Ne zaboravite posaditi batat – slatki krompir

Iako je batat tropska biljka, podijetlom iz Latinske Amerike,uzgoj ove povrtnice moguć je i na području Hercegovine čemu svjedoče mnogi proizvođači a posebno hobisti koji ga obavezno sade u svojim vrtovima.

Batat se uzgajaju iz presadnica, pri čemu se sadnja obavlja ručno na već pripremljene gredice. Prije pripreme gredica tlo je potrebno pognojiti organskim gnojivom, primjerice Vrtko. Presadnice se obično sade na razmak od 120 cm između redova i 30-40 cm u redu. Na manjim površinama (u vrtu), gdje smo prinuđeni štedjeti prostor, razmak između redova se može smanjiti na cca. 70-100 cm.   Preporuča se sadnju obaviti na povišenim gredicama s uporabom crne malch folije koja smanjuje zakorovljenost i češću potrebu zalijevanja. Na manjim površinama sadnja se može obaviti i bez folije, ali tada češće moramo obavljati zalijevanje, posebno u prvih mjesec dana.

Sadnja presadnica batata, na području Hercegovine, obično započinje početkom svibnja, odnosno kada ne postoji mogućnost da biljke uništi mraz, a završava krajem lipnja. Nakon sadnje biljke obavezno zalijevati prvih nekoliko dana da se tlo slegne a biljke ukorijene. Temperatura tla u proizvodnji bi trebala dosegnuti najmanje 18°C na dubini od 10 cm. Ako su biljke zasađene prerano, može ih povrijediti mraz. Hranidbeno korijenje sadnica neće rasti, ako je temperatura tla ispod 18°C, a ako se zasadi prerano, vitice razvijaju ljubičastu boju, snaga se smanjuje, prinos korijena je nizak a korijeni su više okrugli ili debeli, nego izduženi.

Tehnološka zrelost korijena nije strogo određena, tako da ovisno o sorti vađenje možemo planirati od 90 do 120 dana nakon sadnje. Preporuča se nekoliko dana prije planiranog vađenja porezati nadzemni dio (vriježe sa listovima) kako bi pokožica korijenja batata očvrsnula. Urod koji možete očekivati u vrtu je 1,5 do 2 kg po sadnici. Naravno da čitavi urod nije po tržnim standardima, ali to i nije bitno kada se uzgaja za osobne potrebe.

Presadnice batata potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

 

(www.jabuka.tv)