Liječnici u Mostaru polusatnim štrajkom poručili: Ujednačite prava

Savez strukovnih sindikata liječnika medicine i stomatologije Federacije BiH održao je u utorak ujutro polusatni štrajk upozorenja.

Kako su rekli sindikalisti, Vlada FBiH ne želi pristupiti pregovorima o novom kolektivnom ugovoru na razini Federacije. Predstavnici sindikata upozorili su kako će razmotriti mogućnost stupanja u generalni štrajk, ako Vlada FBiH ne shvati ozbiljnost situacije.

Štrajk upozorenja održan je širom Federacije BiH, u Mostaru, Zenici, Živinicama, Livnu, Goraždu, Kalesiji, Banovićima, Srebreniku i drugim mjestima.

Savez je organizirao polusatni štrajk upozorenja kako bi ukazao na ozbiljnost situacije u zdravstvu i kako bi pokazao spremnost da se borimo za svoja prava.

Trenutno su prava liječnika različita po zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, a razlike u plaćama i do 50 posto, ovisno u kojoj županiji radite, istaknula je predsjednica Saveza dr. Marina Berberović ispred Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Ona je dodala kako liječnici traže ujednačavanje prava u svih deset županija kroz potpisivanje novog kolektivnog ugovora, a sve s ciljem zaustavljanja odlaska liječnika iz Federacije BiH.

Mi od Vlade FBiH tražimo reformu zdravstva u cijelosti, gdje ćemo pričati o našim pravima, o pravima pacijenata, o normativima, sve kako bi unaprijedili zdravstvo. Ali, ni ova vlada kao ni prethodna od koje smo to isto tražili, nije pokazala sluha za probleme u zdravstvu, dodala je Berberović.

(Fena)

10 komentara

  • Nigdje vama liječnicima nije kao u Mostaru, Širokom Brijegu i Livnu tj. u HNŽ, ZHŽ i HBŽ. Radite po domovima zdravlja ili u bolnici u Mostaru ili Livnu, privatnim poliklinikama kojih je sve više i privatnim ordinacijama po kućama, na fakultetima: medicina, stomatologija, zdravstveni studiji i farmacija. Velika većina u istom danu na tri radna mjesta. Vama je ovde vani.

  • Počnite primati bolesnike bez naručivanja,pune sobe sestara,ne znaju od dosade šta će od sebe, za naručivanje a naručuju po 5-6 pacijenata i sve u isto vrijeme u 8 ili 9 sati I čekaj cijeli dan u onim hodnicima bez prozora i zraka i bez dovoljno stolica a ne može se kao čovjek ni sjesti a bolesni ljudi. A doktora kao u priči a rade tek završeni liječnici umjesto specijalista i da li su pregledi i nalazi uopće relevantni,a pogotovo nalazi i dijagnostika koja nema uopće smisla nakon 5-6 mjeseci.
    Kako se prije radilo i doktori primali sve pacijente koji dođu taj dan a ovo sad nema smisla,te privatno može odmah,te na ,fakultet a bolesni ljudi plaćaju doprinose i treba im skrb .

  • ovi ljecnici vrlosu
    prezobrazni tog ima svukud
    troduple plate primaju u drzavnoj bolnici radi privatno pacijenti turaju im novac u zdepove mrs

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.