Pakao droge u BiH: Preko 10.000 ovisnika o heroinu, stotine narkomana na metadonu

U posljednjih deset godina zabilježen je značajan porast mladih koji uživaju u heroinu u Bosni i Hercegovini, a na osnovi neizravnih pokazatelja taj broj iznosi više od 10.000 heroinskih ovisnika, prema podacima UN-a.

Do nagloga porasta broja ovisnika u Bosni i Hercegovini posebno je došlo u periodu poslije rata, jer je položaj BiH na takozvanoj balkanskoj ruti trgovine narkoticima doprinijelo i povećanoj dostupnosti narkotika.

“Većina mladih započinje svoju ‘karijeru drogiranja’ pušenjem marihuane, pijenjem alkohola, a potom ekperimentiranjem sa psihostimulansima (Amfetamini, Ecstasy), opijatskim analgeticima (Tramadol), benzodiazepinima (Apaurin, Lexillium, Xanax i sl)” naglašava u razgovoru za Radiosarajevo.ba neuropsihijatrica Snježana Marjanović Lisac, šefica odjeljenja za narkomaniju Zavoda za bolesti ovisnosti Sarajevske županije.

Prema njezinim riječima, u fazi ekperimentiranja u većini slučajeva droga u početku ima blagotvorne i često ugodne efekte.

“Mladi čovjek ulazi u svijet droge postupno i s neosnovanom iluzijom i uvjerenjem da može kontrolirati upotrebu droga. Uobičajeni način razmišljanja je ‘to je samo zabava’, ‘uzimam samo vikendom’, ‘mogu stati kada odlučim’. Ova faza je poznata kao faza ‘medenoga mjeseca’ s drogama. U ovoj fazi se i širi ‘ideja drogiranja’ među prijateljima, parterima i vršnjacima”, ističe Marjanović Lisac.

Nakon “medenog mjeseca” s drogama, mladi čovjek ulazi u sljedeću fazu, a to je eksperimentiranje s teškim opijatima poput heroina, uslijed čega dolazi do poremećaja metabolizma i funkcionalnosti živčanoga sustava takozvanih centara ugode.

Mirnes Telalović iz Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojske županije govori da njihova istraživanja potvrđuju općeprihvaćenu etiologiju, da mladi najčešće zbog dosade, pritiska vršnjaka/grupe, zabave, nepoznavanja opasnosti od droga i drugih sličnih razloga počinju zloupotrebljavati droge.

“Naše društvo, opterećeno traumatskim poslijeratnim iskustvom i vidnom ekonomskom nesigurnošću bitno dodatno smanjuje protektivni karakter mikrozajednice, obitelji, čija se nesigurnost prelijeva u krhak mentalni period adoloscenta koji tražeći sigurnost kroz pripadanje nekoj supkulturi često pronađe put u svijet droge”, dodaje on.

S obzirom na to da je tretman ovisnosti o heroinu i drugim psihoaktivnim supstancama dugotrajan, kompleksan i delikatan proces, neuropsihijatrica Snježana Marjanović Lisac govori da je za liječenje ovisnika neophodna visoka stručnost i znanje liječnika i drugih terapeuta uz multidisciplinarni pristup.

“Trenutno u našim programima liječenja od heroina nalazi se 324 pacijenta na Metadonu i 98 pacijenta na Suboxonu i Buprenorfinu”, kaže šefica odjeljenja za narkomaniju Zavoda za bolesti ovisnosti Sarajevske županije.

Također, prema onome što nam je rečeno, neizravnim pokazateljima (broj liječenih ovisnika, smrtnih slučajeva povezanih s drogama, kriminogenih ovisnika) u Sarajevskoj županiji barata se sa cifrom od oko 2.000 do 2.500 ovisnika o heroinu.

Što se tiče Zeničko-dobojske županije, prema riječima Mirnesa Telalovića iz Zavoda za bolesti ovisnosti ZDŽ-a, tijekom 2017. godine tretirano je 714 pacijenata od kojih su 482 ovisnici o heroinu.

“Na metadonskoj terapiji je njih 243, suboksonskoj 76 pacijenata i 149 ovisnici su o alkoholu i 26 pacijenata s drugom vrstom dijagnoze”, ističe Telalović.

Međutim, stvarni broj ovisnika o heroinu na jednom prostoru dobija se ako se broj registriranih ovisnika pomnoži s brojem tri ili pet.

“Dakle, ako je trenutno na tretmanu 482 ovisnika u Zeničko – Dobojskoj županiji ovu cifru pomnožite brojem tri ili pet, a neki navode i cifru deset, dobijete stvarni broja ovisnika“, dodaje Telalović.

S obzirom na to da bh. društvo ima visok nivo stigme i diskiriminacije prema ovisnicima o heroinu, upravo ona predstavlja jedan od uzroka devijantnosti mladih osoba te je stoga jako važno nadići stigmu, prije svega u jačanju društvene svijesti o problemu narkomanije i alkoholizma.

Dok se ne prestane vršiti stigmatizacija ovisnika i dok cjelokupna zajednica ne pruži ruku ovisnicima, za njih, nažalost, nema uspješnoga izlječenja.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.