Batat – slatki krumpir omiljen u Hercegovini

Iako je u svijetu jako raširen, uzgoj batata postaje sve zanimljiviji i na području Hercegovine čemu svjedoče mnogi proizvođači, a posebno hobisti koji ga obavezno sade u svojim vrtovima. Ove godine je velika potražnja za presadnicama batata čemu svjedoči veliki broj kupaca u Sjemenarninim agrocentrima na odjelu presadnica povrća.

Najčešći uzgoj batata je iz presadnica, pri čemu se sadnja obavlja ručno na već pripremljene gredice. Prije pripreme gredica tlo je potrebno pognojiti organskim gnojivom, primjerice Portko. Presadnice se obično sade na razmak od 120 cm između redova i 30-40 cm u redu. Na manjim površinama (u vrtu), gdje smo prinuđeni štedjeti prostor, razmak između redova se može smanjiti na cca 70-100 cm.   Preporučuje se sadnju obaviti na povišenim gredicama s uporabom crne malch folije koja smanjuje zakorovljenost i češću potrebu zalijevanja. Na manjim površinama sadnja se može obaviti i bez folije, ali tada češće moramo obavljati zalijevanje, posebno u prvih mjesec dana.

Presadnice batata dostupne u Sjemenarna agrocentrima…

Vrijeme sadnje presadnica

Sadnja presadnica batata, na području Hercegovine, obično započinje početkom svibnja, odnosno kada ne postoji mogućnost da biljke uništi mraz, a završava krajem lipnjaSmatra se da je sredina mjeseca svibnja idealno vrijeme za sadnju batata na području Hercegovine.

Nakon sadnje biljke obavezno zalijevati prvih nekoliko dana da se tlo slegne a biljke ukorijene. Temperatura tla u proizvodnji bi trebala dosegnuti najmanje 18°C na dubini od 10 cm. Ako su biljke zasađene prerano, može ih povrijediti mraz. Hranidbeno korijenje sadnica neće rasti, ako je temperatura tla ispod 18°C, a ako se zasadi prerano, vitice razvijaju ljubičastu boju, snaga se smanjuje, prinos korijena je nizak a korijeni su više okrugli ili debeli, nego izduženi.

Oprez! I batat napadaju štetnici.

Neki zemljišni štetnici, primjerice žičnjaci i grčice mogu napraviti djelomična oštećenja, koja pak utječu na kvalitetu korjena. Stoga, pri odabiru parcele treba obratiti pozornost na brojnost štetnih kukaca u tlu i izbjegavati parcele s prekomjernim brojem ličinki zemljišnih štetnika. Preporučuje se kod pravljenja gredica za sadnju batata koristiti pripravak Gardenko, koji je dobro organsko gnojivo ali i ispoljava repelentno djelovanje na zemljišne štetnike,jer sadrži koru drveta neem.

Bijeli, narančasti, ljubičasti…

Postoji više vrsta batata, ali se najčešće uzgaja batat bijelog i narančastog korijena. Bijeli batat je jedan od prvih batata koji se uzgajao u Europi. Razlika između bijelog i narančastog batata je u teksturi. Kada je kuhan, bijeli batat je hrskav nalik običnom krumpiru, dok je narančasti žilav.

Osim toga, bijeli batati su čvrste i kremaste strukture, dok su narančasti batati skloniji raspadanju. Sljedeća razlika između bijelog i narančastog batata je u načinu pripreme. Čvrstoća i gusta tekstura čini bijeli batat idealnim za pečenje u komadima, dok sočnost i mekana tekstura čini narančasti bata izvrsnim za pire i dodavanje u pečene proizvode i deserte. Unatoč nekoliko razlika između bijelog i narančastog batata, obje vrste ovog ukusnog povrća su izvrstan prilog obiteljskom ručku.


Vađenje i skladištenje korjena 

Tehnološka zrelost korijena nije strogo određena, tako da ovisno o sorti vađenje možemo planirati od tri do četiri mjeseca nakon sadnje. Batat dolazi u tehnološku zriobu 80-100 dana nakon sadnje, a provjerava se rezanjem vriježa, pri čemu se pojavljuje gusti bijeli sok. To je znak tehnološke zrelosti korijena. Preporuča se nekoliko dana prije planiranog vađenja porezati nadzemni dio (vriježe sa listovima) kako bi pokožica korijenja batata očvrsnula. Urod koji možete očekivati u vrtu je 1,5 do 3 kg po sadnici. Naravno da čitavi urod nije po tržnim standardima, ali to i nije bitno kada se uzgaja za osobne potrebe.

Pri vađenju batata mogu nastati određena oštećenja te korijene prije skladištenja treba pregledati. Oštećeni se korijeni odvajaju te odmah koriste za jelo ili preradu. Zdravi korjenovi skladište se na suhom, toplom i tamnom mjestu, uz relativnu vlagu zraka oko 75 %. Skladištenje i čuvanje batata preporuča se u plastičnim ili drvenim kašetama. Gomolj mora biti osušen kako ne bi uslijed prevelike vlage nastupilo truljenje. Čuva se na srednjoj temperaturi od oko 15 stupnjeva. Važno je naglasiti da batat ne podnosi prevelike oscilacije u temperaturi zraka, s toga je potrebno tamo prije studenoga svakako ga uskladištiti u prostoriji s odgovarajućom temperaturom zraka.

Puno više informacija o presadnicama i uzgoju batata možete doznati od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

(www.jabuka.tv)

NOVO – FRIEND PRO premium suha hrana za pse! Saznaj više…