Ponovno poskupljuje kava u BiH

Zbog rasta cijene sirove kave na svjetskim burzama i u BiH se očekuju nove, veće cijene omiljenog napitka među stanovnicima, ističu sugovornici “Nezavisnih novina” i dodaju da su i sadašnje cijene kave na vrhuncu koji građani mogu podnijeti.

Naime, kako je rekao Momčilo Banjac, direktor pržionice kave “Minea” iz Gradiške, cijene sirove kave na burzi u proteklom razdoblju išle su gore i pred njima je turbulentno vrijeme.

Teško je dati neku prognozu što će se događati u narednom razdoblju, ali sigurno je da će do rasta cijene doći, kazao je Banjac i dodao da će se to odraziti na sve vrste kave.

Sve sorte kave jako su poskupjele, tako da je neupitno da će cijene biti veće, a to će se poskupljenje odraziti i na espresso, ali i na ostale vrste kave, kazao je Banjac i istaknuo da će minimalno 10 posto doći do rasta cijene.

Istaknuo je da je teško predvidjeti točne cijene u budućnosti, ali kako kaže, ono što je sigurno, je da se cijene neće vratiti na one od prije nekoliko godina.

Dodao je da je najtraženija domaća kava, nakon toga espresso, ali i instant brze kave.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, kazao je da su ugostitelji očekivali da dođe do stabilizacije cijene kave, ali da burze govore drugačije.

Sada će vjerojatno doći do malih korekcija cijena i u ugostiteljskim objektima, kazao je Kurtinović i naglasio da su sadašnje cijene kave na vrhuncu koji građani mogu podnijeti.

Najavljeno poskupljenje napitaka u hercegovačkom gradu

Generalno, mi možemo staviti cijene koliko želimo, ali onda se postavlja pitanje kome stavljamo te cijene, hoćemo li imati gostiju, kazao je Kurtinović i dodao da se cijene kave u Banja Luci kreću između 2,30 i četiri marke.

Kako je rekao, ukoliko se dogodi dodatni rast, građani će sigurno piti manje kave.

Dragan Grbić, glavni pržioničar u “Caffemiu”, ističe da kod njih neće biti poskupljenja, jer kako kaže, žele zadržati kupce.

Jedino ako cijene nastave abnormalno rasti, morat ćemo pratiti taj trend, ali da to poskupljenje bude minimalno, kazao je Grbić.

Istaknuo je da cijena robuste kave raste, jer kako kaže, nema je u velikim količinama, dok je velika potražnja za ovom vrstom kave.

Cijene arabice također rastu, ali ne toliko drastično, tako da ćemo cijenom arabice uspjeti pokriti ova povećanja da ne bismo morali povećati cijenu naše kave, jer ipak želimo biti konkurentni cijenom na tržištu, kazao je Grbić.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), BiH je tijekom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 milijuna kilograma kave u vrijednosti većoj od 35,9 milijuna maraka, a najviše kave je stiglo iz Brazila, i to u količini od 2,7 milijuna kilograma.

Vrijednost kave koja je uvezena iz Brazila bila je nešto viša od 18 milijuna maraka, naveli su iz UNO BiH.

Dodaju da je u istom razdoblju prošle godine u BiH stiglo 4,6 milijuna kilograma kave, vrijedne nešto više od 32,5 milijuna KM.

Tijekom prva tri mjeseca ove godine BiH je izvezla 36.171 kilogram kave u vrijednosti od 445.443 KM, rekli su iz UNO BiH i dodali da su lani u istom razdoblju izvezena 10.954 kilograma kave u vrijednosti od 147.321 KM.

Cijena kave u bh. gradovima ide i do 6 KM

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Nije da će poskupiti, nego je već poskupila… Kako nas kradu, preko noći sve poskupi za 10 posto, radnici u trgovinama više rade na postavljanju novih cijena, nego nove robe. Lopovi sve u dosluhu sa vlastima koji ništa, ama baš ništa ne rade na zaustavljanju rasta cijena

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.