Više od stotinu biciklista na Ćiro biciklijadi od Hutova do Ravnog

Udruga “Herzegovina Bike” u suradnji sa općinom Ravno organizirala je u nedjelju treću po redu biciklijadu Ćirinom prugom.

Lijepo vrijeme privuklo je brojne bicikliste, koji su se odlično zabavljali, promovirali cikloturističke potencijale Bosne i Hercegovine i vožnjom na biciklu pripomogli svom zdravlju i zdravlju okoliša.

Bitno je kazati kako se ova biciklijada vozila u spomen na preminulog Nikšu Vuletića.

Podružna škola u Hutovu bila je još jednom centar okupljanja biciklista koji su se spremali za bicikliranje, po nekima na najljepšoj dionici Ćirine pruge, dionici koja još uvijek odiše duhom prošlih vremena kada je Ćiro jurio i huktao kraj Popovog polja. Hutovska škola nekada je znala brojati i 800 učenika, a danas je nakon 91 godinu postojanja zatvorena i tek ovako kada se biciklisti okupe pred njom ponovo se čuje žamor djece koji se spremaju na biciklijadu.

Više od stotinu biciklista danas je biciklirao dionicom od Hutova do općine Ravno uživajući u lijepom vremenu, dobrom društvu i prelijepim krajolicima koje ova dionica nudi. Staza koja vodi kroz prekrasne krajolike Hutova i Ravna bila je ispunjena raznolikim izazovima i osvježavajućim prizorima prirode. Nizali su se zavojiti putevi nekadašnjeg Ćire, prateći rijeku Trebišnjicu i Popovo polje, a nije nedostajalo ni starih Ćiro stanica koje smo sretali usput, a pauze smo pravili na novim odmorištima koje je općina Ravno uredila kako bi se cikloturisti koji bicikliraju Ćironom prugom mogli odmoriti i uživati u pogledu na Popovo polje i smiraju koji ovaj kraj nudi.

Sretan sam što smo još jednom uspjeli realizirati Ćiro biciklijadu, te privući jako veliki broj sudionika iz zemalja regije. Bilo je tu ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz susjedne Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Još jednom promovirali smo našu cikloturističku ponudu, dobre staze, gastronomije, te prirodne i kulturne ljepote Bosne i Hercegovine.

Pokazali smo da smo spremni za turističku sezonu, za aktivni oblik turizma koji je jedan od najbrže rastućih turističkih grana i da naši gosti imaju što za vidjeti i mogu provesti više dana u Bosni i Hercegovini biciklirajući i upoznavajuči našu zemlju, kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge Herzegovina Bike.

Nakon toga, staza nas vodi do Stanice Ravno, gdje smo imali priliku okrijepiti se ukusnim ručkom pripremljenim s ljubavlju. Naime, općina Ravno još jednom se pokazala kao dobar domaćin, te su svi biciklisti imali organiziran obrok, kako bi se okrijepili pred daljnje bicikliranje i posjetu Spilji Vjetrenica. Među najzapaženijim trenucima bio je posjet Špilji Vjetrenici, gdje su se biciklisti zadržali kako bi istražili ovo prirodno čudo. Osjećaj čudesnosti okruženja i povijesti koji su pružali špiljski prostori bio je nevjerojatan. Bitno je kazati kako su svi sudionici imali priliku besplatno posjetiti Spilju Vjetrenica te uz turističkog vodiča upoznaju ljepote najveće i najpoznatije špilje u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine.

Ovo je moja treća Ćiro biciklijada i prva godina kako sudjelujem u ovim događajima i jednostavno sam oduševljena kako organizacijom, tako i Ćiro biciklističkom stazom. Jednostavno nismo svjesni što imamo i koje potencijale posjedujemo, a ja sam evo imala sreću da se ove godine uključim u upoznajem svoju zemlju dok bicikliram. Svakako ću sudjelovati i na ostalim Ćiro biciklijadama, jer ovo je nešto izvrsno, atmosvera je odlična i svi uživamo, kazala je Monika Zadro.

Najznačajnija karakteristika biciklijade nije bila samo vožnja ili spektakularni krajolici kroz koje smo prošli. Ono što je istinski obilježilo ovaj događaj bio je nevjerojatan osjećaj zajedništva i solidarnosti koji je ispunjavao atmosferu. Okupili smo se kako bismo, iznad svega, odali počast Nikši Vuletići koji je bio bio je srce i duša događaja, ističući važnost međusobne podrške i povezanosti unutar biciklističke zajednice. Najmanje što mi možemo je nastaviti gdje je on stao, priopćila je Udruga Herzegovina Bike.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.