon kaže da je nezavisan onaj zastupnik koji je izabran s nezavisne liste, a Raspudići to nisu, izabrani su s liste političke stranke.

Taj zakon kaže i kako pravo na redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna imaju stranke koje su, prema konačnim rezultatima izbora, dobile zastupničko mjesto u saboru i nezavisni zastupnici.

Ta su sredstva poprilična, za ovu je godinu za rad političkih stranka država u proračunu osigurala 9.7 milijuna eura. Svaki zastupnik stranci nosi 62. 441 euro, a svaka zastupnica, kao pripadnica podzastupljenog spola, deset posto više, tj. 68.685 eura.

Slučaj Raspudićevih nije prvi i nije jedini. Zastupnica Karolina Vidović Krišto na izbore 2020. išla je na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je poslije, zajedno s kolegom Milanom Vrkljanom, napustila i u konačnici osnovala vlastitu stranku Odlučnost i pravednost (OIP). No sredstva za politički rad išla su DP-u, a njena stranka se financirala od članarina, donacija, zajma. Vrkljan je također osnovao svoju stranku, Pravednu Hrvatsku, i uglavnom je financirao od donacija.

Poučan je i primjer Socijaldemokrata, stranke koju su nakon rascjepa u SDP-u osnovali bivši zastupnici te stranke, koja također nije uspjela povući sredstva za svoje zastupnike. Iako ih se dio izjašnjavao nezavisnima, ta su sredstva išla SDP-u i on ih je koristio.

Strankama su proračunska sredstva nužna kako bi platile zaposlenike, režije, prostor, reprezentaciju, različite intelektualne usluge itd.

U saboru tumače kako zastupnici Raspudić proračunska sredstva za svoj politički rad ne bi mogli povući od Mosta čak i kad bi se odlučili na osnivanje svoje političke stranke jer bi se radilo o stranci koja nije sudjelovala na izborima.

Ako bi, pak, pod svaku cijenu željeli uzeti sredstva Mostu, morali bi, prije nego što rezultati izbora za sabor postanu konačni, ući u Hrvatske suvereniste, koji su na izbore išli s Mostom, pa bi ta stranka, umjesto za dvoje, dobivala sredstva za četvero zastupnika.

Selak Raspudić potvrdila: Došlo je do raskola, prelazimo u nezavisne zastupnike

(Hina | Foto: Neva Žganec/Pixsell)

18 komentara

 • A jadni, baš mi ih je žao… Šta će sada, kako i od čega će živjeti… Mislim da umirovljenici suosjećaju sa njima, 560 maraka i 5600 maraka , isto je to, jedna jebena nula, nula je nula, znamo da je to ništa, isto sve… Sad Raspudić neće imati ni za kartu do rodnog Mostara, osim… Osim ako mu Sabor ne da nešto kao iz proračuna za promidžbu za EU izbore.. Sad svi za Ninu, i Mariju dakako, bez njih ćemo bit još hladniji i gladniji i jasniji, evo ja predlažem da im svaki umirovljenik da po markicu… Il’ bolje po euro, skoro zaboravih da je tamo druga valuta… Ah, evo nasekirao sam se već toliko da sam počeo i griješiti i u pisanju i u računanju… Jbg, moram se mislit za njih, i oni godinama nisu mogli spavati od brige za nas…. Ehhhh, politiko kurvo, šta im uradi, ajme majko

 • A jes mu koka, nemoj molim te… Sad će i ovu ostavit, ili će ona njega, iako mislim da će ga operušat, kako god bilo da bilo

 • Kakva je ovo fotografija, je li to slikano sa Elon Musk satelita iz Zemljine orbite 😁
  Vidi se da su im vec ukinuli sredstva, nemaju para, neko dite škljoca 🤠 a kad im ukinu lovu za intelektualne usluge, bit ce im izvor informacija, portali😁 a garderoba ce stizati sa Hreljica. Mescini, opisa ja nas “obicne” smrtnike 🤔😁

 • Sican se kao dite, kada sam “svog” Nina posjetio, kada je jos malen ucio. Znao sam da ce jednog dana postati uspjesan i poznat. Ako nebude novca, tu mu je Mama za ustipke i palacinke. Nedaj se Nino, zavist Jugobande je ogromna.

  • To ti kazes za svakog ko postane poznat, da si ko nesto “znao”, ko baba Vanga😁 nije samo on ucio i bio vrijedan. Treba se sve “poklopit” da zavrsis u Saboru, a jos vise da tamo dugo ostanes na vrhu. Oni su napravili za sebe kalkulaciju i za sad se cini da je funkcioniralo. Znaju dobro grajat, a to raja voli 😁

   • Baba Vanga😅. Bilo bi super, imati njezin dar, ako ga je uopce imala. Ali ni onda ljudi nebi virovali. Moje iskustvo sa Ninom je istinito. Ni onda nitko ne viruje. Mozda je tako i bolje. Njemu i nama sve najbolje, spremaju (nove) “pandemije”, ratove, digitalni novac, digitalizaciju, deindustrilizaciju, glad i rat protiv covicanstva, na kraju robstvo i spajanje prezivljevi na internet.

    • Koji si ti mentol…zasto jednostavno ne odselis iz gruda u sjevernu koreju i svima olaksas svakodnevnicu ili bar pij redovito terapiju…slaviti i velicati bracni par Radpudic je licimjerno i zalosno.

 • PRAVI MOSTARSKI, BRATA, NE ĆE TAJ MOTIKE NI LOPATE..SHVATIO JE TAJ NA VRIME , PRIJE TRIDESET GODINA DA JE MOSTAR OBIČNA MOČVARA ZA NJEGA I da tu nema kruva..AJD LIPO U ZAGREB PRODAVATI MAGLU GLUPASTIM HRVATEKIMA I DOBRO ŽIVIT BEZ RADA..
  NAŽAL0ST, PREPUNA JE HRVATSKA TAKVIH KOJI JE MUZU DI STIGNU A da se nikad nisu oznojili.. Svi ovi okolo njega su isti ko i on..
  Dobro Jambo reče za njih;to su paraziti koji nikad u životu nisu posadili nijedan struk kupusa a kamoli nečeg drugog..e, Hrvatska nije ni tebi lako, gazi te svaki ološ i izruguje ti se ko da si zadnja bludnica kako lipo reče A.G.Matoš..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.