Oprez kod izbora prostorije za naklijavanje krumpira

Naklijavanje gomolja krumpira je obavezna mjera koja prethodi sadnji. Provodi se u prostorijama s posebnim zračnim i temperaturnim režimom. Tijekom naklijavanja gomolja krumpira može doći do „stradanja“ klice zbog povećane koncentracije etilena.

Zreli plodovi voćnih vrsta oslobađaju etilen, a među voćem posebno prednjače jabuke i kruške. Plodovi ovih ali i drugih voćnih vrsta nikako ne smiju biti u prostoriji u kojoj se obavlja naklijavanje krumpira.

Što je etilen?

Etilen je biljni hormon koji ima veliki utjecaj na rast i razvitak biljaka. Biljke ga proizvode najčešće kod dozrijevanja, a neke vrste ga nastavljaju oslobađati i nakon berbe. Etilen tijekom čuvanja proizvodi uglavnom voće – jabuke, kruške, breskve, šljive, kivi, smokva i tropsko voće – banane, mango, papaya, avokado i guava. Od povrća naknadno dozrijeva rajčica i dinja.

Vrlo rano je pronađen i u plodovima u fazi sazrijevanja, a kasnije i u vegetativnim organima. Etilen je produkt biljnog metabolizma i djeluje kao hormon, uglavnom na mjestu sinteze. Isto tako, zasad je to jedini fitohormon u plinovitom obliku.

Javlja se pri opadanju lišća i sazrijevanju plodova. Zreli plodovi oslobađaju etilen koji utiče na sazrijevanje nezrelih plodova, ako su zajedno uskladišteni. Odavno je poznato da se „omekšavanje“ plodova kivija postiže stavljanjem u vrećicu kivija nekoliko plodova jabuke. Korištenje etilena dovodi u tkivima biljaka do brzog gubitka klorofila kod nezrelog voća. Još jedan primjer razgradnje klorofila je promjena boje plodova limuna, gdje uslijed razgradnje klorofila primjenom etilena, do izražaja dolaze drugi pigmenti.

Štete od etilena na sjemenskom krumpiru

Štete uzrokovane etilenom ne događaju se često. Međutim, kod sjemenskog krumpira posljedice od šteta uzrokovanih etilenom mogu biti značajne. Štete uzrokovane etilenom mogu se vidjeti samo kod proklijalih gomolja. Ako su gomolji krumpira prilikom naklijavanja izloženi etilenu razvijaju male okruglaste, krhke klice sa tamnim vrhom. Koncentracija od samo 1 ml po kubičnom metru skladišta je dovoljna da izazove štete. Takve se klice prilikom sadnje lako rune.

Prostorija u kojoj se obavlja naklijavanje krumpira mora biti čista, provjetrena i bez voća i povrća

Kako izbjeći štete?

Tijekom skladištenja mnoge ratarske kulture, voće i ukrasno bilje proizvode određenu količinu etilena. Posebno zrele jabuke i kruške proizvode relativno visoke količine etilena. I povrće proizvodi etilen, ali u manjim količinama. S obzirom da je krumpir iznimno osjetljiv i na male količine etilena, sjeme krumpira se ne bi trebalo držati u istom skladištu gdje i voće, povrće i cvijeće.

Skladišta gdje se čuvaju ovi proizvodi moraju biti dobro prozračena prije nego što ih se može koristiti za skladištenje i naklijavanje sjemenskog krumpira. Treba imati na umu da se etilen akumulira u poroznim zidovima i podovima (beton, kamen, drvo). Stoga, čak i nekoliko godina nakon što je voće i povrće koje proizvodi etilen bilo skladišteno u nekom prostoru, sjemenski krumpir može pretrpjeti štetu putem otpuštanja etilena. Jabuke se posebno poznate po ovome fenomenu.

Sve ostale informacije vezane za ovu problematiku doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.

Saznaj više o akcijama u Sjemenarni.

Prijavite se za posao e-mailom na [email protected] Više na 039/700-000.