Pogledajte kako je Žovnica izgledala 1903. godine

Digitalni arhiv Široki Brijeg objavio je fotografiju Žovnice iz davne 1903. godine.

Cesta Mostar – Široki Brijeg – Posušje puštena je u promet 1902. godine.

Njemačke novine Allgemeine Zeitung u broju 360 od 25. prosinca 1880. godine u tekstu pod naslovom “Austrijska okupacija na Balkanskom poluotoku” pišu:

Primjera radi sa zapada zemlje, prije austrijske okupacije od Imotskoga u Dalmaciji preko Širokog Briga do Mostara postojala je puka staza za mazge, kojom su dva puta tjedno hodali poštanski službenici;

Čovjeku je trebao naporan dan hoda od Imotskog do Širokog Briga, ništa manje od Širokog Briga do Mostara, pa opet natrag. Ništa bolje nije stajalo ni s ostalim putovima koji vode iz Dalmacije u zaleđe. Svatko tko se odvažio jahati konja ili kola, osobito u kišnim sezonama, imao je svakakva iskustva.

Foto: Digitalni arhiv Široki Brijeg

Mostarski list Osvit piše 1908. godine: Javljaju nam cesta koja vodi na Lišticu, i to onaj dio, koji je prošle godine pravljen od Knešpolja pa do Lištice, tako je blatan, da konji nemogu ni praznih kočija a kamo li kola vući, dočim su putnici primorani pješke tuda hoditi i do vrata se blatiti.

To dolazi od tuda što je cesta zasuta zemljom, a ne pieskom, valjda s toga, što je dotični graditelj htio s cestom na brze brzine da bude gotov, ne brineći se, hoće li cesta valjati ili ne, Ovim upozorujemo one, do kojih je, da odrede što prije, što je potrebno, stoji u objavi Digitalnog arhiva Široki Brijeg.

Žovnica je inače naziv brda i brdskog prijevoja visokog 352 metra nadmorske visine preko kojeg vodi navedena magistralna cesta koja je od velike važnosti za Hercegovinu.

Njena izgradnja ujedno je označila i procvat Širokog Brijega jer su uz cestu krenule nicati kuće, gostionice i prodavaonice.

(www.jabuka.tv)

32 komentara

 • Ovo na slici nije Žovnica, Žovnica je gore tamo uviše, ovo je potez odmah iznad Mostar i iznad Ilića, tako da vam naslov ne stoji, na ovoj staroj slici uopće se ne vidi kako je izgledala Žovnica jer se ista niti ne vidi, vidi se djelić strmine (danas odvaljene zasjekom i novom cestom) prema Ilićima i to je to

 • Ovo je dio krivine iznad putareve kuće kad se prođe silazak prema Šaraca strani odnosno Knezovičavim kućama a lijevo se proteže staza za Orlovac i naselju Miljkovići Prhatove kuće Trasa nove krivine je izmještena tako da ova krivina više ne postoji jer je Rojs ispeglao trasu Lijepo se vide obronci brda Mikuljača i klisura prema Vrelu fjekenRadobolje Vrača me u djetinstvo kad smo pješsčili prema Mostarskom blatu u ribolov na prikance i cjelodnevno kupanje na Ovojcima Inače put za Široki je asfaltiran iza 60 ih godina do kad je bila pokockana cesta do iznad Mandina dučana uiliti Miličevića kuća

 • Sta ovaj reče, dan hoda od SB listice do Mostara, a.judi moji ja iza Sirokog pjesice isa gledat utakmicu dinama kad je Irovic branio, ranu misu i na put oko 4 ure!
  Sto se tice ceste puta Mostar Posusje i dalje, pricao mi je moj dida koni ne vojsku sluzio u Becu
  Trazeno je sa svih strana od Beca Frane Josipa odbijali su mnogi radi puta brdovite Zovnice skupo. Poslali Caru Franji Zamolbu u Bec
  Car zapita more li kilo baruta kilo kamena, more Gradite i to bi pocetak, Sta ostavi yu kraljevina?

 • ma koja cesta Mostar -Posušje , priko ŠIROKOG Briga te 1903 godine..
  Pa zna-se da cesta tih godina nije bila došla ni do današnjeg MOSTA NA UGROVAČI ISPOD VISOKE GLAVICE A KAMOLI DALJE..pročitajte knjigu- Sto godina CRKVE na Brigu..
  Vidjet će te da je cesta od Širokog priko Trna i dalje priko Visoke GLavice ka KOČERINU I POSUŠJU URADJENA TEK NAKON PRVOG SVJETSKOG RATA !

 • Znam da je mon dida vodio Kurirsku sluzbu u Sirokom Bila ne u centru grada, mislim tu Marusica kući (da ne govorim nadimak) Jedna patrola je dolazila iz Posusja predavala poštu koja dolazi iz Mstara razmjena. Imam Abschidsbrief oko1912god.
  Nije mi pri ruci n točno? Dida nije imao nikakve mirovine vjerojatno nije tražio radi kapitulacije l p

 • Ista je bila i u slavno i bajno Titovo vrime samo su partizani 70 i neke navukli asfalt. Sve dok Rojs nije napravio tri trake i izravnao krivine i od tada se u Mostar normalno dolazi

 • Stara Zovnica bi se trebala zvati po Rojsu , da njega ne bi ,još bi se vrtili po onim okukama do Mostara.Ali mi smo nezahvalan narod posebno prema svojim ljudima!

 • Ja mislim da je asvalt presvučen kada je predsjednik bio Pero Anić jaranin. Onda se pomalo pocelo raditi, kod mene prije dvi godine. Lp

 • Ovo je život bio, nije bilo velikih šefova nad glavom, nema stresova. Žena čuva četiri koze po cijeli dan i isplatilo bi joj se.Mislim da je bila zadovoljnija sto nije imala cestu nego mi danas sto imamo i cestu i po 2/3 auta.

  • Cesto se ono sto nije sad i ovdje romantizira. Tada je bilo previse siromastva da bi zivot bio opusten i ljep. Druga je stvar sto smo mi nasjeli prevari i povjerovali da cemo biti sretniji, sto vise posjedujemo. U stvari je obrnuto, s vremenom stvari posjeduju nas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.